Læsetid: 5 min.

Fra g-streng til gogo-stang

Når nu vi lærer vores børn at strippe, bør vi så også nedsætte den seksuelle lavalder og tilføje bordeller som praktiksted for skolepiger? Herhjemme er pole-dancing populært som aldrig før, og det er åbenbart kun et spørgsmål om tid, før børnene også skal lære at vride sig om gogo-stangen. Jeg er forvirret i disse tider...
Kultur
6. februar 2009
Grænser. Hvor langt er der egentlig fra g-streng til gogo-stang? Og hvis man partout skal lære sine børn at strippe, bør vi så ikke også nedsætte den seksuelle lavalder og tilføje bordeller som praktiksted for skolepiger?

Grænser. Hvor langt er der egentlig fra g-streng til gogo-stang? Og hvis man partout skal lære sine børn at strippe, bør vi så ikke også nedsætte den seksuelle lavalder og tilføje bordeller som praktiksted for skolepiger?

Så er det, man hører om en noget lummer børnefødselsdag på det ellers fine Frederiksberg. Til festen, hos en 11-årig pige, skulle veninderne medbringe alt, hvad de lå inde med af stiletter, lårkort, miniskørter og transparente T-shirts. En bh var 'en absolut nødvendighed', for fødselsdagsbarnets mor havde fået installeret en forkromet metalstang i lejligheden. Og således blev skattejagt og stopdans opdateret med såkaldt pole-dancing - nationens nye 'hotte fitness-trend' (som man ville sige på nydansk). Man kunne også kalde det for seksuelle vrid op og ned af en stripstang.

Under alle omstændigheder kan man konstatere, at ungerne nu om dage har helt andre rekvisitter i klæd ud-kassen, end da mor var dreng. Til børnefødselsdagen deltog for eksempel et barn i leopardstribet bh, forlyder det fra en kilde tæt på gogo-stangen.

Må man have lov at sige tillykke og velkommen i de voksnes rækker. Håber ikke, I kids bliver alt for forvirrede over at vokse op i en tid, hvor dét, som os kønsmodne forstår som seksuelle signaler, på mange måder er spændt helt ud mellem forbud og frisind.

Lækkermås med Kaj og Andrea

Selv i min alder bliver man helt groggy af at tyde, hvor vi skal hen, sådan rent sexmæssigt. På den ene side lurer der lige om hjørnet et forbud mod først prostitution og dernæst stripklubber.

På den anden side er der efterhånden en s/m-swingerklub i hver en region, et dildo-party i hver en provinsstue og mindst en erotikmesse hver anden weekend.

Fra den tredje kant forsøger foreninger som Pornofrit Miljø at lukke ned for naterotikken på Kanal København, og har indtil videre haft held med at få tankstationer til at løfte 'hudblade' og 'naturfilm' væk fra børnehøjde.

På den fjerde side sender MTV sexdampende musikvideoer hele eftermiddagen, mens H&M sælger G-strengstrusser og push up-bh'er til præteenagere, hvis da ikke Føtex forsøger at synke endnu dybere via sexy trusser til 8-årige tøser, med påskriften 'Lækkermås' og 'Hot'.

Ja, også Netto røg med på sexsignal-moden og reklamerede med g-strenge (i small size) ved siden af Kaj & Andrea-skolebøger til småbørn. Er det så sært, at man bliver en anelse perpleks i disse sex/antisex-fikserede tider?

Lapdance og sjov med stol

Men hvornår bliver vi ALLE enige om, at der er gået støj og mislyd i de signaler, vi sender til vores børn? Ingen har som sådan angrebet, at Tupperware plasticparties blev verfet væk til fordel for hjemmesalg af massagestave, vagina-æg og klitsugere - selv om ungerne muligvis undrer sig, når mor udskifter citronpresseren med fem lyserøde analkugler på en snor. Man må selvfølgelig tillade sig at gå ud fra, at værktøjet først kommer i brug bag lukkede døre.

I modsætning til den stripstang, som altså lige nu invaderer danske hjem og motionscentre. For de mange kvinder (og mødre), der står i kø for at gnide sig op af dette verdensomspændende fænomen ser åbenbart ikke et to meter højt fallossymbol. De ser et cylindrisk gymnastikredskab. Man kan selvfølgelig også sige, at det bare er en slags lodret barre, og at man derfor bør overveje disciplinen på Den Kongelige Balletskole.

I Australien har man allerede tilbudt 'pole-dancing' til børn helt ned på 7 år, hvilket dog har skabt stor debat. I Storbritannien kan man finde stanghold til de 11-årige, men i USA holder man sig (så vidt vides) til 13 år. Hos de danske stangstrips-pionerer hotness.dk i Valby er der ikke etableret et børnehold, men her tilbyder man til gengæld kurset 'lapdance og sjov med stol'.

Det handler om at få rørt sig, står der på hjemmesiden. At få stimuleret sin femininitet, sensualitet og kvindelighed. Hvis jeg må være så fri, så tror jeg også, man skal hedde Belinda og være pænt hjernedød under sit Sun Tan-fjæs og springvandshår, for ikke at kunne se, hvor luderagtig sådan en stangdans ser ud.

Tak for luderen, far

Dog vil jeg ikke udelukke, at jeg misforstår situationen helt. Jeg mener - jeg er opdraget af en far ved navn Bjarne, der i den grad lærte fra sig, når det gjaldt om at begå sig på de voksnes legepladser.

Som 13-årig lærte han mig at åbne bajere med en tændstikæske. Som 14-årig lærte han mig at drikke whisky. Som 15-årig lærte han mig at ryge smøger. Som 16-årig lærte han mig at ryge hash. Som 17-årig lærte han mig at score damer i fællesskab (han tog sin på sofaen og jeg fik dobbeltsengen med en yderst erfaren madam). Og som 18-årig fik jeg en luder med gogo-stang i føs'dagsgave. Med andre ord, jeg ved måske lidt for meget om ludere, stripstænger og alternativ seksualvejledning, så måske ser jeg syner.

Men jeg tager stilling. Forsøger i det mindste. Derfor smed jeg min teenagedatters g-strengstrusser i skraldespanden, da hun som 12-årig kom hjem med hele fire lånte par af slagsen. Derfor fik HUN ikke lov at ligne en polsk havneluder iført lilla øjenskygge og minimal lårkort, da visse af hendes veninder trak i netop det outfit sidste sommer. Derfor får hun ALDRIG lov til at gå til 'pole-dancing'.

Glid ned og stram op

Jeg skriver dette velvidende, at jeg nærmer mig det godt gammeldags forargede og politisk korrekte, men tro mig. Både proletarunger, akademiker-kids og borgerskabets bedste pigebørn vælter rundt i sexet stangtøj, som man ikke fatter, at forældrene selv går med ud og køber. Hvor langt er der egentlig fra g-streng til gogo-stang? Og hvis man partout skal lære sine børn at strippe, bør vi så ikke også nedsætte den seksuelle lavalder og tilføje bordeller som praktiksted for skolepiger?

Visse voksne synes sikkert, det kunne være en syg fest af en anden verden, men hvis ikke snart der bliver hanket op i 'lad nu bare børnene'-holdningen, så er jeg bange for at prædikanter og moralister langt værre end mig får stor 'stram op'-succes.

Og så er det for alvor slut med et frit samfund, hvor man tillader sex, strip og sextoys af enhver afskygning. Frihed under ansvar, hed det vist i min skoletid. At installere en stripperstang i dagligstuen er frihed uden ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt brølt, løve!
Strip'ish tøj og sport til børn er simpelthen klamt!

Synd for dem og deres voksne, at de voksne ikke er voksne nok til at kunne sætte grænser mellem barndom og voksen seksualitet.
- Og tak fordi vi lever i en tid, hvor vi som voksne har givet hinanden lov til selv at vælge vores seksualitet sammen med andre frie voksne.

Hans Jørgen Lassen

René,

sagde du din uforbeholdne mening til hende, der havde installeret den der stang? Eller lagde du hende bare på is?

Ja kære venner – Alt afhænger af øjnene der ser!

Inger Sundsvald

Ja jeg fatter det nu heller ikke. Men det er ikke kun pigerne som udsættes for det jeg ville kalde for overgreb på deres barndom. Drenge i 7-års alderen bliver også kidnappet af ’moden’, med jeans med cykelkædelignende vedhæng og noget i bæltet som ligner et knojern. Heldigvis er der også fornuftige forældre, og bedsteforældre, som kan sige NEJ!

Inger Sundsvald

Claus Oreskov
Ja, det afhænger af øjnene der ser, men efterhånden er det sådan, at forældre kvier sig ved at lade deres småbørn soppe rundt på stranden uden tøj. Det der burde være helt naturligt, er blevet seksualiseret i en grad så Gaia må sig forbarme.

Ja, trends har det jo med at begynde som nichefænomer, der så med tiden absorberes top-down eller bottom-up af mainstreamkulturen og trækker gennem de forskellige dele af modens fødekæde.

Det, der blev født som fx Versaces, Gaultiers, punkens eller hiphoppens eksklusive tegn og identitetsmarkører, transformeres efterhånden til stadigt mindre stilfulde avantgarde- eller modkulturtegn og ender deres rejse som gennemdomesticerede, uncool massevarer i supermarkederne.

Når produkter tilknyttet trenden falbydes som udsalgsvarer til hele familien i Brugsen og Føtex, har reminiscenserne af den oprindelige trend fået helt andre tegn- og statusværdier.

Et særligt interessant eksempel på dette så vi herhjemme for nogle år siden, hvor t-shirts med provokerende lolitasignalerende brysttekster begyndte som trend blandt yngre voksne storbykvinder.

Som de fleste andre trends bredte lolitamoden sig til mainstreamen, og efterhånden var turen kommet til børnesegmentet. Snart kunne man i sommermånederne opleve et bizart full circle-fænomen: som scener taget direkte fra Nabokovs herostratisk berømte roman spankulerede præpubertære piger iført tandbøjle, stumpede pink t-shirts og pædofiliflirtende tekster helt uanfægtede omkring i det offentlige rum. Pludseligt havde trendens leg med frække popkulturelle tegn fået en ganske anden, kvalmende realitetstatus.

Som René Fredensborg rammende beskriver, er noget tilsvarende sket med fx g-strengstrusser og poledancing.

Jeg kan helt tilslutte mig Fredensborgs forvirring over de paradokser i tiden, som artiklen berører. På den ene side oplever vi en indflydelsesrig nypuritansk bølge i holdningen til fx voksne menneskers frivillige salg af seksuelle ydelser, og på den anden side hersker der en tilsyneladende bred accept af, at vores børnekultur i stigende grad indoptager komponenter, der kun kan karakteriseres som klart seksualisere(n)de.

Inger Sundsvald

Det er dog opmuntrende, at en mand som René Fredensborg, på trods af sin ’frie’ opdragelse, selv tager stilling. Jeg tror dog, at det er lettere for forældre som ikke er alene, at afvise børn og unges ønsker om at være ’ligesom de andre’. Det kræver sin kvinde/mand at modstå børn og teenageres krav.

