Læsetid: 4 min.

For Guds skyld...

Manchester City vil købe AC Milans brasilianske stjerne Kaká. Prisen på den meget religiøse brasilianer er knap en milliard kroner
Kultur
17. januar 2009

"'Vil du være fuldkommen, så gå hen og sælg, hvad du ejer, og giv det til de fattige... og så følg mig!' Da den unge mand hørte det svar, gik han bedrøvet bort, for han var meget velhavende."

Vi beklager over for de agnostiske og ateistiske læsere, at vi på denne måde smugler bibelske skriftsteder ind i en artikel om sport. Men denne gang er der en årsag til at citere Matthæus 19,16. Årsagen hedder Kaká. Den brasilianske fodboldspiller er meget velhavende, og hvis det lykkes den engelske fodboldklub Manchester City at købe ham fra den italienske AC Milan, vil brasilianeren få en ugeløn på - træk lige vejret først - 4,5 millioner kroner.

Men dette beløb vil næppe blive brugt som det sig hør og bør på wine, women and song i barerne i den nordengelske by.

For selvom Kaká næppe har solgt alt, hvad han ejer og givet det til de fattige, betaler han 'tiende' af sin fyrstelige gage til den evangeliske kirke, som han er medlem af.

Om det gør det mere etisk korrekt, at Manchester City betaler én milliard kroner for ham - det svarer til det beløb, der sidste år blev bevilget til svage grupper på finansloven for 2009 - kan måske diskuteres.

Verdens bedste?

Han er en af verdens bedste fodboldspillere. Han var topscorer i Champions League i 2006-2007, årets fodboldspiller i Europa i 2007 og FIFA World Footballer of the Year samme år. At den 26-årige brasilianer har vundet både VM med Brasilien i 2002, Champions League 2006-2007 med Milan og det italienske mesterskab i 2004, betyder, at hans sportslige ambitioner i hvert fald ikke er uopfyldte.

Men om det betyder, at han er villig til at rejse til et engelsk bundhold, er det store spørgsmål.

Noget taler for det. Han kan ikke opnå mere i italiensk fodbold. At bidrage til at skabe et storhold i England vil være en passende ny udfordring.

Ricardo Izecson dos Santos Leite - som han var døbt - er ikke den typiske brasilianske fodboldspiller. Han spillede ikke i bare fødder på Copacabana-stranden og voksede ikke op i et slumkvarter. Forældrene var velhavende, og Kaká gik i skole og valgte at spille for Sao Paulo fremfor at komme på universitetet hvor han overvejede at læse teologi.

Berlusconi

At han mener det med Gud alvorligt, kan man læse af den inskription, han har fået syet på sine støvler: Jesus é meu salvador - Jesus er min frelser.

Men siden 2006/2007-sæsonen har end ikke højere magter kunnet hjælpe Kaká. Han er blevet overhalet som verdens bedste fodboldspiller af Fernando Torres (der spiller for Liverpool) og Manchester Uniteds Christiano Ronaldo.

I 2003 blev Kaká købt af det italienske storhold AC Milan. Den italienske klubs ejer - Italiens ministerpræsident Silvio Berlusconi - kaldte det sit "livs bedste handel".

Bundhold

Om den tidligere støvsugersælger havde ret i det kan diskuteres. Men den ranglede brasilianer udviklede sig hurtigt til en stjerne på det imponerende hold. Det er årsagen til Manchester Citys interesse.

Verdens bedste fodboldspiller, portugiseren Christiano Ronaldo, kaldte sidste sommer fodbold for "slavehandel".

Selvom intet kan tvinge Kaká til at rejse til det regnvåde England, er der meget, der tyder på, at Milan lægger pres på ham. Kaká selv har udtalt sig undvigende, men Manchester Citys manager - den tidligere Manchester United-spiller - Mark Hughes er optimistisk.

Selvom City ligger til nedrykning har klubben ambitioner om - og ikke mindst penge til - at opbygge et storhold.

Klubben blev sidste år købt af Mansur bin Zayed al-Nahyan en kongesøn fra de Forenede Arabiske Emirater og en af verdens rigeste mænd.

Den arabiske oliemilliardær og politiker har allerede investeret adskillige hundrede millioner i spillere. Senest Chelseas Wayne Bridge.

Ved at købe Kakà, vil han kunne signalere, at City agter at blive et storhold på linje med rivalerne Manchester United. Med Kaká på holdet er det mere sandsynligt, at også andre storspillere vil komme til klubben.

Blandt de spillere, som City ønsker at købe, er Chelseas anfører, forsvarsspilleren John Terry og Juventus' målmand Gianluigi Buffon.

Om det betyder, at fodboldsporten endegyldigt har kapituleret over for pengemagten, er der delte meninger om.

Men FA - det engelske fodboldforbund - er bekymret. På et møde i tirsdags diskuterede klubberne i Premier League at lægge et loft over lønningerne. Flere af de små klubber var for - Manchester City var imod. Fodboldsporten er helt på linje med et andet princip i Matthæusevangeliet. Nemlig dette: For den, der har, til ham skal der gives, og han skal have overflod; men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages (Matthæus 13.12). Amen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her