Læsetid: 2 min.

I drifternes vold

Teenagere, der aflægger de såkaldte kyskhedsløfter, gør sig lige så mange førægteskabelige seksuelle erfaringer som andre unge, og de er endda mere tilbøjelige til at have ubeskyttet sex, viser ny amerikansk undersøgelse
Kultur
5. januar 2009
En kyskhedsring som denne er ingen forsikring mod kønssygdomme og uønsket graviditet. I hvert fald er de erklæret sexuelt afholdende amerikanske unge ikke mere afholdende end andre unge.

En kyskhedsring som denne er ingen forsikring mod kønssygdomme og uønsket graviditet. I hvert fald er de erklæret sexuelt afholdende amerikanske unge ikke mere afholdende end andre unge.

BERTRAND LANGLOIS

WASHINGTON DC - 'Jomfruløftet'. Sådan kaldes det på amerikansk, og det har været politisk populært i George W. Bushs USA. Det drejer sig om teenagere, som lover ikke at have sex før ægteskabet, og som ofte viser det ved at bære de såkaldte kyskhedsringe. I det amerikanske bibel-bælte og i religiøse konservative kredse har det i årevis været populært at hævde, at den bedste måde at bekæmpe dårligdomme som aids, teenagegraviditeter og kønssygdomme i al almindelighed er ved simpelthen ikke at dyrke sex, før man har fundet den rette.

Samtidig med at republikanerne har skruet ned for f.eks. udviklingshjælp til fattige lande, som støtter abort, har politikerne generøst øst penge ud til organisationer i USA, der underviser unge i seksuel afholdenhed - abstinence.

Men som en fremsynet dansk venstrepolitiker bemærkede allerede i forrige århundred, så er både seksualdriften og jernbanedriften stort set umulige at styre, og det er også tilfældet i USA.

En ny undersøgelse fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health viser, at de på papiret afholdende unge er nøjagtig lige så tilbøjelige til at dyrke sex før ægteskabet som alle andre teenagere. Og hvad der er værre - set ikke alene med kyskhedstilhængernes øjne, men med samfundsøkonomiske briller: Den første gruppe er mere tilbøjelig til at dyrke ubeskyttet sex og er dermed mere udsatte for både kønssygdomme og uønskede graviditeter end normalgruppen af unge.

Kondomangst

Forskerne mener, at dette sandsynligvis kan begrundes med, at de 'kyske' unge ikke i lige så høj grad er blevet oplyst om prævention, det har jo ikke været nødvendigt, hvis sex slet ikke skulle være kommet på tale, og derudover taler vi om "konservative og religiøse unge, der på forhånd har en mere negativ holdning til f.eks. kondomer", hedder det i undersøgelsen, der omfatter 11.000 unge.

Undersøgelsen blev offentliggjort den 29. december i USA og vil optræde i januarnummeret af tidsskriftet Pediatrics. Den viser at omkring 50 procent af alle amerikanske unge - med og uden kyskhedsringe - dyrker sex før ægteskabet, men de i teorien afholdende unge er 10 procent mindre tilbøjelige til at beskytte sig mod kønssygdomme og graviditet.

Denne betydelige statistiske forskel er "slående", siger forskeren bag undersøgelsen, Janet E. Rosenbaum.

Ikke overraskende er afholdenhedsfortalerne rasende over den nye undersøgelse og kalder den "ideologisk farvet", mens James Wagoner fra græsrodsbevægelsen Advocates for Youth i denne uge sagde til Washington Post, at "det er på tide, at en demokratisk kongres ser realiteterne i øjnene, når det gælder seksualundervisning i Amerika".

Bagsidens kvinde i DC tror også, at politikerne vil få mere ud af at forsøge at regulere de amerikanske jernbaner. De trænger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her