Læsetid: 1 min.

Forfølgeren

John Fords Forfølgeren fik en hård medfart af kritikerne, men har siden opnået status som en af alle tiders bedste og mest komplekse westerns
Kultur
30. januar 2009

John Fords Forfølgeren fik en hård medfart af kritikerne, men har siden opnået status som en af alle tiders bedste og mest komplekse westerns. For mange står Forfølgeren desuden som filmen, hvori den da knap 50-årige John Wayne omsider beviste, at han rent faktisk kunne spille skuespil. Hans rolle havde nu også flere dimensioner end mange af karrierens øvrige. Wayne spiller Ethan Edwards, der tre år før handlingens begyndelse befandt sig på den tabende side i den amerikanske borgerkrig. Da et folkefærd, som Edwards i forvejen afskyr - indianere - slår adskillige af hans familiemedlemmer ihjel og bortfører hans niece, sætter Edwards sig for at finde hende om så det skal tage ham resten af hans dage. Den redningsplan, Edwards har i tankerne er imidlertid ganske grusom, da et liv som indianer-hustru i hans øjne er en skæbne værre end døden. Forfølgeren rummer også et af filmhistoriens mest legendariske slutbilleder: Vi ser Edwards stå i en døråbning for så at vende den civiliserede tilværelse ryggen og vandre tilbage til sit ensomme liv på prærien. Manuskriptforfatter og instruktør Paul Schrader lod sig inspirere af Forfølgerens plot til Taxi Driver og (1976) Hardcore (1979). JVK

The Searchers. Instruktion: John Ford. Manuskript: Frank S. Nugent. Kan fås som Region 2-dvd med danske tekster fra Warner Bros.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her