Jeg vil gerne gøre opmærksom på at i USA er det altså almindeligt at 8-11 piger har BH på; trænings-bh kaldes det. Og det altså sikkert er derfor, at H&M sælger det her i Norden...

Noget andet er at jeg mener man skal være mindst 15 år for overhovedet at danse pole-dance...

Jørgen Nielsen

Ingen tvivl om at markedets udspaltning af salgbare men asociale trends, er den frie opdragelses blinde punkt.

I det hele taget er ungdomskulturen i Danmark blevet trængt ind i en moralsk blindgyde, af relativistiske forældre og institutioner. Der er en tendens til at forældrene og samfundet sætter sig ansvarsforflygtigende på sidelinjen, og beundrer podernes selvrealisering, næsten uanset hvilke absurde og stupide retninger den måtte tage.

Enter markedet; hvis natur er at opspore de ubeskyttede og købedygtige, og skille dem fra flokken. Og så har vi den negative udveksling af impulser mellem relativisternes ubeskyttede unge og det moralbefriede marked.

Man må desværre konstatere at angrebet på "de ufiltrerede" er lykkedes i et omfang, så samtlige danske skoledrenge snart bærer den samme sorte hættetrøje, den samme North Face-jakke og besidder en kropsholdning som en ål med tøj på.

Skolepigerne har tilsyneladende fået foretaget et kirurgisk indgreb, således at mobiltelefonen sidder fast på øret/håndfladen, de har åbenbart fået instruks om aldrig at samtale med en lydstyrke under 120 db i offentlige rum og hvis jeg var en krops-forhandler på Skelbækgade og omegn, ville jeg kigge beundrende og misundeligt på skolepigernes gevandter.

Denne binære/primitive ungdomskultur, stopper desværre ikke i folkeskoleårene. Den fortsætter øjensynligt langt op i voksenårene, og giver sig blandt andet udtryk i lidt mere raffinerede (produktudviklede) kulturelle artefakter såsom kamphunde, full-body tatoveringer, gejlede biler og en besynderlig liggen på maven for og dyrkelse af den sorte amerikanske ghetto-kultur, som ærligt talt virker en anelse malplaceret på en kridhvid middelklassemand- eller kvinde.

Jeg er selvfølgelig bevidst om at der i enhver kultur ligger en forventning om at unge skejer lidt ud, og derefter, mere eller mindre, retter ind og bliver ansvarlige voksne.

Min frygt med nutidens generationer er, at mange af dem, godt hjulpet af forældrenes relativisme og markedets aggressivitet, er nået for langt ud i deres asociale navlepilleri, deres opfattelse af verden som en kulisse for deres hæmningsløse selvrealisering og/eller deres binære vrangforestillinger om virkeligheden, til at vi kan få hevet dem ombord igen.

En god tommelfingerregel i det offentlige rum (og relationer generelt) er, at man ikke skal belaste andre med sig selv, medmindre de er indforstået. Lad os håbe at forældrene og samfundet træder i karaktér, og at jeg bare lider af moralsk panik.

Christina Laugesen

Sådan!! Jeg er helt enig. Godt at se det på tryk!
De der underlige smålumre signaler fra (især pige-) børn og "preteens" er for klamme, jeg kan ikke forstå at forældrer bryder sig om at se deres børn på den måde.

Og stor beundring for din egen stillingtagen, til trods for - eller måske netop i forlængelse af - din egen oplevelse af at glide ind i de voksnes rækker!

Poledancing for børn til en fødselsdag???
De relevante voksne burde tatoveres "BELINDA" i panden!!

Man forstår jo slet ikke hvorfor Muslimerne ikke
vil "integreres" ..

Steffen Dickhudt Christensen

Jeg vil gerne lige tilføje:

Stangen er altså uskydig!

Den har intet gjort, ud over at være set placeret på div. gogo-barer rundt om, ( og andre steder jeg ikke selv har været ), hvor det sædvanligvis er en kvinde der bruger den som dansepartner.

Og nej, en kvinde/pige er bestemt ikke en "luder" fordi hun danser med stangen, uanset stangens placering.

Ud over at være betragtet som et "fallos-symbol" af feminister og tøsedrenge, så er den faktisk en go' dansepartner.
Og hvis der er noget unger elsker, så er det at bevæge sig!

Problemet her i artiklen er slet ikke stangen, men voksnes opfattelse af hvordan børn skal være klædt, ( eller sige fra overfor deres børns ønske om påklædning )

Og så kan jeg overhovedet ikke li' at ordet "luder" bliver brugt i artiklen.
Det siger mere om forfatteren end om "luderen"

Pointen i mit første indlæg var sådan set at sige amerikanske soccer-moms forventer at unge piger mellem 8-12 år har trænings-bh på - så de kan vænne sig til den rigtige bh, når de engang skal have den på. Derudover er det også det rent kropslige element i at pigebørn i USA helst ikke må vise deres kvindelige former...for meget frem...uanset hvor gamle de er...

Tillykke, Rene Fredensborg, med at have lært din datter, at hendes spirerende seksualitet er noget, hun bør undertrykke, og at det er noget skidt, hvis hun føler og viser sig som et seksuelt væsen.

Tillykke med ikke at kunne tåle tanken om, at mænd en dag vil blive tændte af at se på din datter.

Hurra for din brug af kvindenedgørende og fordomsfulde beskrivelser: "Belinda" med Sun-Tan hår, "luderagtig", polsk havneluder... Fantastisk at se nogle af de såkaldte feminister klappe din ryg pga. et debatindlæg, hvor du bruger sådanne udtryk.

Hurra for din opretholdelse af den aseksuelle kvinde som ideal, og din videreførelse af middelalderlige normer om maskulin beskyttelse af døtres dyd.

Flot, at du trækker det seksuelle begær, som pole dancing vækker i dig, nedover børns naturlige trang til at røre sig og have det sjovt.

Henning Ristinge

Smukt gået Camilla - manden er jo så ganske klart et neo-puritansk fjols.

Hans Jørgen Lassen

Selv levede jeg godt nok det glade liv der fra 68 og fremefter, men min forestilling om et sundt og frit kønsliv har nu aldrig indbefattet småpiger, der vrider sig om en metalstang.

Muligvis er det dog aldeles harmløst; jeg ved det ikke.

Inger Sundsvald

Camilla Hjort

Jeg går ud fra, at Rene Fredensborg er et produkt af sin tid og miljø, når han har det sprog han har. Det generer ikke mig, og får mig ikke til at sætte ham i bås. Jeg ved ikke hvad ”Belinda med Sun-Tan hår” hentyder til, men jeg kan gætte. Jeg kan heller ikke se at han ødelægger hendes spirende seksualitet, og at det er noget han ønsker, at hun bør undertrykke.

Jeg tror heller ikke at han har forbudt datteren at lege ’fine damer’ og vade rundt i mors højhælede sko og BH. Eller at sminke sig i leg. Ligesom små drenge leger at de barberer sig og at små muslimske piger tager tørklæde på.

Men jeg kan helt følge hans ønske om at datteren skal være barn og ’lege’ så længe som muligt, uden at blive taget som gidsel af reklameindustrien og forbrugersamfundet, og af venindernes forældres opfattelse af hvad der er ’passende’ udtryksformer for en 12-årig. Det jeg opponerer imod er seksualiseringen af det offentlige rum. Til gavn for hvem?

Jeg er lige præcis for gammel til at finde langt hår til mænd for attraktivt (sexet). Det virker en anelse for feminint efter min smag. Skæg har jeg aldrig brudt mig om, selv om jeg godt kan se at nogle mænd ser ganske mandige og godt ud med denne prydelse, så er de i mine øjne en smule latterlige, når de må styrke deres mandighed på denne måde. Men jeg kan da godt se at de må have ’frit valg’, på samme måde som kvinder må smøre det i hovedet de har lyst til.

Tiderne skifter, og det er også i orden. Det drejer sig om udvikling, kultur, køn, påvirkning og jeg skal komme efter dig. Men hvorfor skal småpiger påduttes en identitet som en voksen kvinde, eller smådrenge en identitet som en rocker?

Tillykke med at du har fået puttet de ”såkaldte feminister” ned i din egen lille kasse.

'Stangen er altså uskydig!' Ja det kommer vel an på hvordan den bruges? Jeg har da set måder at danse med den på som var langt fra 'uskyldigt'. Hvor associationerne til en anden form for 'stang' var snublende nær - og sikkert ikke tilfældigt - men det er måske bare mig der har en lummer tankegang? Jeg er nok bare en gammel gris

Inger Sundsvald

Ole Falstoft

Nej, du er ikke en gammel gris. Det er dem der har udtænkt denne ’leg’ til småpiger der må påtage sig den betegnelse.

Stangen er, indtil videre, ’uskyldig’ i småpigernes øjne. Men det kan da godt være at de får en overraskelse, den dag det går op for dem i hvilken retning associationerne kan gå.

Stangen i sig selv er ganske rigtigt uskyldig, men man kan ikke fratage den sin semiotik i det øjeblik, pigerne opfordres til at medbringe lårkort og høje hæle.

I øvrigt er der umådeligt stor forskel på pigers modenhed i 11-årsalderen, og pole-dancing eller ikke-pole-dancing, så er det meget uheldigt, at forældrene begynder at arrangere lege med seksuelle undertoner, hvor lidt det end må være, da det for en del af pigerne vil være decideret grænseoverskridende at skulle deltage i den slags. Især vil det være ydmygende for de mindst modne af dem, når nogle af deres mere fremmelige klassekammerater kan udstille både til gården og til gaden. Det kan ikke have været en sjov eftermiddag for den pige, der ikke har haft så meget som skyggen af et par bryster på vej.

Inger Sundsvald

Lene Andersen

Jeg kan huske i først i ’70erne da vores ældste datter kom hjem og forlangte at få støvler i læder og op over knæene (1200 kr.) og lårkort ruskindsdragt (aner ikke hvad det kostede). Vi havde muligvis råd til disse udskejelser, men svaret var NEJ! Det kedelige var, at pigen som havde disse beklædningsgenstande var datter af en enlig mor, som absolut ikke havde råd til dét.

En anden mor (ikke enlig) men som endelig havde fået et barn, en søn, som p.t. var 7 år, spurgte mig, hvad man dog skulle gøre, hvis han voksede op og kun havde venner som drak umådeholdent eller tog stoffer. Bekymringen var: Hvad nu hvis de var de var de eneste venner sønnen havde? Svaret var, at selvfølgelig var det muligt at få en anden slags venner (sport, dans, hvad som helst). Og i øvrigt var svaret NEJ til lommepenge til noget i den retning. Bekymringen var mere om han ville få ’venner’, end om han endte som narkoman eller drukmås.

Forældre i dag må altså se at træde i karakter. Og vi gamle ’snerpede’ bedsteforældre (jeg taler kun for mig selv) må i den grad gøre vores indflydelse gældende, og bakke op om fornuftige forældre der har en opfattelser af, at hverken vores drenge eller piger skal deltage i idiotiske fødselsdagsfester eller tv-udsendelser.

Stangen er altså uskyldig...Den en jo bare en lodret barre i metal...

