Læsetid: 2 min.

Lime og guldfarvet med kurver

Michelle Obamas valg af designere er næsten lige så tæt fulgt af de amerikanske medier som hendes mands ministerudnævnelser. Og modeverdenen er begejstret for hendes stil
Kultur
22. januar 2009
Michelle Obama får i modsætning til tidligere førstedamer ros for sin stil og modesans

Michelle Obama får i modsætning til tidligere førstedamer ros for sin stil og modesans

Jason Reed

WASHINGTON DC - Den amerikanske modeverden har længe været ovenud tilfreds med Michelle Obamas tøjvalg - og efter præsident-indsættelsen tirsdag er de det endnu mere.

For som Robin Givhan fra Washington Post skriver i går, så har tidligere førstedamer næsten bevidst gået efter at være så kedelige som muligt (sandsynligvis for at være en anonym, men dog klædelig baggrund for deres præsidentmænd), hvilket har haft en nærmest søvndyssende effekt på både designere og det bredere modemiljø. Men nu er der kommet helt andre boller på suppen.

Fra dristige kreationer af topdesignere i vovede farver til stangtøj direkte fra butikker som GAP og sågar postordrekataloger har den nye førstedame vist vejen fremad som nyt modeikon for de mange millioner amerikanske kvinder, som ønsker at gå klædt som fru Obama.

Ved Barack Obamas indsættelse tirsdag bar Michelle Obama - der konsekvent i den amerikanske presse beskrives som 'høj, atletisk og kvindelig', hvor det sidste er en eufemisme for at være på kanten af det buttede men dog veltrænede - en lime/guld kreation i brokade fra den cubansk fødte designer Isabel Toledo, som herved omgående blev katapulteret op i klassen af sværvægter på ranglisten over designere i det amerikanske.

Overbevist fan

Den 47-årige latina Toledo bor på Manhattan med sin mand, der også er en anerkendt kunstner, og modtog i september 2008 prisen The Couture Council Award for Artistry of Fashion fra the Fashion Institute of Technology, som også er den designskole, hun er uddannet fra.

Toledo, der i en kort periode stod i spidsen for at skabe kreationer til modegiganten Anne Klein, designer kostumer og elegant tøj til kvinder, og tøjet fås i specialbutikker over hele USA.

Da Michelle Obama første gang sidste efterår optrådte i en kjole fra Isabel Toledo, havde førstedamen fundet den i en butik i Chicago. Herefter sendte designeren et udvalg af kjoler og sæt til Michelle Obama, der siden er blevet en overbevist fan.

Feminin kraft

I modsætning til Toledo, som er et anerkendt navn i modeverdenen, var Michelle Obamas valg af designer til sin balkjole tirsdag aften mere overraskende. Her faldt valget på den bare 26 år gamle Jason Wu, også fra new York.

Den hvide ønskedrøm af en chiffonkjole, som var oversået med små pailletter og krystaller fra Swarovski og med den ene skulder fri, var "designet til at signalere håb, samtidig med at kjolen er både blød og feminin men også kraftfuld," sagde Wu i går til Associated press.

Wu, som er født i Taiwan, siger: "Ord kan ikke beskrive mine følelser. Jeg er en del af historien. Jeg er fyldt med ærefrygt. Jeg synes, Michelle har figur som en statue. Hun er smuk. Mit mål var at designe en kjole, som ville understrege det bedste ved hende."

Og hvad med Barack Obama, som først og fremmest et kendt for at klamre sig til sin Blackberry (anslået PR-værdi for firmaet: 60 millioner dollar) ? Jo, modeverdenen noterede sig, at præsidenten til sin indsættelse bar grønne sko fra Jimmy Choo. Pretty cool.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her