Læsetid: 3 min.

Øl fra den anden side af graven

Nordisk ølkultur er nu også beriget med en vildtgæret urtidsdøl med inspiration fra Egtvedpigen
6. februar 2009

'Den Gale Brygger' kalder han sig, Fritz Müller fra Jerslev, og omham må man sige som Polonious sagde om Hamlet: Though this be madness, yet there is method in it. Fritz er Danmarks eneste brygger, der udelukkende anvender vildtgær. Ambitionen er tillige at tilføre et 'nordisk islæt'.

Nu foreligger første udspil. Hinsides hedder den, hvilket spiller på, at de tidligste spor af ølbrygning i Norden er de 3.400-årige rester af et bryg lavet af hvede, honning, tyttebær og porse, som fandtes i et birkebæger i en gravhøj ved foden af Egtvedpigen. Vi har altså med en slags 'gravøl' at gøre, om end Fritz pointerer, at visionen ikke har været at genskabe det originale bryg. Måske skal vi snarere forstå Hinsides som et bud på den himmelske nektar, den 16-årige Egtved-pige (der vistnok var en rituel sol- og frugtbarhedsdanser) kunne nyde i sit mulige efterliv. Spontangærede øl kender man traditionelt kun fra Belgiens lambikker, men hvor gæringen ved disse primært opstår ved mikroorganismer fra luften, anvender Fritz den proces, der kendes fra vinhuse, hvor gæringen gennemføres med den gær, der sidder på druer, med den forskel, at gæren her stammer fra tyttebær og honning.

Original og rustik

Den rødgyldent glimtende Hinsides besnærer med en kraftfuld vinøs aroma og duft af tyttebær og afsætter en kortvarig hvid skumkrone. I smagsbilledet træder det frugtige bærelement tydeligt frem, men her er også noter af hvidvin, cider, fersken og et strejf af eg (øllen har lagret på egetræsfade i over et år). Syrlighed har den nok, men ikke i samme aggressive omfang som de mest uciviliserede belgiske lambikker. Det er en original og ganske rustik øl, som ikke ligner nogen anden, et absolut must for ølnørder, og når man holder glasset op mod sollyset er det, som om man kan skimte en purung dansende blond pige på en eng. En kærkommen berigelse af vort nordiske ølunivers er denne øl.

Fritz Müller er i øvrigt af belgisk afstamning - hans oldefar var brygger i Belgien - så passionen for det vilde gær har han ikke fra fremmede. Om belgisk bryggekunst får man i øvrigt god og saglig besked i Det belgiske øl, som Gads forlag udsendte sidste år. Forfatteren er kapaciteten Rolf Nielsen, der har kørt det lille kongerige tyndt for at smage på dets ædle øl, og det er jo en bedrift i et land, der tæller 750 bryggerier. På sin færd kom han også forbi det obskure, afsides gårdbryggeri Girardin, hvis bryggerenke er berygtet for sin mistro og fobiske tilknappethed for fremmede, der stiller spørgsmål.

Dejlig mugggen kælder

Hos Girardin laver man virkeligt vildtgærede øl, og på en eller anden måde er det lykkedes de fortjenstfulde importører fra belgiskbryg.dk at hjemtage nogle få flasker Gueuze 1882 herfra, og her møder man den udtalte syrlighed i nuancer af sure æbler, muggen kælder, gær og eddike. Den beskrivelse lyder måske ikke videre lækkert, men man kan lære at sætte pris på kompleksiteten og goutere vildskaben. Syrligheden efterfølges af en stærk bitterhed, der klinger ud i citrus. Sådan skal en vild Gueuze smage.

Min yndlingsgueuze er dog indtil videre den noblere Duchesse de Bourgogne, som er opkaldt efter Marie af Burgundiet, Karl den Modiges eneste datter, der døde purung under en rideulykke i 1457, endnu en gravøl altså. Den rubinrøde flamske ale afsætter flødefarvede skumkniplinger og er forbløffende vinøs med dominerende toner af druer, kirsebær og tranebær og syrlige drops. Perlende bobler fordeler syrligheden fint på tungen. Kompliceret, udfordrende og virkelig raffineret - en ægte nydelse for os belgiere i ånden er den. Også prins Henrik siges i øvrigt at ynde denne hertuginde.

Den Gale Brygger, Hinsides, 75 cl, 7,3 pct., 80 kr. i Barley Wine, Læderstræde 16, Kbh.
Bedømmelse: 5/6

Brouwerij Girardin, Geuze 1882, 37,5 cl, 5 pct., pris ikke oplyst, hos www.belgiskbryg.dk
Bedømmelse: 5/6

Brouwerij Verhaeghe: Duchesse de Bourgogne, 75 cl, 6,5 pct., 52 kr. hos www.belgiskbryg.dk
Bedømmelse: 6/6

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Boes Brølling

Du skal til at læse lidt på lektien inden disse ølanmeldelser/historier.

"....afsides gårdbryggeri Girardin,..." Girardin ligger ca. 13km fra Brussel centralstation, det kan ikke rigtigt beskrives som afsides, man når nærmest ikke ud af Brussel inden man rammer bryggeriet.

"Syrligheden efterfølges af en stærk bitterhed,.." Du beskriver den filtrerede version af Geuze 1882 (hvid etikette). Det er selvfølgelig ikke den perfekte Geuze, det er tilgengæld den ufiltrerede version af samme øl (sort etikette). Girardin brygger nær perfektioneret Geuze og det vil blandt andet sige en øl næsten uden bitterhed. Når man brygger en Geuze bruger man gammelt humle. Når humle ældes midster det sin bitterhed, man ønsker heller ikke humlens aromaer i Gueuzen, de forsvinder også når humlen ældes. Humlens konserverende egenskaber bevares og det er det eneste man ønsker fra humlen i en Gueuze.

"Min yndlingsgueuze er dog indtil videre den noblere Duchesse de Bourgogne,...." Din ynglings Gueuze er altså ikke en Gueuze. Der brygges kun Gueuze omkring Brussel, Verhaeghe der brygger din ynglingsøl ligger i Vest-Vlanderen. Duchesse de Bourgogne er en såkaldt Oud Bruin. Oud Bruin er godt nok syrlig, men ellers minder den på ingen måde om Lambic.

Venligst, Henrik.