Læsetid: 2 min.

Kulturoverblik

Kultur
20. januar 2009

Prisuddeling

Rune Lykkeberg får Brandes-prisen

Georg Brandes-prisen for 2009 går til Rune Lykkeberg for bogen Kampen om sandhederne - om det kulturelle borgerskabs storhed og fald.

Et prisudvalg bestående af Lars Handesten, Peter Stein Larsen og Jon Helt Haarder har peget på årets prisvinder. Prisen er i år sat op til 60.000 kr., og samtidig har bestyrelsen for Litteraturkritikernes Lav, der er en sammenslutning af danske litteraturkritikere og anmeldere, nomineret tre spidskandidater til Kritikerprisen for 2008:

Lars Frost for romanen Ubevidst rødgang, Klaus Høeck for digtsamlingen Palimpsest og Ursula Andkjær Olsen for digtsamlingen Havet er en scene.

Vinderen findes efter afstemning hos medlemmerne af lavet. Kritikerprisen er ligeledes på 60.000 kr.

Folkeskolen

Skoler siger nej til kirkens invitationer

Storbyskoler lukker døren for folkekirkens særlige tilbud om undervisning af de helt små børn.

Skolerne vil nemlig ikke længere være med til at uddele folkekirkens invitationer til den forberedende minikonfirmandundervisningen af elever i 3. og 4. klasse, oplyser Folkekirkens Infocenter i København til Kristeligt Dagblad. På Ny Hollænderskolen på Frederiksberg i København er invitationerne ikke længere velkommen. Skolebestyrelsesformand Anne Liisbjerg fortæller, at man ikke ønsker, at folkeskolen bliver forkyndende, hvis den indgår i sådan et samarbejde med kirken.

"I vores område er mange af forældrene og børnene ikke medlemmer af folkekirken. Der skal man som skole ikke opfordre dem til at blive medlem, da det må være op til den enkelte familie. Folkeskolen og folkekirken er to forskellige institutioner," siger hun.

/ritzau/

Koncert

Obama-koncert et tilløbsstykke

Hundredtusinder af amerikanere var søndag samlet for foden af Lincoln-monumentet i Washington for tage hul på festlighederne, der tirsdag kulminerer i indsættelsen af Barack Obama som USA's 44. præsident.

Amerikanere fra hele USA var mødt op til stedet, hvor Martin Luther King i 1963 holdt sin berømte I Have A Dream-tale for at bevidne, at den sorte borgerretsforkæmpers drøm om én samlet nation på tværs af racer, religion og sociale skel, omsider synes at være gået i opfyldelse.

"Direkte foran os er det vandanlæg, der stadig reflekterer Kings drøm og det storslåede ved de mennesker, der marcherede og blødte for, at deres børn kunne blive bedømt på deres karakteregenskaber," sagde Obama.

"Når jeg står her i dag, så er det, der giver mig mest håb, ikke den sten og det marmor, der omgiver os i dag, men det, der fylder rummet omkring stedet. Det er jer - amerikanere af enhver race og religion og baggrund, der er mødt op her, fordi I tror på, hvad dette land kan byder på og fordi I ønsker at hjælpe os med at nå målet," fortsatte Obama.

Koncerten præsenterede navne som John MellenGarth Brooks og Herbie Hancock i forening med will.i.am og Sheryl Crow

/ritzau

Vatikanstaten

Paven på nettet

Der er efterhånden ingen, der ikke er på nettet mere. Men nu kommer en lidt mere uventet aktør på banen i kampen om opmærksomheden på en af de mest brugte sider på nettet.

Således vil Vatikanet inden længe oprette sin egen kanal på den populære videodelingsside YouTube. Her vil trofaste katolikker og nysgerrige sjæle være i stand til at se pave Benedikt VI eller kirkelige begivenheder, oplyser en kilde fra Vatikanet.

Initiativet til siden sker i et samarbejde mellem Google, der ejer YouTube, samt Vatikanets tv- og radiostation.

/ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her