Læsetid: 2 min.

Skriftestol på nettet

De unge amerikanere er blevet mindre religiøse inden for de seneste 10 år, men samtidig er interessen for at bekende sine synder online enorm. Så nu går kirkerne i offensiven og bruger internettet til at rekruttere faldne sjæle med
19. januar 2009

WASHINGTON DC - Det er efter sigende sundt for sjælen at tilstå sine synder. Men i disse internettider står det klart, at syndsforladelse også gavner webtrafikken for USA's kirker, der inden for de seneste år i stigende grad er gået online for at lokke nytilkommere til menigheden.

Det skriver Time Magazine, som i sin amerikanske udgave fra 19. januar har skrevet en artikel om emnet. Ganske almindelige mennesker finder tilsyneladende lise og sjælefred ved at bekende deres dybeste og sorteste hemmeligheder på hjemmesider som DailyConfession.com and GroupHug.us.

På den (sekulære) DailyConfession hedder det, at "dette er den eneste website, hvor rigtige mennesker for alvor kan bekende deres synder, deres menneskelighed, i fuldstændig anonymitet og få tilgivelse."

Tordnende succes

Men selv om Daily Confession muligvis er verdens største skriftestol, så tiltrækker den folk fra alle religioner plus ateister, så det er ikke der, eksisterende kirker tiltrækker nye medlemmer. Lokalt hitter hjemmesiderne imidlertid i mange menigheder f.eks. i Flaming Road Church i Florida og Impact Community Church, Elk Grove i Californien. De to kirker er nævnt som eksempler i Time på kirker med en aktiv internetpolitik og ditto rekruttering.

Barry Smith, som er den ledende pastor ved Impact startede sin online-skriftestil sidste forår med det specifikke formål at lokke flere potentielle kirkegængere - også yngre - til et fire ugers forløb i kirken med temaet 'hemmeligheder'.

Forsøget har været en "tordnende succes," siger han til magasinet, og nævner flere eksempler på folk, som har lettet deres sorte samvittighed på nettet og er kommet videre med deres liv - f.eks. en tidligere fængselsbetjent, som havde bedraget sin hustru, og som efter at have tilstået og angret online, var i stand til at komme videre med sit liv og ikke mindst sin bedre halvdel.

"Jeg har det som om, vi er nyforelskede til det første stævnemøde igen," siger den angrende og nyomvendte synder.

At kirkerne har brug for hjælp til at fremtidssikre sig, står klart, hvis man ser på de tørre tal. Nye undersøgelser fra Pew Research Center i Washington DC viser, at 25 procent af alle unge amerikanere mellem 18-30 år er ateister, en voldsom stigning over de seneste 10 år.

Spørgsmålet er, om internettet er vejen frem.

Homosex i kirken

Appellerende er nettet i hvert fald uden tvivl, når det gælder trangen til at bekende. Den første online-skriftestol blev stiftet i 2004 af Frank Warren med titlen PostSecret.com. PostSecret er strengt sekulær, har mere end fem million besøgende hver måned, og Warren selv har siden skrevet fem bøger.

Han siger, at han er "lamslået over hvor 'kraftfulde' indlæggene, som fortsætter med at vælte ind på hans hjemmeside, er: ('jeg har ikke talt med min far i 10 år, og jeg dør lidt hver eneste dag', 'Hver gang jeg spiser, føler jeg mig som en taber', "Jeg havde bøssesex på min kirkes sommerlejr fem gange'). "

Men på trods af succesen er der i hvert fald et kirkesamfund, der ikke har planer om at give syndsforladelse online.

Den katolske kirke i USA har eksplicit afvist tanken med en meddelelse om, at en ægte syndsforladelse ikke kan foregå på internettet men kræver overholdelse af de kirkelige ritualer og "menneskelig tilstedeværelse."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu