Læsetid: 2 min.

Det sociale hormon er fundet

Hormonet oxytocin spiller en nøglerolle for vores evne til ansigtsgenkendelse, viser ny forskning
Kultur
9. januar 2009
Forsøg viste, at indsnusning af oxytocin styrkede testpersonernes evne til at genkende ansigter.

Forsøg viste, at indsnusning af oxytocin styrkede testpersonernes evne til at genkende ansigter.

Det hævdes at være såvel et 'kærlighedshormon', der hjælper ammende mødre til at knytte følelsesmæssige bånd til deres spædbørn, som et 'tillids-serum', der udskilles i hjernen for at skabe tiltro til andre mennesker - det være sig en elsker eller til en forretningspartner.

Og nu har forskerne angiveligt fundet det første empiriske belæg for, at hormonet oxytocin spiller en nøglerolle for vores evne til ansigtsgenkendelse, en altafgørende evne for den sociale sammenhængskraft i ethvert samfund.

En undersøgelse viser, at mænd, som har indsnuset en næsespray, der indeholder oxytocin, opnår langt bedre præstationer i memorytest, hvor det gælder om at genkende fremmede personers ansigter.

Forskerne mener, at disse data leverer stærk støtte til den antagelse, at oxytocin fungerer som en universel kemisk lim i hjernen, der kan cementere personlige relationer, som er af væsentlig betydning for den fredelige sam-eksistens mellem individer, der lever inden for en social gruppe.

Resultaterne vil utvivlsomt vække interesse hos en række kommercielle virksomheder fra fabrikanter af parfume, der er ivrige efter at udvikle den fuldkomne kærlighedseliksir, til marketingorganisationer, som håber at kunne tilspraye butikscentre med tilllidsskabende dufte for at bibringe forbrugerne en feel good-oplevelse.

Oxytocin udskilles i hjernen under kærlighedsakten og menes at spille en nøglerolle som styrkende for monogame forhold mellem kærlighedspartnere, men indtil dette seneste gennembrud havde ingen kunne påvise, at hormonet forbedrer hjernens evne til at huske ansigter.

Tillidsskabende effekt

Forskerne fandt, at inhalation af oxytocin kun stimulerede den del af hukommelsessystemet, der har til opgave at huske ansigter, hvorimod den del, der er ansvarlig for tinggenkendelse, forblev upåvirket.

"Dette er den første undersøgelse, som viser, at oxytocin forbedrer evnen til at genkende ansigter uden at influere på ikke-sociale stimuli," udtaler Peter Klaver fra Zürich Universitet, som er blandt de forskere, som i går offentliggjorde deres rapport i tidsskriftet Journal of Neuroscience.

Eksperimentet foregik på denne måde: En gruppe på 44 mandlige frivillige blev delt i to undergrupper, der blev bedt om henholdsvis at indsnuse oxytocin eller en harmløs næsespray tre gange over en periode på to minutter. Den følgende dag blev de bedt om at identificere en række ansigter, de kortvarigt havde set dagen forinden.

De, som fik oxytocin, kunne i 46 procent af tilfældene identificere ansigterne korrekt, mens de, som fik placebo-sprayen, blot kunne genkende 36 procent. Dr. Klaver tøver ikke med at k0nkludere:

"Dette viser, at den menneskelige hukommelse for ansigter kan forbedres med oxytocin."

Oxytocin er et lille molekyle, en såkaldt peptide, som udskilles af hypofysekirtlen, og som findes i hjernen og andre udvalgte dele af kroppen som f. eks. i brystvorterne på en ammende kvinde.

Hormonets tillidsskabende effekt har foranlediget nogle til at foreslå, at oxytocin kan bruges til at skabe større mellemmenneskelig tillid på samfundsplan, men Dr. Klaver er skeptisk: "Mekanismen er nok for specifik," mener han.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her