Mht. Rene Fredensborg --- så tror jeg næppe, at der er en eneste fader ude i dette ganske land, der ikke gruer ved tanken om at deres datter (døtre) en dag skal blive begæret af en mand...

Hvis det bare var at lege rundt om pole-dance-stangen og bevæge sig rundt om den som børn nu gør - havde jeg intet problem med det. Lårlange støvler, lårkorte kjoler antyder for mig både semiotisk og symbolsk at nu skal de lære at være seksuelle væsener ----

Og jeg mener altså at 11-år er alt alt for ung til at lære dette...

Camilla Hjort, skal dit indlæg forståes derhen
at det er den "naturlige feministiske seksualitet" der
udfoldes når 11 årige piger leger "Stripper-Kongens Piger" med "The Pole" ?? Det er ikke at "objektificere"
kvinder ? Jeg voksede op da beton-feminismen var på sit højeste og jeg fatter stadig ikke hvad i egentlig mener .. Gør I selv ?

@Peter Jensen

Jeg ved ikke, hvad den "naturlige feministiske seksualitet er". Jeg har aldrig hørt begrebet før.

Feminismen, sådan som den desværre typisk giver sig til udtryk her i Danmark, omtaler jeg som "såkaldt" feminisme, fordi jeg mener, den for en stor del i virkeligheden ikke tjener kvinders interesser. Feminismen i Danmark anno 2009 fremstiller kvinder som ofre, blandt andet i spørgsmål om sex, porno og prostitution.

Det er dig, nogle af de andre kommentatorer og Rene Fredensborg, der læser noget beskidt og nedgørende ind i pole dancing og g-strengstrusser. Jeg ser ikke noget beskidt eller nedgørende i, at unge piger og kvinder i alle aldre leger med og bruger deres seksualitet.

I stedet for at bruge kraftudtryk og smide datterens trusser i skraldespanden, skulle Rene Fredensborg eller hans kone tage en fornuftig og rolig snak med datteren, hvis de er bekymrede over, om hun er inde på en bane angående sit syn på sig selv og på seksualitet, som de ikke bryder sig om.

Jeg fatter ikke, at nogen (Karsten Aaen) kan regne det for en respektabel baggrund for modstand mod datterens spirerende seksualitet, at Rene Fredensborg tydeligvis ikke bryder sig om tanken om, at mænd en dag vil tænde på hans datter. Det er da så stupidt og primitivt, som noget kan være, og burde føre til eftertænksom, kritisk selvransagelse, i stedet for et rasende udfald mod "samfundet" og mod andre forældre, der efter Fredensborgs mening har et forkert syn på børn og seksualitet. De piger, Rene Fredensborg selv tænder på, har også fædre.

Om pole dancing i sorte støvler er i orden eller ej for en 11-årig, må de enkelte forældre vel tage stilling til - forhåbentlig kan denne stillingtagen foregå på en rolig og fornuftig måde.

Men vi snakker jo ikke kun om 11-årige her - Fredensborgs datter var 12 år (hvor seksualiteten i allerhøjeste grad er begyndt at melde sig hos de fleste), da han smed hendes trusser i skraldespanden, og han erklærer, at hun ALDRIG får lov til at gå til pole dancing. At man ikke kan se det kvindeundertrykkende element i dette går over min forstand.

Angående objektivisering af kvinder, så har kvinder OG teenagepiger faktisk en selvstændig seksualitet (det synes stadig at komme som en stor overraskelse for nogle mennesker), et selvstændigt begær, en selvstændig vilje til at forføre, en selvstændig fornøjelse ved at vække mænds begær. Hvis det er objektivisering af kvinder, når en kvinde klæder sig og opfører sig på en måde, som hun ved vil vække mænds lyster, så har jeg ikke noget problem med objektivisering af kvinder.

Hvis det vækker en mands inderlige seksuelle lyst at se en lille, præ-pubertær pige i g-strengstrusser eller dansende om en stang, er det vist snarere ham end hende, der har et problem. Det problem må han tage op med sig selv, i stedet for at køre det af på hende.

Henning Ristinge

Førhen satte heste og små pigers ridning de samme fantasier igang. Det var derfor man forbød kvinder at side overskrevs på heste.

Man kunne derfor have skrevet et helt tilsvarende indlæg, som den der er begået her, om pre-pupertet pigers klassiske hang til heste og ridning og med indikeringer der mere end antyder at sådant noget svineri skulle forbydes. Mere end det, sådan var holdningerne blandt puritanere førhen.

Det er os andre der med vores forestillinger putter sexuelle symboler ind i noget der ikke for pigerne selv er seksualiseret andet end måske i latent form. Man gør dem skade hvis ikke man tillader dem at lege med netop latent sexualitet. Det er 'hænderne oven på dynen' holdninger dette her! Og det fører sjældent noget godt med sig, det giver børn der vokser op med en uheldig dobbeltmoral og sexuelle hangups.

Istedet bør man, som Camilla meget rigtigt anfører, tale løbene med sine piger om de ting der kan være farer i. Og gøre det på en sådan måde at det netop ikke lægger nogen dæmper på eller på nogen måde ødelægger deres frihed til at udvikle sig og glæde sig over deres eget køn og sexualitet.

Det er en hårfin balancegang.

Det jeg oplever er at de fleste puritansk indstillede oftest indlæser deres egne fordommer, hangups og problemer med deres egne voksne sexualitet i deres børn. Herved gør man sine børn, ikke mindst pigerne, en kæmpe bjørnetjeneste.

