Interview
Læsetid: 5 min.

En outsider, der svømmer mod strømmen

Interview. En film, der skildrer nazigeneraler som helte med Tom Cruise i hovedrollen? Ikke den mest oplagte kassesucces, måske, men Bryan Singer, outsidernes mesterinstruktør, har takket nej til at gå sine egne veje
Kultur
16. januar 2009
Hovedrollen. Oprindeligt var filmen tænkt som en lavbudgetproduktion, fortæller instruktør Bryan Singer (t.h.), men da Tom Cruise kom ind i billedet i rollen som Stauffenberg, der forsøgte at myrde Hitler, ændrede projektet karakter.

Hovedrollen. Oprindeligt var filmen tænkt som en lavbudgetproduktion, fortæller instruktør Bryan Singer (t.h.), men da Tom Cruise kom ind i billedet i rollen som Stauffenberg, der forsøgte at myrde Hitler, ændrede projektet karakter.

SF Film

Som han sjokker ind i lobbyen på Los Angeles Four Seasons-hotel, iklædt jeans og hættetrøje, kunne Bryan Singer godt ligne en studerende, der vil stjæle sig til at benytte toilettet. Med sin babybløde hud og skrøbelige fysik, der gør ham til noget af en fremmed fugl ved siden af hotellets øvrige kosmetisk opgraderede klientel, forekommer den drengede 43-årige at være noget af en antitese til den arketypiske Hollywood-spiller. Han ligner i al fald ikke en instruktør, hvis seneste tre film - X-men, dennes efterfølger X2 og Superman returns - tilsammen har indspillet over en milliard dollars kloden over. Men som Singer da også fortæller mig: "Jeg har altid følt, at jeg ikke rigtig passede ind."

Singer er bøsse, hvilket man næsten kunne have gættet sig til ud fra hans film. X-men handler om en flok mutanthelte, som lever i samfundets udkant, og instruktøren indlagde desuden en 'ud af skabet'-scene i X2, hvor teenagemutanten Bobby fortæller sine forældre om, at han er anderledes end alle andre drenge.

Som adoptiv- og enebarn identificerer Singer sig ydermere åbenlyst med figurer, der hjemsøges af grublerier om deres oprindelse - som Superman eller X-men's 'misfit blandt misfits', Wolverine. "Hvis du har set alle mine film, så ved du, at der altid er noget med, at hovedpersonen må svømme op imod strømmen," siger han.

Hitler og Stauffenberg

Hans seneste film, Valkyrie, er endnu et eksempel. Den bygger på en virkelig historie fra slutningen af Anden Verdenskrig og handler om en sammensværgelse om at myrde Adolf Hitler blandt en række højtstående officerer i den tyske hær. Og den strøm, som disse mænd svømmer op imod, var af politisk og militær art, ligesom den involverede æresbegreber, herunder den ed de havde aflagt til deres egen fører.

"Man må forestille sig, at den slags vil være meget svært for de fleste at gøre, uanset hvor skuffet de er over deres ledelse. Men der kommer et punkt, når det sande uhyre virkelig træder frem, og hvad stiller man så op for at redde landet og redde en fremtid for sin familie? Hvor langt vil man så gå? De her folk gik hele vejen."

Historien førte Singer tilbage til en anden af sine besættelser: Den Anden Verdenskrig. Som jøde, der voksede op i et katolsk kvarter i New Jersey, indarbejdede Singer allerede sin fascination af Holocaust i prologen til X-Men, hvor den unge Magneto bliver fundet i en koncentrationslejr. Hans film fra 1998, Apt Pupil, handler om en teenager, som kommer under dæmonisk indflydelse af sin nabo - en tidligere nazist, der holder sig skjult. Som inspirationskilder henviser han også til alt fra dokumentarserien En verden i krig, som han så som teenager, til den omstændighed, at hans far er veteran fra Koreakrigen.

Det var også som teenager, at Singer først blev betaget af historien i Valkyrie, herunder navnlig af oberst Claus von Stauffenberg, den mand, som fik betroet at dræbe Hitler med en bombe i en kuffert. Endvidere boede Singers mor, en miljøaktivist, i en periode i den vesttyske hovedstad Bonn hos grev Helmuth James von Moltkes familie. Von Moltke var en hovedskikkelse i den antinazistiske bevægelse og blev henrettet umiddelbart efter komplottet, skønt han ikke havde direkte forbindelse til det.

Cruise gjorde udslaget

Trods de seneste tre blockbusters begyndte Singer oprindeligt i den uafhængige lavbudgets-filmkunst (hvilket er endnu en grund til, at han føler sig som en fremmed i Hollywood). Efter studier på USC Cinema School debuterede Singer i 1993 med Public Access, som vandt en del Grand Jury Prizes på det års Sundance Film Festival.

