Læsetid: 3 min.

Øl fra den anden side af graven

Nordisk ølkultur er nu også beriget med en vildtgæret urtidsdøl med inspiration fra Egtvedpigen
6. februar 2009

'Den Gale Brygger' kalder han sig, Fritz Müller fra Jerslev, og omham må man sige som Polonious sagde om Hamlet: Though this be madness, yet there is method in it. Fritz er Danmarks eneste brygger, der udelukkende anvender vildtgær. Ambitionen er tillige at tilføre et 'nordisk islæt'.

Nu foreligger første udspil. Hinsides hedder den, hvilket spiller på, at de tidligste spor af ølbrygning i Norden er de 3.400-årige rester af et bryg lavet af hvede, honning, tyttebær og porse, som fandtes i et birkebæger i en gravhøj ved foden af Egtvedpigen. Vi har altså med en slags 'gravøl' at gøre, om end Fritz pointerer, at visionen ikke har været at genskabe det originale bryg. Måske skal vi snarere forstå Hinsides som et bud på den himmelske nektar, den 16-årige Egtved-pige (der vistnok var en rituel sol- og frugtbarhedsdanser) kunne nyde i sit mulige efterliv. Spontangærede øl kender man traditionelt kun fra Belgiens lambikker, men hvor gæringen ved disse primært opstår ved mikroorganismer fra luften, anvender Fritz den proces, der kendes fra vinhuse, hvor gæringen gennemføres med den gær, der sidder på druer, med den forskel, at gæren her stammer fra tyttebær og honning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Boes Brølling

Du skal til at læse lidt på lektien inden disse ølanmeldelser/historier.

"....afsides gårdbryggeri Girardin,..." Girardin ligger ca. 13km fra Brussel centralstation, det kan ikke rigtigt beskrives som afsides, man når nærmest ikke ud af Brussel inden man rammer bryggeriet.

"Syrligheden efterfølges af en stærk bitterhed,.." Du beskriver den filtrerede version af Geuze 1882 (hvid etikette). Det er selvfølgelig ikke den perfekte Geuze, det er tilgengæld den ufiltrerede version af samme øl (sort etikette). Girardin brygger nær perfektioneret Geuze og det vil blandt andet sige en øl næsten uden bitterhed. Når man brygger en Geuze bruger man gammelt humle. Når humle ældes midster det sin bitterhed, man ønsker heller ikke humlens aromaer i Gueuzen, de forsvinder også når humlen ældes. Humlens konserverende egenskaber bevares og det er det eneste man ønsker fra humlen i en Gueuze.

"Min yndlingsgueuze er dog indtil videre den noblere Duchesse de Bourgogne,...." Din ynglings Gueuze er altså ikke en Gueuze. Der brygges kun Gueuze omkring Brussel, Verhaeghe der brygger din ynglingsøl ligger i Vest-Vlanderen. Duchesse de Bourgogne er en såkaldt Oud Bruin. Oud Bruin er godt nok syrlig, men ellers minder den på ingen måde om Lambic.

Venligst, Henrik.