Læsetid: 2 min.

Finanskrise truer Hollywoodfilm

Flere stort anlagte fantasyproduktioner for 2009, deriblandt næste del af Fortællingen om Narnia, bliver ikke til noget på grund af 'budgetproblemer'
Flere stort anlagte fantasyproduktioner for 2009, deriblandt næste del af Fortællingen om Narnia, bliver ikke til noget på grund af 'budgetproblemer'
Kultur
7. januar 2009

Amerikas halvtomme butikscentre er ikke det eneste sted, hvor big business må bide tænderne sammen og proklamere: "Alt skal væk"! Som kreditkrisen strammer til, truer den nu også Hollywoods mest storstilede fantasy-satsninger.

Disney benyttede sig af juleferiens nyhedsslummer til diskret at lade den nyhed sive, at man trækker sig fra at producere Voyage of the Dawn Treader, som ellers skulle have været næste del af Fortællingen om Narnia, en hel række af film, der bygger på C. S. Lewis' børnebøger.

Disney-studierne henviser i en pressemeddelelse til "budgetovervejelser" og forklarer, at det forværrede økonomiske klima gør, at man ønsker at være mere selektiv i de filmproduktioner, man indlader sig på. Filmen havde et budget på 200 millioner dollar.

Tidligere meddelte også Warner Brothers, at man desværre ikke ser sig i stand til producere fortsættelsen af Det Gyldne Kompas, som er første del af Philip Pullman-trilogien His Dark Materials. Angiveligt skulle forklaringen på at del to, The Subtle Knife, ikke vil blive lavet, dog være, at del krænkede de religiøse følelser hos visse kristne grupper.

Den reelle grund kan dog meget vel være mere prosaisk. Det Gyldne Kompas fik lunkne anmeldelser og indspillede blot beskedne 70 millioner dollar i USA. Skønt den klarede sig bedre i udlandet, hvor den nåede op på 300 millioner dollar, var investorerne skeptiske.

Generelt forventes filmindustrien at stramme livremmen ind i 2009, og selv flere velrenommerede selskaber melder om vanskeligheder ved at rejse midler.

Steven Spielbergs Dreamworks står over for et nyt turbulent år, efter at det indtil videre er mislykkedes at skaffe de 750 millioner dollar, det budgetterer med, for at kunne producere sine forventede 17 film. Nogle af disse penge skulle være betalt af forsikringsgiganten AIG, som krakkede i september, og endnu har ingen ny investor meldt sig.

Selv Harry Potter, som er filmhistoriens mest profitable satsning i fantasygenren, regnes ikke længere for et guldrandet papir. Manuskriptforfatter Steve Kloves sagde for nylig, at Warner Brothers er bekymret for, om de sidste tre film i serien bliver til noget.

© The Independent og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Ciborowski

Disney-studierne henviser i en pressemeddelelse til "budgetovervejelser" og forklarer, at det forværrede økonomiske klima gør, at man ønsker at være mere selektiv i de filmproduktioner, man indlader sig på.

... med andre ord, de finder bare andre børnebøger at filmatisere. Måske kan det være at det bliver film man ligfrem gider at se ?

Fantasy-film-for-børn konceptet har jo "kun" været gentaget de sidste 8 år ... ikke underligt at folk ikke gider bruge tid og penge på det. Det er ikke en krise, det er bare tid til en forandring som har været undervejs.

Heinrich R. Jørgensen

Dejligt, så slipper vi for en masse ligegyldige underholdningsproduktioner, som ungdom o.a. ellers kunne spilde penge og tid på.

Mht. de resterende Harry Potter films, behøver vi næppe bekymre os om den tredjesidste - det er et år siden den dukkede på på de sølvfarvede skærme...

@ Heinrich R. Jørgenbsen

" Dejligt, så slipper vi for en masse ligegyldige underholdningsproduktioner, som ungdom o.a. ellers kunne spilde penge og tid på. "

Tja, måske, men det ville nu nok have været sundere og mere overbevisende, om det havde været " ungdom o.a. ", der havde besluttet sig til ikke mere at spilde penge og tid på den slags.

" Ungdom o.a ". kunne jo faktisk have slukket for Hollywood for længe siden og taget jeg-ved-ikke- hvor-mange TV kanaler med i købet.

Undskyld, der skulle have stået " Jørgensen "

@ Heinrich R. Jørgensen

Er Heinrich R. Jørgensen den samme, som i lang tid skrev under navnet Heinrich R. ?

Inger Sundsvald

Per Jongberg

Det tror jeg ;-)

Heinrich R. Jørgensen

Det er det, Per Jongberg :-)

Jo, det ville have været bedre, hvis "ungdom o.a." selv havde fravalgt at smide penge i de underholdningstempler, som biograferne er.