Nyhed
Læsetid: 2 min.

Online Only

New York Times laver verdens bedste netavis. Væn dig til den nu. Snart er der (måske) ikke andet tilbage
New York Times laver verdens bedste netavis. Væn dig til den nu. Snart er der (måske) ikke andet tilbage
Kultur
13. januar 2009

I 2007 tog New York Times en beslutning. Avisen ville satse langt mere på nettet.

Onlineafdelingen, som hidtil havde været forvist til en separat bygning, blev flyttet sammen med resten af avisen i det nyåbnede hovedkvarter. Avisen integrerede sine print- og onlineafdelinger og investerede massivt i udvikling af nye journalistiske former tilpasset internettets specifikke teknologi.

Ti medarbejdere blev nedsat i avisens Interactive Technologies News Group. De unge nørder, de fleste i 20’erne og 30’erne, har i løbet af det sidste halvandet transformeret NYTimes.com med deres visualiseringer, tidslinjer, søgbare databaser og interaktive features. I dag ligner sitet mere end noget andet fremtidens bud på en online avis.

Radikal løsning

Den investering er bestyrelsesformand Arthur Sulzberger, Jr. sikkert glad for i dag. Han kan trøste sig med, at New York Times trods historisk store økonomiske vanskeligheder har én stor trumf i ærmet. Avisen er markedsleder der, hvor branchen uværgerligt bevæger sig hen: på nettet.

Til maj udløber halvdelen af New York Times’ kreditværdighed. Og med en tyngende gæld på over 1 millard dollars får avisen ikke helt let ved at betale sine kreditorer tilbage. Der spekuleres i forskellige økonomiske løsningsmodeller.

Den mest radikale løsning – og den som nyhedsmagasinet The Atlantic spekulerer i i det seneste nummer – er helt at nedlægge papirudgaven. I så fald vil New York Times blive den første avismastodont, der går online only.

Fordele og ulemper

Løsningen har visse fordele. Hvis New York Times kan hive en del af papirudgavens læsere over på nettet, vil annonceindtægterne stige samtidig med, at der spares store beløb på tryk og distribution. Og måske vil et betydeligt antal endda betale for adgang til sitet, når papiravisen ikke længere er et alternativ.

Der dårlige nyhed er, at der sandsynligvis ville blive fyret en del journalister alligevel. Det kunne underminere avisens ry. I en artikel om NYTimes.com forestiller New York Magazine sig, hvordan New York Times online only kunne overkomme problemet:

’Tvunget til at lave en profitabel web-strategi, kunne et relancereret site starte med at blande eget stof med stof fra andre medier anbefalet af New York Times og eksterne links.'

'De journalister, der er tilbage – i mange tilfælde journalister og bloggere på samme tid – kunne bruge deres viden til at blande deres eget stof med andres og give os et bedre integreret og opdateret billede af verden, der er mindre begrænset af de ineffektive sider af den traditionelle journalistiske form’, skriver New York Magazine.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her