Jeg er selv far til 4 piger(hvoraf en er voksen nu), og gør og har altid gjort mit yderste for at lade dem udvikle sig så frit og ucensureret som muligt samtidig med at jeg tager en samtale hvor jeg kan se at der er faldgrupper de bør gøres opmærksom på.

Jeg har således ikke lagt censur på de yngstes internetadgang, istedet taler vi løbene om de farer der også er og om hvordan man bør forholde sig hvis men bliver tiltalt af fremmede på nettet som man ikke kender. Princippet er at man altid børe være imødekommende men også forsigtig. Der er også hvad nogen ville betegne som pornografisk materiale i vort hjem og det ligger frit tilgængeligt for dem der måtte have lyst at studere det. Min holdning er den at jo mere man ved jo bedre er man udstyret til at nyde op opleve med en forsigtighed og opmærksomhed på de faldgrupper der også er. I øvrigt er pornografi ikke pornografisk eller interessant for børn der ikke selv har begyndende nysgerrighed. Det er i min erfaring ikke noget man kan pådutte børn, de ser det ikke før det er af betydning for dem at se det.

Der er en væsentlig forskel på at lade 11-12-årige piger udforske en gryende seksualitet i hinandens selskab og i de venindekredse, som de selv vælger at indgå i, og så at voksne iscenesætter lege til en børnefødselsdag, hvor der er umiskendeligt seksuelle undertoner. Det hører ganske enkelt ingen steder hjemme. Den voksne kan (eller burde i hvert fald kunne det) gennemskue, hvad der er seksuelle signaler, og hvad der blot er sjov gymnastik, det kan piger på 11 eller 12 år ikke. De kan lege med diverse udtryk, de kan afprøve deres egne grænser, og de kan opleve seksuel lyst i deres eget tempo, men det kan ALDRIG være en klassekammerats forælders opgave, at sætte børn i gang med en leg, som de ikke selv kan gennemskue.

Og igen: Der er stor forskel på 11-12-årige pigers fysiske og følelsesmæssige modenhed, og nogle af dem er altså nogle små, umodne pus, der må opleve det som decideret rædsomt at skulle deltage i en halvseksuel leg sammen med langt mere modne og seksuelt interesserede piger.

Henning Ristinge

Ja det lyder jo meget besnærende Lene.

Det gør det deri at man selvfølgelig ikke skal pådutte mindreårige en voksen sexualitet. Man bør derimod give dem plads til gradvist at udfolde deres egen identitet og sexualitet under betryggende former.

Men udlægningen i artiklen her er i mine øjne så farvet at den langt fra har overbevist mig om at nogen påduttede børn noget som helst i det beskrevne tilfælde.

Derimod udstiller forfatteren en masse sexuelle hangups som er helt igennem hans egne.

Så lad mig gribe den an fra en anden vinkel: Jeg gik i en klasse, hvor vi mobbede hinanden heftigt, og hvor 1-2 piger sad på magten over flertallet totalt. Jeg kan den dag i dag sætte navn på 3-4 piger fra klassen, som, hvis en forælder havde initieret poledancing med glimmer og høje hæle, havde fået en af deres livs mest fornedrende eftermiddage. Simpelthen fordi der kørte en konstant magtkamp om at være den lækreste, og det var de samme 2-3 piger, der tog stikket hjem hver gang, hele vejen fra 3. til 9. klasse.

Nu kan den ovennævnte fødselsdag jo sagtens have vedrørt en klasse, hvor pigerne var søde ved hinanden. Men derfor vil der alligevel - alt andet lige - have været nogen i flokken, der er kommet til at fremstå som umodne klumpedumpe sammenlignet med de andre, på et tidspunkt hvor det gryende seksuelle selvbillede er ekstremt sårbart.

Man kommer naturligvis aldrig uden om, at børn er forskellige og modnes i forskelligt tempo, men netop derfor har man da som forælder en pligt til at arrangere aktiviteter for børnene, hvor alle kan deltage på nogenlunde lige fod, og hvor ingen risikerer at blive udstillet og blottet i de andres selskab.

Hvad tøserne så finder på, når de er for sig selv på et af pigeværelserne, det er en helt anden sag...

Henning Ristinge

Det synes jeg er en hal anden problemstilling. Emnet her handler om påstået sexualisering iscenesat af voksne. Men der vil jo altid være nogen som ikke kan bestemte ting Lene, der er også dem der er gode til matematik i modsætning til andre, det er sikkert ofte dem der ikker til glimmer og høje hæle.

Men hvis man skulle arrangere alt efter laveste fællesnævner her i tilværelsen, for at undgå at nogen skulle komme til at føle sig som tabere, så ville ingen kunne udfolde sig og ingen lære noget.

Det du rejser her handler vel snarere om at lære sine børn at fordi man ikke er god til en ting så betyder det ikke at man så bør tage strikken. Det hander om at lære børnene at kende deres egne styrkesider og respektere andres. Det handler om at respektere at vi alle er forskellige og nogen har styrker på punkter hvor andre ikke har.

Det handelr om respekt for sig selv men også respekt for mangfoldigheden. Vi skulle jo nødig ende med at ligne Mao's Kina og det er jo der vi ville ende hvis du følger din tankegang konsekvent. Noget andet er så at man også bør lære sine børn denne respekt for mangfoldighed og at give plads til dem der er andereledes end dem selv

Henning Ristinge

Hvori består det lave Karin?

Jørgen Nielsen

Ristinge:

Hvis du ikke kan se det bundskrabende i at introducere 11-årige børn til nærmest det ultimative symbol på objektificering og prostitution af kvinder, må du hellere se at få pudset brillerne.

