Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Læserne skriver

Debat fra dagens bogtillæg
Kultur
5. februar 2009

På Informations forlag blev forrige år udgivet en bog med titlen Halvmåne og hagekors. Bogens forfattere er en forskningsleder ved Stuttgart Universitet Claus-Michael Mallmann og hans assistent Martin Cüppers. Oversat fra anden reviderede udgave af Andreas Harbsmeier.

Forsiden er et billede af mødet mellem muftien af Jerusalem og Adolf Hitler. Med bogen yder Information et bidrag til det på det seneste søsatte begreb "islamofascisme".

Slægtskab påpeges

Forfatterne anfører som baggrund for deres forskningsindsats: at vi befinder os "midt i et kultursammenstød, (...) der bliver stadig mere militant, mellem vestlige værdier og fundamentalistiske, radikaliserede dele af Islam. (...) Ahmadinejads bombetrusler [og] (...) det terroristiske Hamas' valgsejr -.". På den baggrund vil de forsøge at belyse "Det Tredje Riges forhold til den arabisk-muslimske verden" - "et fælles had til yishuven (bosættelse på arabisk) og det jødiske mindretal i det britiske mandatområde Palæstina". Sigtet er således klart, men forfatterne nævner dog, "at Islam også har frembragt (...) politiske kræfter, der [kendte] nødvendigheden af at være på god fod med Palæstinas jøder og med Occidenten", men de blegnede "sammenlignet med deres modstandere, der orienterede sig mod nationalsocialismen".

Kilderne er valgt og fravalgt med omhu. Forfatternes programerklæring er en dokumentation af arabernes hadefulde og uprovokerede antisemitisme.

Hovedsigtet er at påpege et slægtskab mellem nazismen og islam og at vise, at de først og fremmest har antisemismen tilfælles. Samt at det ikke drejer sig om en antizionisme, men om en oprindelig antisemitisme.

Programmeret forskning

"Ikke på trods af, men på grund af Tysklands voldsomme antisemitisme fik Hitlers tanker og dermed sympatien for Tyskland større udbredelse blandt muslimer i Nær- og Mellemøsten". "Som den slags eksempler viser, var den væsentligste fællesnævner mellem nationalsocialismen og den arabiske sag - antisemitismen," står der i bogen.

Bogen er et oplagt eksempel på programmeret forskning. Der forskes ikke med udgangspunkt i en tese, men i en programerklæring! Der er adskillige eksempler på stærkt fordrejet gengivelse af sagsforløb. Billedmaterialet er tendentiøst, og sprogbrugen er emotionelt demagogisk. Dette til trods er bogen gennemgående blevet anmeldt rosende - endda af faghistorikere.

Informations forlag har ydet et dubiøst bidrag til belysning af mellemøsten-konflikten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her