Læsetid: 4 min.

Pippi som ligefrem pr-agent

Den tyske film 'Alle Anderen' er de tyske anmelderes favorit til en Guldbjørn, når den uddeles i aften på Berlinalen
Birgit Minichmayrs figur Gitti, sommerfregner, rødt rodet hår og en på flere måder stor mund er i den tyske film -Alle Anderen- et godt bud på, hvordan det vil gå Pippi, hvis hun forsøger sig i et parforhold.

Birgit Minichmayrs figur Gitti, sommerfregner, rødt rodet hår og en på flere måder stor mund er i den tyske film -Alle Anderen- et godt bud på, hvordan det vil gå Pippi, hvis hun forsøger sig i et parforhold.

Tobias Schwarz

14. februar 2009

BERLIN - Kan man forestille sig, at Pippi Langstrømpe vokser op og ender som, ikke sørøver, men pr-medarbejder hos Universal Music? Lidt svært, men med sommerfregner, rødt rodet hår og en på flere måder stor mund er Birgit Minichmayrs Gitti i den tyske film Alle Anderen et godt bud på, hvordan det vil gå Pippi, hvis hun forsøger sig i et parforhold.

Kunne de tyske anmeldere bestemme, vil Guldbjørnen i aften gå til Maren Ades film om parret Gitti og Chris. Ikke mindst på grund af Minichmayrs præstation. Flere dage efter lyser hendes ukonventionelle ansigt stadig op, når man tænker tilbage på ugens mange timer i biografmørket.

Den 32-årige Maren Ade spillefilmsdebuterede i 2005 med det dybt originale ensomhedsstudie Der Wald vor lauter Bäumen om en socialt hæmmet gymnasielærerinde, der begynder et nyt liv i den sydtyske provins.

I Alle Anderen handler det om parret Gitti og Chris, der er på ferie i hans forældres hus på Sardinien. De er i begyndelsen af 30'erne, Chris er arkitekt, Gitti er en ærlig livsnyder, stærk modstander af floskler, der gerne vil elske og elskes. Lidt usandsynligt, at dette fyrværkeri af en kvinde skulle arbejde i pr-branchen, men måske netop derfor helt igennem troværdigt. Det første par dage går det meget godt med lidt pool, lidt forspil, blandt andet med en ingefærknold ved navn Schnappi, men efterhånden kaster Chris' nederlag ved en nylig afholdt arkitektkonkurrence skygger ind over den sardinske højsommer.

Det barnløse Tyskland

Ungt par i 30'erne på ferie uden børn på ferie. De tumler med spørgsmålet, om de skal blive sammen eller ej. Det var også udgangspunktet i instruktøren Sebastian Schippers fine film Mitte Ende August, der åbnede Forum-sektionen på Berlinalen. En problemstilling, der optager unge filminstruktører i det barnløse Tyskland. Og åbenbart også journalisterne på det tæt besøgte pressemøde.

De giver sig heftigt til at diskutere Gittis ord til Chris om, at "jeg elsker dig ikke mere". En mandlig journalist er utilfreds med slutningen og vil gerne vide, om parret bliver sammen eller ikke. En kvindelig journalist kaster sig ud i en større dybdepsykologisk udredning. Alt sammen før klokken 12 om formiddagen.

Birgit Minichmayr suppleres fornemt af Lars Eidinger som Chris. De er to af Berlins mest kendte unge teaterskuespillere. Hun som Frank Castorfs primadonna på Volksbühne, han som en af Thomas Ostermeiers stærkeste kræfter på Schaubühne.

Sorgens mælk

Til gengæld vender nærmest alle tyske anmeldere tommelfingeren ned over for den unge brite Peter Stricklands spillefilmsdebut Katalin Varga, der også kandiderer til en bjørn i hovedkonkurrencen. Informations korrespondent er helt uenig og mener, at det her er en virkelig god og underligt gammeldags film. Tidløst og måske alligevel i vore dage foregår den i den ungarsk-talende del af det rumænske Transsylvanien.

Kvinden Katalin bliver smidt ud af sin mand, da han erfarer, at han ikke er far til deres 11-årige søn Orbán. Med hestevogn og den ulykkelige Orbán rejser Katalin af sted for at finde den mand, der i sin tid voldtog hende. Hævnen bliver ikke så sød, som hun ønskede sig. Landskabsbillederne med bjerge og får er vidunderlige og truende, og Hilda Péter er stærk og mystisk som Katalin.

Den unge kvinde Fausta i Perus første kandidat til en bjørn nogen sinde er også frugten af en voldtægt. Filmen La teta asustada (The Milk of Sorrow) er den peruanske instruktør Claudia Llosas anden film.

Fausta lider af den sygdom, der i folkemunde hedder 'sorgens mælk'. En omskrivning af det traume voldtagne kvinder overfører gennem modermælken til deres børn. Utallige peruanske kvinder blev voldtaget i kampene mellem den maoistiske terrororganisation Lysende sti og statsmagten repræsenteret ved præsident Fujimori. Ingen af parterne var kendt for deres respekt for menneskerettighederne.

Den traumatiserede unge kvinde har placeret en kartoffel i sit underliv for at beskytte sig selv mod uvelkomne gæster. Da hendes mor dør, begynder den spirende kartoffel for alvor at gøre Fausta ondt.

Filmen viser den trøsteløse fattigdom i barakkerne i Limas udkant, men også glæden og sammenholdet, og at de fattige skal vogte sig for de rige, for de stjæler deres sange. Den vanvittigt smukke Magaly Solier spiller Fausta med smerte og intensitet.

En film om året

Gammeldags er også den portugiske film Singularidades de uma rapariga loura (En blond piges excentriciteter), der blev vist i rækken Berlinale Special. Et stille kærlighedsdrama, der stemningsmæssigt får 1960'ernes 'ny bølge' til at vælde ind over en.

Den handler om en ung mand i Lissabon, der betages af ung blond kvinde med kinesisk vifte, der bor i huset overfor. Påtaget kan man ikke kalde stemningen, for instruktøren er verdens ældste aktive filminstruktør, den portugisiske Manuel de Oliveira, der har lavet film med Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve og Michel Piccoli. Han debuterede med en stumfilm i 1931, har siden 1990 lavet en film om året og rundede 100 år under optagelserne til denne film i december sidste år.

Ved verdenspremieren i Berlin har han netop modtaget æresprisen Berlinale Kamera, og som han står der helt ulastelig med mørk jakke, gul skjorte, rødt halstørklæde og grønligt slips og fortæller, hvordan han lærte farvefilmteknikken at kende i den tyske by Leverkusen i 1950'erne, ser han ikke en dag ældre ud end 75.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu