Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kunstfestivalen U-Turn konkurs

Nyt kuldsejlet kulturprojekt føjer sig til en lang række af skandaler i kulturlivet. Fælles for dem er uklare og dårligt afgrænsede ledelsesstrukturer
Kultur
12. februar 2009

Kunstfestivalen U-Turn er gået konkurs. Dermed føjes endnu et eksempel til rækken af ledelsesmæssige problemer og skandaler i kulturlivet. Og problemerne minder om dem, kulturelle begivenheder og institutioner tidligere er løbet ind i: dårlig økonomi- og budgetstyring som følge af uklare og utilstrækkeligt afgrænsede ledelsesstrukturer.

I januar konkluderede Kunstrådet, at økonomi- og budgetstyringen af U-Turn-festivalen havde været for dårlig. Nu viser det sig, at U-Turn end ikke har penge i kassen til at betale sine regninger. Der er indgivet konkursbegæring til Sø- og Handelseretten, som behandler sagen i dag. Kammeradvokaten har bedt advokat Christian B. Elmer om at tage sagen, og han har rådet til konkursbegæring for at sikre kreditorernes adgang til, hvad der måtte være tilbage af midler.

Kunst frem for penge

U-Turns skæbne har tråde bagud til tidligere skandaler i kulturlivet. Det var meningen, at U-Turn og Kunsthal Charlottenborg skulle have gennemført projektet sammen, men Bo Nilsson, den senere fyrede direktør for Kunsthal Charlottenborg, trak sig fra projektet, hvorefter ledelsen af festivalen befandt sig i hænderne på tre kuratorer, hvis blik har været rettet mod kunsten, ikke mod administration og økonomi.

"Vi har selvfølgelig administrativ erfaring, men det er kunsten, vi har satset på," erkendte den ene af de tre kuratorer, Solvej Helweg Ovesen, i januar.

"Hvis vi som planlagt havde arbejdet sammen med Charlottenborg, så havde der siddet en garvet administration derovre, som vi kunne have trukket på."

Sløjfningen af samarbejdet med Charlottenborg medførte videre, at udstillingen blev flyttet fra Kongens Nytorv til en af Carlsbergs forladte tappehaller. Kunstrådets kritik har blandt andet rettet sig mod det lave antal betalende gæster. Selv om udstillingen er blevet set af 28.332 besøgende, har kun 11.476 lagt entré.

U-Turn var tænkt som en kvadriennale, en tilbagevendende begivenhed hvert fjerde år, men Kunstrådet overvejer nu, om festivalen skal fortsætte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her