Læsetid: 1 min.

Kosmopolitiske litteraturkometer gæster København

Informations bogkalender kommer først for alvor tilbage i næste uge, men Det Kongelige Bibliotek i København har været tidligt ude i år, og har alledere nu begået et forrygende ambitiøst og internationalt litteraturprogram for 2009
Informations bogkalender kommer først for alvor tilbage i næste uge, men Det Kongelige Bibliotek i København har været tidligt ude i år, og har alledere nu begået et forrygende ambitiøst og internationalt litteraturprogram for 2009
Kultur
8. januar 2009

Et møde med kosmopolitter, samfundsrevsere og prosaiske poeter i verdensklasse er dét, danskerne har i udsigt, når Salman Rushdie, Günter Grass, Per Olov Enquist, Jan Kjærstad, Hans Magnus Enzensberger, Juli Zeh og Siegfried Lenz gæster Dronningesalen i Den sorte Diamant.

Salman Rushdies besøg vil som sædvanlig være forbundet med kolossale sikkerhedsmæssige udfordringer på grund af den fatwa, som Irans åndelige leder Ayatollah Khomeini nedkaldte over ham i 1999. Alligevel er Salman Rushdies primære ærinde i Danmark ikke at slå et slag for ytringfriheden, som han ellers er blevet et omvandrende symbol på. Han vil ligeså meget fortælle om det, der startede balladen, nemlig hans personlige og kunstneriske ambitioner.

Skandinavisk og tysk

Med Salman Rushdie i en kategori helt for sig, er programmet derudover skandinavisk og tysksproget. I januar fortæller svenske Per Olov Enquist, med udgangspunkt i sin selvbiografiske roman Et andet liv, om livet som forfatter og dramatiker. Per Olov Enquist har modtaget Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Legionæren, og har desuden skrevet om danske forhold flere gange, senest i Livlægens besøg, der handler om Christian XII's livlæge Struensee.

Norske Jan Kjærstad kommer i april og fortæller om sin nye roman Jeg er brødrene Walker, der udkommer på dansk i samme uge. Jan Kjærstad er i Danmark bedst kendt for romantrilogien Forføreren, Erobreren og Opdageren, der også har indbragt ham Nordisk Råds Litteraturpris.

Derudover er resten af programmet præget af Goethe-Institut Dänemark, der har været med til at træffe aftaler med en række markante tysksprogede forfattere. Günter Grass, Hans Magnus Enzensberger, Siegfried Lenz og Juli Zeh er på hver deres måde en del af den dramatiske historie omkring Tysklands deling i 1949 og murens fald i 1989. I samtale med Lykke Friis, Per Øhrgaard, Steen Bille og Marc-Christoph Wagner vil samtalerne om deres forfatterskaber blandt andet tage udgangspunkt i omvæltningerne i Tyskland for 20 år siden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her