Det er ubegribeligt at nogen kan få denne Pattaya-stang til at harmonere med småpigers "udforskning af deres spirende seksualitet". Det er skudt lysår over (under) målet.

Relativisterne/ tilhængerne af børns grænseløse autonomi, er endt i et moralsk morads, hvor selv de mest grænseoverskridende absurditeter bliver blindt sanktioneret.

Selv en overfladisk granskning af det miljø hvori stangen har sin oprindelse, vil vise en kvalmende overflod af vold, menneskehandel, prostitution og stofmisbrug. Er det virkelig dette man vil introducere for sine børn?

Henning Ristinge

Selvfølgelig er der vindere og tabere i de fleste slags lege og i undervisningssystemet. Men til en børnefødselsdag må det dreje sig om at lave noget, der alligevel kan være sjovt for alle børnene.

En voksenstyret leg med seksuelle undertoner - hør lige selv hvor klamt det lyder - rammer nogle meget sårbare børn på en del af deres gryende identitet. At tabe i rundbold eller blive tævet i Ludo er ikke det samme som at være hende den lille fladbrystede, der må se på, hvordan de mere fremmelige piger kan udstille deres attributter og deltage i en hel verden, de endnu ikke selv har adgang til.

Jeg ved ikke, hvad en tilsvarende situation ville være for drengene, måske et eller andet med at dukke op til fest, og så giver faderen i huset hele den højeste halvdel af drengene lov at drikke øl, mens alle de små i klassen får udleveret en rød sodavand. Hvor sjovt ville dét være for de små drenge i 12-13-årsalderen?

Det er nemlig rigtigt, Lene Andersen. Alle skal have det lige sjovt hele tiden. Ingen må nogensinde føle sig udenfor eller underlegen i forhold til andre, ikke engang midlertidigt. Det faktum, at der er forskel på folks udseende og evner, skal vi voksne prøve at skjule for børnene sålænge, vi overhovedet kan. Sådan så de ikke øver sig på langsomt at indse og acceptere dette uomgængelige faktum, men sådan så det måske pludselig rammer dem som en kold klud i hovedet en dag i en alvorlig sammenhæng.

Jeg var selv aldeles "sent" udviklet fysisk, så jeg ved godt, hvor du kommer fra, om man så må sige. Det er jo tydeligvis dine egne traumer over din skoletid, dine kommentarer handler om. Du har skrevet 3 kommentarer, hvor du gentager, at det ikke vil være rart for de mindre fysisk udviklede piger at se de mere fysisk udviklede folde sig semi-sexet ud. Tjah - hvad kan man gøre ved det, havde jeg nær sagt. Fra min skoletid husker jeg, at det kunne være et ligeså stort problem at være tidligt som at være sent udviklet. De tidligt udviklede piger modtog meget negativ opmærksomhed fra drengene i form af drillerier og nærmest det, man ville kalde alvorlig seksuel chikane, hvis det havde været voksne mænd, der gjorde det. Vi andre fik lov til at være i fred, og at vi så gik og var misundelige, følte os bagefter og kastede lange blikke efter de andre pigers flotte bryster mv.... ja, det kunne vores forældre nok ikke gøre så meget for at bedre (hvis der overhovedet var behov for at bedre det).

Jeg ved ikke, hvad jeg selv ville have sagt til stangdans som 11-årig, men jeg var ret nysgerrig, ikke mindst omkring kroppen og erotik, så egentlig tror jeg, jeg ville have syntes, det var ret spændende... Og jeg er ret sikker på, at jeg i hvert fald ville have syntes, at den mor, der arrangerede det, var seeeej... Meget sejere end min mor ;).

I øvrigt - mon ikke der er nogle nuancer i historien om det der stangdans-arrangement, som Rene Fredensborg glemmer at fortælle, for at fremme den forargede effekt? Mon det i virkeligheden var så "lummert", som mange her synes at tro på uden at blinke?

Henning Ristinge

Jørgen Nielsen, jeg mener ikke og er ikke tilhæner af at introducere noget, tværtimod mener jeg ikke at man skal krænge sine egne forestillinger men derimod giver frit løb for at børnene og - i dette tilfælde - unge piger kan udforske sig selv. Netop dit indlæg viser at du indlæser dine egne - undskyld mig - lumre forestillingsverden. Det bør man i mine øjne lade være med.

Det er fundamentalt ikke mere nedgørende at anvende en stang som dansepartner end det er at danse med en levende partner. Ikke mindst din og Fredensborg's fantasi gør at I ser noget andet. Måske ihukommende personlige oplevelser fra barer i har besøgt hvad ved jeg. Noget med at lignende redskaber også anvendes i stripshows etc.

Hvad blir det næste, ska vi også forbyde piger at kravle i reb i gymnastiktimerne fordi de der reb minder dig om et eller andet noget? Burde vi ikke også forbyde de der mange musikvideoer hvor unge piger henter inspiration til sådan noget?

Henning Ristinge

Jeg synes at Fredensborgs artikel er klam - den er klam af hans egne sygelige erotiske fantasier og forestillinger.

"Jeg synes at Fredensborgs artikel er klam - den er klam af hans egne sygelige erotiske fantasier og forestillinger."

Enig.

Henning Ristinge

Det jeg ser er at Fredensbog får noget som formentlig ikke var andet en en ganske harmløs lej til at se hamrende klamt ud, det er det jeg ser, og det gør han ved at lade sine egne sygelige fantasier gennemsyre sprog og fremstilling. Det er ham der har brug for terapeutisk hjælp og vejledning, næppe nogen anden.

Jeg har skam ingen problemer med pigers eller kvinders seksualitet; tværtimod er jeg helt på det rene med, at kvinder også har en selvstændig seksualitet.

