Læsetid: 12 min.

En illegal indvandrer bliver til

Naoufal smiler til vagterne, der ikke ved, at han burde sidde derinde i interneringscenteret, ikke stå herude og tage billeder. 'Spektakulære' interneringer og deportationer af migranter har ifølge antropologen Nicolas De Genova altid forløbet parallelt med en mere stilfærdig import af billig arbejdskraft til de rige lande
Der har ikke været udviste migranter i detentionscentret ved Vincennes i udkanten af Paris siden juni 2008, hvor en af de internerede døde uden officiel forklaring, og resten af migranterne satte centret i brand. Naoufal går hen til vagtburet, hvor to kronragede mænd ser alvorligt, men nysgerrigt på os gennem ruden. Med hovedet nede i mikrofonen spørger Naoufal om vej til -Retention Administratif-. De ser desorienterede ud, men griner, da de hører ordene -presse- og -Danmark-.

Der har ikke været udviste migranter i detentionscentret ved Vincennes i udkanten af Paris siden juni 2008, hvor en af de internerede døde uden officiel forklaring, og resten af migranterne satte centret i brand. Naoufal går hen til vagtburet, hvor to kronragede mænd ser alvorligt, men nysgerrigt på os gennem ruden. Med hovedet nede i mikrofonen spørger Naoufal om vej til -Retention Administratif-. De ser desorienterede ud, men griner, da de hører ordene -presse- og -Danmark-.

14. februar 2009

Vi står af på den parisiske forstadsstation Joinville-de-Point, og Naoufal finder kortet frem. "Rue de Canadiens ... jeg tror, vi skal op ad den der vej," siger han og peger mod skoven.

Statens mulighed for at fjerne den uønskede migrant fra det nationale territorium, 'deportabiliteten', er ifølge antropologen Nicolas De Genova centralt for det fænomen, der bedst er kendt som 'illegal indvandring'.

Vi slår ind på Avenue de l'École-de-Joinville, hvor et interneringscenter for udviste migranter skulle ligge ved siden af en politiskole. Vi kan ikke se andet end træer, men går op ad avenuen, der minder om en markvej. Naoufal smiler under sin kasket med sølvstjernerne på og hiver en smøg frem fra lommen i bomberjakken.

Deportationer af uønskede migranter har ifølge historikeren Mae Ngai eksisteret siden kolonitiden, og i USA var de retslige principper for hvem, der kunne deporteres, inspireret af de britiske fattiglove. En lov fra 1794 proklamerede f.eks. tilbagesendelsen af 'fattiglemmer' til deres oprindelige byer, eller "til en hvilken som helst anden stat eller til et hvilket som helst andet oversøisk sted, hvor han hører til".

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu