Læsetid: 3 min.

Løgnen er det foretrukne sprog

Alt går godt, lyder den officielle besked om krigen i Afghanistan. Men virkeligheden er en anden, fortalte Carsten Jensen på et debatmøde med Informations læsere
31. januar 2009

De var bekymrede, Carsten Jensens kæreste, datter og søster. Deres kære Carsten skulle til Afghanistan og rapportere fra den krig, som danske tropper på ottende år er involveret i. Og var det ikke farligt?

Nej, kunne han berolige dem. Ifølge den danske hærs oberst Henrik Sommer var de dansk-kontrollerede områder af Helmand-provinsen ikke spor farlige. Der var styr på det. Okay, der vil altid være kriminelle. Folk, der laver lidt uroligheder. Men sådan er det jo også i Danmark, ikke?

Den virkelighed, som de menige soldater fortalte Carsten Jensen om under hans 10 dage lange ophold, lignede dog langtfra Danmark: Vejsidebomber og mortérraketangreb var hverdag. At færdes uden for de befæstede militærbastioner bortset fra i kampvogne var ikke tilladt. Områder på størrelse med Jylland var lukket land for de vestlige styrker. Der havde Taleban kontrollen.

Den manglende lighed mellem den officielle fortælling om krigen og den reelle situation på stedet blev temaet for en debat om det danske engagement i den syv år lange militære kamp mod Taleban og al Qaeda på Borups Højskole torsdag aften.

Små og spredte sejre

"Vi bliver i den grad løjet for af politikere og militær. Den retorik, vi mødes med 'Vi er der for at hjælpe afghanerne', har ikke hold i virkeligheden. Der er afsat alt for få ressourcer til genopbygning. Vi må stoppe hykleriet og spørge os selv, om vi virkelig vil hjælpe. Og hvis svaret er ja, må vi leve med prisen: 10-15 år mere i landet med betydelige militære tab og økonomiske ofre", sagde Carsten Jensen.

Jensen vendte igen og igen tilbage til den sparsomme genopbygning af Afghanistans infrastruktur. Hovedvejene, der stadig ikke er reparerede. Broen over den centrale Helmand-flod, der stadig ikke er repareret. Sundhedsklinikkerne, der heller ikke fungerer. Skolerne på landet, der ikke engang bygges, fordi Taleban lukker dem det øjeblik, de åbnes.

"Kan det være rigtigt, at verdens rigeste nationer ikke har midler til at investere i disse basale funktioner, som er nødvendige, hvis et samfund skal opbygges, og de små fremskridt skal konsolideres?" spurgte Jensen.

"Soldaterne tror ganske givet på retorikken. Det er ikke sjovt at være udstationeret i Afghanistan. De ser en lille pige, der smiler. En brønd, der bliver bygget. Og så tror de, at der sker fremskridt. Men sejrene er for små og for spredte.'

Nattens dæmoner

I den fyldte sal var atmosfæren intens og minerne alvorlige. Flere efterlyste, at debatten kom ud i bredere kredse. "Kan du gå på TV-avisen med dine iagttagelser?" ville en mandlig deltager vide. Regeringen må stilles til ansvar, var holdningen. Andre forsøgte at formulere løsninger:

"Kan man ikke lukke grænsen til Pakistan, så de terrorister ikke kan komme ind i landet?" foreslog en.

Aftenens dramatiske højedepunkt kom, da en ung dansk soldat fra Afghanistan fik ordet.

"Det er vigtigt, at journalister er objektive, når de rapporterer fra krig. Og jeg synes, ikke du har været objektiv i aften," sagde han.

Soldaten fremhævede en del af debatten, hvor Carsten Jensen såede tvivl om det øgenavn, 'nattens dæmoner', som de danske soldater ifølge en nyudgivet bog af samme navn går under blandt Taleban-krigerne. "Talebanerne synes ikke, vi er heroiske. De synes tværtimod, vi er ynkelige," sagde Jensen.

"Det, du siger, passer ikke," svarede soldaten og fortalte, at udtrykket var kommet frem, da en dansk soldat, der taler pashtu (det ene af Afghanistans officielle sprog), aflyttede af Talebanernes telefonlinjer.

"Så må du jo have ret," sagde Jensen, der forsikrede om, at han ikke var ude på at forklejne soldaternes indsats. Hans kritik var vendt mod Bush, Fogh og resten af krigskoalitionen for ikke at afsætte ressourcer nok af til opbygningsarbejdet, som kunne gøre landet og dermed soldaternes liv sikrere:

"Jeg har stor respekt for det arbejde, I udfører. Jeg ved ikke, om det er for meget at sige, at I bliver forrådt. Men jeg synes i hvert fald, at I bliver misbrugt i en politisk sammenhæng."

Carsten Jensen mødte læserne på Borups Højskole torsdag. Læs Carsten Jensens reportager og hør hele debatmødet på information.dk/afghanistan

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu