Nyhed
Læsetid: 5 min.

Et skridt mod republikken

Svenskerne er i selvsving over kronprinsessens forlovelse med fitnessinstruktøren, men medierne er sure over, at hun skulle spørge papa og regeringen om lov først
Forlovelsen mellem kronprinsesse Victoria og hendes Daniel Westling har skabt stor glæde i Sverige.

Forlovelsen mellem kronprinsesse Victoria og hendes Daniel Westling har skabt stor glæde i Sverige.

Henrik Montgomery

Kultur
28. februar 2009

Så for Sørensen da! Ugens nyhed og samtaleemne i vort naboland, Sverige, var, at Hendes Kongelige Højhed, den svenske kronprinsesse Victoria Ingrid Alice Desirée, er blevet forlovet med en helt almindelig mand.

Han hedder Daniel Westling og er medindehaver af noget så profant som et fitnesscenter. Nyheden kom dog ikke som den helt store overraskelse, idet parret har haft syv år til at øve sig i at være par. Alligevel udløste den et skred med en stor pil opad i meningsmålingerne af monarkiets popularitet, og flere hundrede svenskere samledes foran slottet, hvor de stod og glanede i timevis.

Parret skal tilmed giftes til næste år, hvis det ikke bliver gjort forbi inden, og det gør det nok ikke.

Hvis der alligevel var en lille overraskelse, var det den, at kong Carl 16. Gustav, som efter sigende ikke er den skarpeste kniv i den royale skuffe, omsider er gået med til at acceptere sammensmedningen. Han havde ellers hellere set en ægtemand med noget blåt blod i årerne.

Andre kongehuse har for længst accepteret, at deres sønner og døtre selv må vælge deres partner f.eks. det norske, som accepterede Mette-Marit og det danske. Dog gav det vor dronning, Margrethe, nervøse trækninger, da der en overgang var risiko for, at kronprins Frederik ville vælge pop- og bossa-sangerinden Maria Montell, men faren drev over og forsvandt i den røgsky, som uden tvivl har stået omkring vor cigaretrygende dronning i de dage. Hun havde vist hellere set, at han havde giftet sig med den ægte prinsesse, Victoria, men det kom ikke på tale.

Men man aner jo et uudtalt kompromis, idet de danske prinser som det næstbedste har giftet sig med udenlandske, borgerlige piger som Mary, Alexandra og Marie. At være udenlandsk er i de kredse lidt finere end at være jævn dansk pige. Tænk om den næste dronning var kommet til at hedde Lissi.

Indre konflikt

Sikke nogle problemer, de har tumlet med i kongehusene. Man får næsten medlidenhed med dem, men det gør man alligevel, for kan man andet end have medlidenhed med folk, der er født med en guldske i munden? Og dog - en hel verden led med prinsesse Diana, som måtte gå så grueligt meget igennem i det britiske kongehus, hvor de gamle damer havde tilsvarende svært ved at sluge den ny tids borgerliggørelse. Især var det efter Dianas død, at medfølelsen nåede uanede højder.

Lige som Diana har Victoria haft en anorektisk periode, hvor hun blev tyndere og tyndere. Det var i 1997. Til sidst var den tidligere så buttede prinsesse så smal, at det blev påfaldende, og så måtte hun rykke ud med en forklaring til den glubske presse. Hun havde haft 'en indre konflikt', forklarede hun.

"Min sygdom skyldtes personlige problemer," sagde hun også - uden at komme nærmere ind på, hvori problemerne bestod.

De kongelige kan også være bange og synge mange, lange, bange sange. Victoria kom igennem krisen, og nu er hun da heldigvis glad igen, takket være fitnessinstruktøren.

Victoria sagde ikke bare ja, da Daniel friede. Det fortalte hun på et pressemøde. Hun sagde:

"Ja, ja, ja!"

Hun takkede det svenske folk for støtte gennem årene. Kong Karl Gustav, der nu havde fået en helt anden lyd, svingede sig op til at mene, at det var en speciel dag for hele Sverige. Om den kommende svigersøn sagde den omvendte konge:

"Vi har lært Daniel godt at kende i de forgangne år, og vi har set, at det er en unge herre, der arbejder hårdt og tager livet alvorligt."

Dronning Silvia sagde:

"Vi tager imod Daniel med åbne arme i vores familie. Jeg oplever ham som meget ydmyg, men også bestemt. Nu tages der hul på et nyt kapitel, og jeg er meget glad på Victorias og Daniels vegne." Det lød som et eventyr, dog ikke af H.C. Andersens litterære format, men af uge- og tabloidpressens format. Socialdemokraterne er i princippet stadig republikanere, men ikke i praksis. De vil have et flertal i befolkningen med sig, hvis de skal styrte kronen, og det har de ikke. Dog dryppede de to socialdemokratiske republikanere, Krister Kronild og Per-Erik Holmberg, malurt i bægeret, da de i en kommentar i Aftonbladet henviste til, at det svenske folk i 1800-tallet kæmpede en langvarig kamp mod kongehuset og højreregimet for at få indført almindeligt demokrati med lige stemmeret for alle voksne. Kampen blev vundet i 1921. De mener, at monarkiet bør smides på lossepladsen, for hvorfor skal statschef-embedet være forbeholdt en fransk-tysk overklassefamilie? Videre skrev de:

"Vi må som nation tage skridett ind i 2000-tallet og fuldbyrde vores demokratiske stræben ved at indføre en republik! Tidspunktet er yderst belejligt nu, hvor medierne under bulder og brag har kundgjort forlovelse og kommende bryllup i den kongelige hovedstad.

Victoria Bernadotte er som godt 30-årig kvinde tvunget til at bede om regeringens velsignelse og om den kongelige papas tilladelse til at kunne indgå ægteskab med en mand af folket, hvilket så meget desto mere peger på, at tiden er løbet fra et alderstegent, patriarkalsk system. Kongebørn har fine, kostbare uddannelser og kan uden skatteborgernes forsørgelsesstøtte hævde sig udmærket på det svenske arbejdsmarked, selvom vi befinder os i en lavkonjunktur.

Tiden er moden til at modernisere Sverige og at indfri fædrenes drømme om fuldstændigt demokrati. Lad os sende konger, prinser og prinsesser derhen, hvor de hører hjemme, til sagaernes verden."

Den socialdemokratiske lokalavis, Östra Småland, føjede spot til skade ved at kolportere den mening, at:

"Monarki gør sig bedre på museum end som moderne statsskik."

Avisens skribent under gerne parret dets lykke, og befolkningen en national stolthed i en tid, hvor finanskrisen kradser med stigende arbejdsløshed og besparelser, men for republikanere er det kun endnu et bryllup i rækken af andre, og selvom man må respektere et kompromis fra 1971 om, at Sverige skal forblive et monarki, understreges avisens principielle holdning:

"Statschefen bør vælges ved direkte valg, og titlen skal man ikke kunne arve. Det er umoderne med et embede, som går i arv generation efter generation."

Avisen tvivler også på, at monarkiet kan forsvare sin position med et borgerligt giftermål. Noget af magien vil forsvinde fra kongehuset. Det vil mange royalister nok også mene, noterer östra Småland med et lønligt håb.

Tillykke

Den borgerlige avis, Dagens Nyheter, rykkede forleden ud med en kritik og en advarsel:

"Det er et skridt mod republikken," stod der at læse i en ledende artikel.

"Vi burde være stolte over vores demokrati. Men i går gik der skår af stoltheden, monarkiets besynderlighed blev demonstreret." Det, Dagens Nyheter kritiserede, var, at kronprinsessen skulle bede om lov først, og det synes der da også at være konsensus om i Sverige: Det er for gammeldags. Socialdemokratiets leder, Mona Sahlin, rykkede ud med en påmindelse om, at partiet ikke har planer om at afskaffe kongehuset for nærværende, selvom det står i partiprogrammet, og så ville hun da i øvrigt ønske tillykke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gider I ikke godt snart holde op med at påstå, at den svenske konge 'ikke er den skarpeste kniv i skuffen'. Manden er introvert; han har det dårligt med store mængder folk, han er nervøs ved at møde nye folk. Under private former er han vist en sjov fætter...eller Konge...

Victoria Bernadotte er som Kronprins Frederik var, tvunget til at sine forældre, og regeringen om lov, for at få lov til at gifte sig. Og sådan er det.

I Norge giftede den nuværende Kong Harald sig med Dronning Sonja; den daværende Konge af Norge var imod denne forbindelse, men det siges, at den daværende dronning af Norge slog i bordet (eller hvad hun nu gjorde)....

Mon ikke Drottning Silvia har gjort det samme...

Niels B. Larsen

Med den udtynding, der er sket i det "blå blod" er det måske på tide vi selv overvejer at sætte de efterhånden knap så kongelige fra bestallingen?

Monarki er en anakronisme og en fornærmelse imod enhver demokrat. Det bliver naturligvis en blank stemme ved folkeafstemningen om tronfølgeloven d. 7. juni.

Heinrich R. Jørgensen

Bo Nielsen:
"Det bliver naturligvis en blank stemme ved folkeafstemningen om tronfølgeloven d. 7. juni."

Programsætningen af Tronfølgeloven handler alene om, at royaltsindede vælgere skal møde op i stort antal, og give V og K's topkandidater det maksimale antal stemmer, så disse partier kan sende flest af sted til Benelux.

Bo Klindt Poulsen

Bo Nielsen

"Det bliver naturligvis en blank stemme ved folkeafstemningen om tronfølgeloven d. 7. juni."

Jeps, stemmer også for første gang i mit liv blankt. Selvom loven ganske givet (og ukritisk af medierne) vil blive promoveret som et slag for ligestilling...

Heinrich R. Jørgensen

Det mest utrolige er, at nogen påstår, at en ændret tronfølgelov reelt har nogen juridisk betydning.

Grundlovens § 2 angiver:
"Regeringsformen er indskrænket-monarkisk. Kongemagten nedarves til mænd og kvinder efter de i tronfølgeloven af 27. marts 1953 fastsatte regler."

Ergo henviser Grundloven til en specifik version af Tronfølgeloven, og ikke til Tronfølgeloven som en rammelov, der løbende kan ændres af et politisk flertal. Stort set alle andre henvisninger i Grundloven sker til rammelove, blot ikke Tronfølgeloven af 1953.

I 1953 var det åbenbart både politikernes og befolkningens vilje, at Grundloven ikke skulle henvise til en rammelov hvad angår tronfølge. Hvis vi vil ændre på deres beslutning, må både Tronfølgelov og Grundloven ændres. En ændret Tronfølgelov har ingen reel retsvirkning i sig selv, da Grundloven fortsæt henviser til Tronfølgeloven af 27. marts 1953 som gældende lov.

Niels B. Larsen

@ Bo Nielsen

Se... jeg stemmer direkte imod. Ikke af cheuvanistiske årsager, men fordi jeg hellere ser status quo opretholdt med henblik på afvikling af hele hurlumhejet.

martin sørensen

Jeg stemmer naturligvist også blakt til tronfølger loven, som ægte reblubikaner ja så er der kun en stemme der er værdig, det er en blank stemme.

For uanset om det er en førstefødt pige eller dreng som mornakren føder, ja så er det demokratisk set, ligeforkert og uedisk at arve et land.

Jeg mener personligt, at monakiet er en fleudalistisk pestbynd, på det danske samfund. selve tanken om at der er en familie der igennem deres arve ret har retten til særlige privolegier, som straffrihed, skattefrihed, og livsvarlig apanage ja det vender sig dybt i trods i mit demokratiske sind.

Selve tanken om at denne familie har fortænt særlige ære og respekt og arveret til et land med des borgere mm, Blodt pga deres familiære arv, det er en skam plet på det elleres velfungerede danske folkestyre, jeg har intet personligt had eller personligt, mod nogen af kongehusets medlemmer nej min kritik er rent moralsk, det er selve tanken og idologien, om et monaki som jeg protestere imod.

Godt hvilken styreform skal danmark så ha bliver vi reblubikanere ofte spurgt om er det en amrikansk eller fransk president, nej bestemt ikke jeg og flere replubikanere mener at den finske, islanske/ tyske model ja den passer som fod i hose til det danske samfund, en president der ganske som dronningen ikke har politisk indflydelse andet end at skrive under på lovende som parlementet underskriver, presidenten vælges enten ved direkte valg eller udpejes efter et folketings valg ganske som formanden for folketinget, som der faktisk godt kunne være en president, presidenten må af naturlige årsager, bare som undtagelse fra den nuværnde regel,. ikke være mellem af nogen folketings gruppe. Nej det er da ikke så svært vel.

efter danmark har nedlagt monakiet og blevet en replublik, ja og hvad med kongehusets medlemmer ja de er nu ganske almindelige borgere i danmark med precist de samme rettigheder som du og jeg, både fredrik og mar er dygtige unniversitets uddannet, de godt kan få et hæderligt arbejde til en fair løn, ja precist det samme kan siges om jokke og marie, jokke har et glimrede landbrug og marie ja hun kom faktisk fra en fin kariære i det private ervergsliv. og kunstneren og vinbonderne, magrete og henrik ja magrete er en dygtig og annerkendt kunstner med rette, og henriks vin ja den er bestemt dyr men drikkelig.

Så ja længe leve reblublikken Danmark,

vi mangler at gøre op med monakiets ofre for det danske demokrati er ikke skabt uden der var ofre, nej det er en barne historie som man lyver overfor de danske skole elver for at de skal hjerne vaskes til at elske monakiet, nej sandheden er at danmark var et rent diktatur helt op til 1901 hvor paralementaismen blev indført ,

for at gøre op med fortidens synder så mener jeg at vi skal gøre.
Gør 17 januar DR dampes fødselsdag, til DR Dampe dag.

For at hylde det martyrens offer som DR dampe gav til det demokratiske Danmark.

En af årsagerne til at vi i danmark har glemt at man kan være forfulgt for at mene det som man mener det er fordi at vi ikke hylder de danskere der faktisk led et stort offer, for at vi i dag kan nyde demokratiet ydrings friheden og alle de øvrige demokratiske rettigheder som vi i dag tager forgivet, i 1820nes enevælle Danmark var demokrati og ydringsfrihed ikke en normal menskeret sage man den despotiske morak kong fredrik den 6 imod jo så kunne man som DR dampe ende med først med at blive dømt til døden men senere "benådet til 27 års fængsel" i isolation på christians ø. For at de farlige tanker som DR dampe hade, måtte jo ikke sætte rod hos folket . Så man sendte ham til det sted der lå længtvæk fra kbh til christians ø der hade man kontrol over hvem han møtte så nu kunne han ikke smitte befolkingen med sine farlige demokratiske tanker om ydringsfrihed og folkestyre.

I en tid hvor dansk ydringsfrihed er blevet, reduceret til retten til at kunne fornærme muhammed, i tegninger af ham der er det vist på sin plads at hylde en dansker der faktisk personligt led en grum skæbne, for at forsvare din og min ret til at kunne fornærme muhammed idag eller jesus og kongen dronningen, folketinget, for den sagssjyld,

Forøvrigt kunne DR Dampe give os et glimrede svar på hvorfor det var og er en dårlig ide at fornærme muhammed jacob jacobsen dampe blev DR Dampe ved at skrive en afhandling om etikken i koranen.

Der var intet gyldent over guldaldren.

Lennart Kampmann

@ martin sørensen

jeg beklager her, men det er brandærgerligt når du har så meget på hjertet, at din stavning og tegnsætning forhindrer mig i at forstå dig. Hvem er DR Dampe?

med venlig hilsen
Lennart

martin sørensen

http://jp.dk/meninger/kronik/article1446851.ece

læs denne kronik den giver et fint billede af hvem DR dampe var, det er det Danske demokratis eneste ægte martyr. Det var hans kamp der i sidste ende endte med at gøre danmark til det demokrati som vi er idag. det var den spirende demokratiske, debat som blant andet HC Andersen var en flittig støtte af. en støtte som der blev dybt kritiseret af Søren Kirkegaard der var en varm fortaler for enevællets magt. Det var DR dampes både undergrunds arbejde og det arbejde han gjore direkte synligt i med taler og kronikker i fædrelandet, som der endte med at gøre danmark til det åbne demokrati vi er idag. vi manger et opgør med enevælds kongerne der ikke var de hyggeonkler som de er blevet ophøjet til af den meget royalistiske historie skrivning, og efterfølgede presse.

uanset om man er royalist eller som jeg replublikaner, så må man hvis man er demokratisk indstillet, og elsker den ydrings frihed og demokrati der er en naturlig koncekvens af ydringsfriheden, som der idag er fundementet i vort demokrati ja så må og skal denne uret som der blev begået mod DR Dampes ære genoprettes, han var en helt i det danske demokrati.

Muhammed debatten bevist at der er behov for en mærkedag for ydringsfriheden. en mærkedag der hylder retten til at kritisere, at gøre DR Dampe der sad 27 år i fængsel for den kritik som han hade overfor enevællets danmark, til symbolet på den ydrings frihed som vi dag har som en naturlighed ja det er ikke kun fair det er både korekt og fair, for for hans ånd.

Derfor mener jeg at vi skal ha en DR dampe dag. på den 17 januar. Der var hans fødesels dag.

Her skulle man lige til at udgyde en længere smøre om den groteske anakronisme, som konstitutionelt monarki er, og så har martin sørensen allerede gjort arbejdet for mig. Endda med en historisk dimension, jeg ikke ville have kunnet levere. Herligt, jeg smækker stængerne op og snupper et krus kaffe mere!

”Et skridt mod republikken”

Et skridt mod republikken og heldigvis for det. Med henvisning til at kronprinsessens mand er fitnesstræner, har den norske presse i øvrigt meget rammende betegnet den svenske styreform som et ”chippendale-monarki”. 1-0 til normændene!

I øvrigt er det svært at se andet end at Danmark også er godt på vej til at blive republik.

I øjeblikket har danskerne simpelthen ikke en potentiel tronfølger, der på længere sigt vil kunne blive accepteret af befolkningen, uanset hvor kongetro og royalistisk den danske presse så end er.

De to nuværende kronprinser er begge så udtalt inkompetente og fuldstændigt blottet for karisma, at det kan være yderst vanskeligt at forestille sig, at den danske befolkning vil anerkende dem som statsoverhoved. De er simpelthen for kiksede.

Begge prinser bliver af befolkningen opfattet som to forkælede, talentløse playboys og hvad kan vi bruge det til?

Som en følge af ”udlændingedebatten”, Karikaturkrisen og Pia Kjærsgaard som den person der i realiteten styrer den danske regering, bliver danskerne med god grund af verdenssamfundet opfattet som Skandinaviens ultimative båtnakker og bonderøve.

Hvis vi gik foran som den første nation der afskaffede Monarkiet i Skandinavien kunne det være en chance for, at vi kunne vinde lidt af omverdenens respekt tilbage.

Længe leve republikken!