"Faktisk skulle Valkyrie have været min første lille Sundance-film. Sammen med min ven Chris McQuarrie ville jeg få fat på en flok udenlandske skuespillere - det var den film, vi ville lave."

Da Tom Cruise koblede sig på projektet, ændrede det imidlertid karakter. Cruise, der påtog sig hovedrollen som von Stauffenberg, sørgede også for at finde et selskab, det relancerede United Artists. Singer indrømmer, at det var ret ejendommeligt at have hovedrolleindehaveren til at trække i trådene, men han forsikrer om, at Cruise holdt sig til at være skuespiller og ikke forsøgte at sætte sin vægt bag den filmiske udformning.

Et sted midt imellem

Alligevel har Cruise ikke gjort tingene lettere. Som sidste års fejlslagne satsning Lions for Lambs viste, er hans appel til massepublikummet slet ikke, hvad den var. Mange mener desuden, at hans scientologi-tro skader hans troværdighed. Hjulpet har det heller ikke, at nogle første publicity-klip af Crusie i uniform, komplet med klap for øjet, blev genstand for latterliggørelse på internettet. Samtidig har rygter plaget filmens produktion. På et tidspunkt hed det således, at det tyske forsvarsministerium havde nægtet produktionsholdet adgang til nødvendige locations på grund af Cruises religion. Det benægter Singer kategorisk.

Og senere kom det frem, at nulevende medlemmer af von Stauffenbergs familie var imod valget af Cruise, endnu engang på grund af dennes tro. "Jeg tror, at der var bange anelser hos Stauffenbergs ældste søn, men ikke på grund af Scientology," siger Singer. "Snarere var han bekymret for, at Tom og jeg ville lave en eller anden slags actionfilm, der ikke havde noget med den virkelige kvartet at gøre."

Resultatet er et eller andet sted midtimellem, en minutiøst nøjagtig thriller, der bygger på spænding snarere end på effekter, hvilket i udgangspunktet lyder vanskeligt, eftersom publikum jo udmærket ved, at Hitler overlevede attentatet.

Tvivl om successen

Singer mener dog ikke, at det er et problem.

"Det var på samme måde, da jeg lavede The Usual Suspects. Dengang tænkte jeg: Hvad nu hvis en eller anden røber slutningen? Kan jeg lave en film, der stadig er værd at se, selv om man kender slutningen. Det var målet. For Valkyrien ligger der allerede en bedrift i det, disse mænd foretog sig. Halvdelen af storheden er bare at forsøge sig. Selvfølgelig var det problematisk at skulle fremstille nazister som helte, men personligt var det en god ambition for mig."

Valkyrien, der allerede har haft premiere i USA, var stærkt forsinket. Den officielle begrundelse var, at Singer ikke kunne finde en passende location til at optage den Nordafrika-sekvens, som åbner filmen, men det er evident, at studieledelsen fandt filmen tricky at markedsføre. Men skønt filmen har indspillet 30 millioner dollar på sine første fire dage, er juryen stadig i tvivl om, hvorvidt den 95 millioner dollar dyre produktion kan kaldes en succes. Singer bifalder imidlertid de risici, United Artists har påtaget sig ved at lave Valkyrie.

"Jeg synes, at en af filmhistoriens bedste epoker var 70'erne, da studierne ikke gik efter en bestemt opskrift. Men instruktørerne ville man gerne satse på. Der var hele tiden en vilje til at prøve noget nyt. De lavede virkelig vilde film dengang, og tænk engang: Nogle af dem indspillede bjerge af penge. I dag er der hos alle en permanent frygttilstand over, hvad de tør satse på. Det er ikke på den måde, man laver filmkunst."

Valkyrien får dansk premiere den 6. februar

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Christiansen

Hvorfor kalder han attentatmændende for "nazister"? De var tyske officerer, der var imod nazismen ...

Andy Johansen

Disse tyske officerer inklusive Stauffenberg var ikke imod nazismen, de havde bare indset at Hitlers militære politik var på vej til at blive en katastrofe for Det tredje rige og ville have ham og hans stab af vejen. Havde de haft held til at myrde Hitler ville de sendsynligvis have fortsat en nazistisk statsførelse.

Lars Christiansen

@Andy Johansen

Det er det rene og skære vrøvl! Uhistorisk bagvaskelse.

Hvilket formål tjener alle de quasidokumentariske film om 2.verdenskrig? Distanceblændere, der skal gøre os møre til en ny krig? (Nævnte Helmuth von Moltke stod i 39 med et valg mellem to forræderier, enten af flygte, hvilket var aftalt, eller at indgå i Abwehr. Det fremgår ikke af interviewet, at Moltke blev arresteret før Stauffenberg-attentatet og først hen mod slutningen af krigen dømt og henrettet som symbol på klassisk tysk kultur.)