Læsetid: 7 min.

Kulturens groteske last

Julia Butschkow fandt ud af, at hendes farfar havde været Obersturmbannführer i Anden Verdenskrigs første tyske udryddelseslejr. Det er der kommet en roman ud af. Forfatteren fortæller her, hvordan hun har forvaltet det traumatiske stof
Julia Butschkows nye roman -Apropos Opa- er blandt andet inspireret af hendes egen farfar, som var SS-officer i den nazistiske koncentrationslejr, Chelmno.

Julia Butschkows nye roman -Apropos Opa- er blandt andet inspireret af hendes egen farfar, som var SS-officer i den nazistiske koncentrationslejr, Chelmno.

Sigrid Nygaard

25. februar 2009

Bedstefaren (tysk: Opa) i Julia Butschkows roman, Apropos Opa, hedder Butschkow. Han hedder det endda i kursiv, tilråbt af en russisk soldat, der skal bevogte ham, da han via et toiletbesøg har held til i krigens sidste dage at flygte ud i det sønderbombede Berlin - og overleve. Det er den eneste gang i bogen, hans efternavn nævnes, men det er selvfølgelig nok til, at man aner, at dette ikke er den pure fiktion. Romanens grumme historie om Opa Butschkow, der var Obersturmbannführer i Anden Verdenskrigs første egentlig udryddelseslejr, Chelmno i Polen, og om hvordan hans fortid efter krigen har præget ikke kun hans egen kone og børn, men også næste generation, har rod i Julia Butschkows egen familie. Så hvordan har hun egentlig fiktionaliseret så påtrængende et stof?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu