Læsetid: 6 min.

Den lille havfrue stikker til søs

Danmark skal udstille ved EXPO 2010, og det skal være den ægte vare. Ellers kunne vi lige så godt sende en legoklods, siger turistdirektør
Idéen om at sende Den Lille Havfrue til Shanghai er den bedste idé, der har ramt dansk turistmarkedsføring i mange år, mener turistdirektør fra Wonderful Copenhagen

Idéen om at sende Den Lille Havfrue til Shanghai er den bedste idé, der har ramt dansk turistmarkedsføring i mange år, mener turistdirektør fra Wonderful Copenhagen

Kristine Kiilerich

4. februar 2009

"Skal hun flyttes til Kina?" spørger en turist, der viser sig selv at være japaner.

Han kan ikke helt forstå, hvorfor Den Lille Havfrue skal et halvt år til Shanghai.

Der er koldt på Langelinie denne dag i februar. Turisterne skynder sig tilbage til de varme busser efter kun et kort øjebliks fotografering foran den berømte statue.

De få turister, der forbarmer sig over os og standser op et øjeblik for snakke, fortæller alle, hvordan de har glædet sig til at se havfruen. Det er noget af det, København er kendt for. Noget man bare skal se, siger de.

"Selv om den godt nok er ret lille," siger en mand, og stiller sig lidt tættere på med kameraet.

Men i sommeren 2010, skal der tages billeder af noget andet. Der skal være verderdensudstilling, EXPO 2010, i Shanghai, og planen er, at det danske bidrag, skal være en pavilion med Den Lille Havfrue som det store trækplaster.

Politisk flertal

Der har ellers længe været tvivl om, hvorvidt der overhovedet var politisk flertal for at sende Den Lille Havfrue til Kina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hver gang tilrejsende udenlandske venner spørger efter den lille havfrue, skammer jeg mig faktisk. Så jeg håber bare på at kineserne beholder den, for den er da noget af det rædselsfuldeste der findes! En ynk af et klenodie. Så hvis de vil have den, så tag den!

Per Erik Rønne

Troels Halgreen skrev:

===
"Vi synes, at hun er den helt rigtige repræsentant, når man ser på de værdier og den kærlighed, der ligger i hendes historie. Og så er hun også blevet et medie for samtidskunst og for vores dialog om, hvem vi er. Den Lille Havfrue har fået hovedet og armen savet af, hun har fået burka på, hun er blevet overhældt med maling, og hun er endda blevet sprængt i luften," siger Peter Rømer Hansen.

Et af Karin Nødgaard og Dansk Folkepartis argumenter mod at fjerne Den Lille Havfrue fra Langelinie er, at der findes flere andre eksemplarer af Edvard Eriksens statue. Men det argument afviser Peter Rømer Hansen:

"Vi kan ikke sende en kopi at et kunstværk. Det skal være originalen, der bliver vist frem i Shanghai. Ellers kan vi lige stå godt sende en legoklods eller en rød pølse."
===

Der er da noget der ikke stemmer her. Når nu havfruen ikke alene har fået skåret hovedet af [hovedet aldrig genfundet], men også er blevet sprængt i luften, så må det da vel være en kopi der sidder på Langelinie, lige som der kun findes kopier.

Så hvad med at anbringe en anden kopi af jo havfruen, mens den første kopi er i Shanghai? Så behøver turisterne jo ikke blive skuffede ... for min skyld kunne kineserne så beholde den »originale« kopi ...

Den lille havfrue er kun en god ting for Danmark i kraft af H.C. Andersens eventyr. Så lad bare kineserne låne den lille skulptur. De har jo fået oversat Andersens eventyr, så lad dem se den lille frue på tæt hold.

Vi andre behøver ikke ærgre os.
På kajkanten ud for Den Sorte Diamant vil snart en lille havfrue i bronze sætte sig. Man opdager hende når man kommer gående til biblioteket, når man sejler forbi eller sidder i Café Øjeblikket indenfor.

Havfruen er 76 cm høj og ser ud som om hun netop er kommet op af vandet. Hun udtrykker en længsel og usikkerhed over at tilhøre to elementer,
måske "en vågnende bevidsthed om faren ved overgangen fra den ene verden til den anden - den fare, som blev skæbne for H.C. Andersen havfrue".

Hun er udført af Anne Marie Carl-Nielsen i 1921. Først nu finder skulpturen en passende plads i byens rum.

Pladsen hun sættes på hed i gamle dage Havfruegrunden. Det kan ikke være bedre.

Godt initiativ af Den Sorte Diamant.

Travis Malmzon

Det mest interessante i denne her åndsvage historie er vel, at den kan komme på Folketingets dagsorden.

Gad vide om det var det egentlige motiv.

Det er i hvert tilfælde altid sjovt at drille DF.

@Peer Bentzen:
Det er vel ikke dig der har sat den op, så der er ingen grund til at skamme sig.

Troels Halgreen

Lidt ekstra information i forlængelse af artiklen:

Dansk Arkitektur Center viser i perioden 21/2 - 31/5 2009 udstillingen YES IS MORE

Her kan man se modeller af flere af BIG-arkitekternes projekter.
Man kan bl.a. se en model af den danske pavillion, der skal bygges til EXPO 2010, og hvor altså den Den Lille Havfrue skal stå i midten - hvis alt går som planlagt.

http://www.dac.dk/visArtikel.asp?artikelID=5164

Søren Kristensen

Til at begynde med syntes jeg også det var fjollet og uambitiøst at sende Den Lille Havfrue til Kina eller noget andet sted. Men efterhånden som jeg har fået tænkt mig om kan jeg godt se pointerne. En af dem er at netop kineserne kan lærer et og andet om forholdet mellem kopier og originaler og så skal det i øvrigt blive sjovt at mærke efter om det overhovedet betyder noget, at hun ikke er hjemme, i en periode. Dog kan jeg ikke se fidusen i at der skal bruges energi på at sende en million liter vand med. Men måske er det også bare en tanke der kræver lidt tid.