Jeg har blot gjort opmærksom på, at de fleste fædre (ikke mig) men de fleste har svært ved at overhovedet at tænke på at hans lille pige engang skal begæres af en mand - og flytte fra reden. Og netop derfor har vi jo indført diverse ritualer for denne overgang...

Og jeg tror udmærket godt børn er i stand til at overskue at der er nogle børn der er bedre til sport; andre børn har evner for læsning og skrivning mm.

Camilla,

Fordi man tager den svages parti, behøver man ikke selv at være en af dem.

Inger Sundsvald

Det er under bæltestedet at beskylde andre for at have ”traumer” over egen skoletid eller for at have ”sygelige erotiske fantasier og forestillinger”.

Der er intet sygeligt i at have forskellige meninger eller opfattelser af hvad der er acceptable ’signaler’ for børn at blive påduttet eller udsende.

Den såkaldte ’frihed’ til at tænke, tro og mene gælder åbenbart ikke for alle. Næh nej. Alle midler bruges for at tillægge andre motiver de ikke har.

Hvem har f.eks. overhovedet givet udtryk for dette:
”Det faktum, at der er forskel på folks udseende og evner, skal vi voksne prøve at skjule for børnene så længe, vi overhovedet kan.”

@Lene

Jeg vil mene, det er lidt af en tilsnigelse at kalde piger for "svage", fordi de er sent udviklede.

Rachel Henderson

Dette er ét af de tilfælde, hvor man skal tænke tilbage på hvad man selv lavede i den alder.

Selv dansede jeg mavedans i 11-12 årsalderen.

Mine veninder, der blev konfirmeret, havde som største ønske, og fik i konfirmations 2. dagstøj bl.a. nogle labre højhælede lakstrømpestøvler.

Det var noget der skulle prøves af, både fordi vi kunne, men også for at konstatere hvilken effekt det havde på andre. Så lærte vi dét.

Det har nu ikke forhindret mig i at danse alle mulige forførende danse siden.

Hvis man synes det er svært at sætte sine grænser overfor uønskede tilnærmelser, så må man gå til selvforsvar. Dér er det også godt at kunne danse. Dans er i det hele taget godt for meget.

Rachel Henderson

I øvrigt kan jeg da kun opfordre også mænd til at gå til poledance, f.eks. her: http://www.aok.dk/byen-rundt/pole-freestyle

Man kan også gå til salsa, folkedans, irsk ballet, lancier, argentinsk tango eller hvad man nu føler for.

Man kan også starte med bækkenbundsøvelser hos en Gotved-underviser, der er mange muligheder. Grib dem!

Inger Sundsvald

”Jeg vil mene, det er lidt af en tilsnigelse at kalde piger for "svage", fordi de er sent udviklede.”

Typisk at opfatte ’svage’ med sent udviklede, og ikke med mobbede. Og sådan kan debatten jo køre i en uendelighed hvis man gider.

Der er noget der hedder ”’VI’ de frisindede og naturlige” og så er der os andre, de ’såkaldte feminister’.

”Vi andre fik lov til at være i fred, og at vi så gik og var misundelige, følte os bagefter og kastede lange blikke efter de andre pigers flotte bryster mv....”

Hvor ved du fra at ”Vi andre” var misundelige? Hvad er det i det hele taget for en generalisering?

Jeg synes det er udmærket at forholde sig til hvad Lene Andersen skriver. Men det ville også være et plus for debatten at tage stilling til f.eks. Jesper Bergs eller Jørgen Nielsens indlæg, som hver på deres måde tilfører debatten noget jeg personligt kan bruge.

Hvad har I af indvendinger imod f.eks. disse indlæg, som inddrager lidt bredere perspektiver om f.eks. markedet, kultur m.v.

Men det er naturligvis nemmere at falde over feminister og tøsedrenge, som ikke ved hvad der tjener kvinder og børn bedst.
...
Rachel Henderson
Du er lidt for langt fra artiklens emne. Men jeg er sikker på at mavedans hører til småpigers forlystelse i visse kulturer, og ikke et ondt ord om det ;-)

Rachel Henderson

Sundsvald skriver "Du er lidt for langt fra artiklens emne."

Det kan jeg ikke se. Min pointe er, at folk bare skal se at komme ig ang med at danse, om det så er op ad en pæl, parcour eller hvad fanden det er.

Og hvis der så kommer en eller anden talibaner og vræler uuuuha, så kan han få en næsestyver.

Inger Sundsvald

Helt fint. Men jeg kan da også bidrage med et link, hvis det er motion m.v. man søger ;-)
http://www.mavedans.com/

Henning Ristinge

Jeg synes Rachel er spot on
hun demonstrerer jo på sin måde at Fredensborg selv der ligger noget farligt og uanstændigt i det og der er sgu ikke anden forskel på det og så de øvrige ting Rachel nævner - end det netop Fredensbog fik lagt i det - og det var sgu en slibrig ting den

Rachel Henderson

Nå ja, og børnene skal jo også på samba-skole snart, så de kan være med til karneval: http://www.karneval.dk/

Hvis de ellers må for deres far.....

Henning Ristinge

Jeg har tre piger som snart er i den alder, den ene er der næsten og vil de poledanse - så har jeg ikke skygge af problemer med det.

Hvorfor skulle jeg dog ha det?

Inger Sundsvald

http://www.mavedans.com/
er nu ikke en danseskole for småbørn, hvor de kan udfolde og opdage deres seksualitet, men et sted for voksne mennesker, som her har stor glæde af at eksponere sig, hvilket jeg selv har overtydet mig om, og det var ikke spor slibrigt ;-)

Sider