Lennart Kampmann

Tak til martin sørensen for inspiration og oplysning!

med venlig hilsen
Lennart

martin sørensen

Det konstutielle monaki med parlementaisme, er som at pisse i bukserne i frostvejr, for at holde varmen. helt enkelt så det er nok den værste styreform overhovet. det er hverken eller og både og på en og samme tid. beviset for denne påstand skal bare ses i den måde som medierne behandler konghuset på, det er med ligedele respekt og foragt. jeg mener det kongelige blå blod er nu nede på ca 25%. alså forudsat at man faktisk siger at glüksborger slægten som der nu sider på kongehuset faktisk er ægte blåt blod. jeg mener at det er en dum debat som vi der er reblublikanere skal holde os ude af, nej det er en ren idologisk debat man kan ikke arve et land punktum !!!.

vi må og skal holde kampen mod monakiet på et konstuktive teroidiske plan ikke personligt perfidt plan, jeg er bestemt ligeså vred og foraget, over kronprisens og hans brors eskapader for mine skattepenge som alle andre skatteborgere i dette land, men jeg har gentagede gange sagt at vi behøver en reblubikansk, tværpolitisk bevægelse. Der på linje med eu modstanden tværpolitisk kæmper mod monakiet, med rene tværpolitiske demokradiske midler. hvor er de borgerlige reblublikanere ? jeg ved de er der ude, giv dem dog lov til at få tale ret i et ægte demokrati ja der er den borgerlige reblublikanisme ligeså vigtig som min socialistiske reblublikanisme vi er fælles om denne sag og har et fælles mål. Reblublikken danmark

Derfor en tværpolitisk forening
Der målrettet arbejder for at afskaffe monaket efter salami metoden,

1: skal vi adskille folkekirken væk fra staten,
2: den sidste rest af dronnings magt ved dronninge/kongerunder i folketinget efter et valg, ved at indføre en svensk ordning hvor det er folketinges formand der står for den forhandlings rundte.

3: Dronninges underskrift på alle love. der nu skal underskrives af folketinges formand,

Nu er monakiet reelt defakto afskaffet, det er en tom skal, uden nogen form for betydning i samfundet.-

At gå det sidste stykke vej herefter ja det er faktisk den nemme del i vejen mod replublikken. Monakiet bliver nu afskaffet ved en folkeafstemning. så salami metoden skal afskaffe monakiet og indføre replublikken Danmark .Derfor er en tværpolitisk forening, den eneste farbare vej til at afskaffe monakiet i danmark det er faktisk det svenskerne har gjort. De er ca 20 år forand danmark i denne målrettede. process, sverige bliver replublik om ca 10-15 år max. fredeligt og demokratisk. Danmark ja der går nok ca 20-30 år før vi når det samme som sverige. så om ca 50 år der er Danmark replublik.

længe leve reblublikken Danmark

martin sørensen

jeg har faktisk også en helt anden humanistisk vinkel på min monaki modstand,

jeg mener helt. oprigtigt at det er synd for Fredrik og Marys børn, at leve en opvækst som fredrik og han bror joakim har fået, det er ikke en misundelses værdig opvækst, hvor alle prutter bøvser og kærster er øjeblikkedligt i mediernes søgelys,

Se ex englske. prins charels som det beste exembel på denne påstand, han er nok et af de mest hæderlige mensker der existere i verden. hans betydning i klima og energi kampen ja den er uvuderlig, jeg har oprigtigt respekt for hans person, så er der desvære det faktum at han er kongelig, ja jeg ville faktisk ha større respekt for ham hvis han bare var charles milliø forkæmperen. Der ikke behøvede at ha giftet sig med den kvinde som hans mor udpejede som den rigtige for ham "prinsesse diana", det var en dødfødt tanke fra starten, han den intelegente, lidt kejdede nørd, der nu skulle være sammen med den sofistikeredede overklasse pige diana, der faktisk også var et hæderligt menske glem alle konspirations teroier, om at charels har noget med noget at gøre, ved hennes død.

nej vi ser gang på gang det samme resultat , enten så lever de som jetset alla det danske kronprinse par ude af føling med det normale liv som der er i verden eller også vælger de at gøre som charels leve meget jordnært, og ydmygt, charels har prøvet jetsettet det var og har aldrig været hans personlighed, han er stadigt den lidt bløde, kejdede meget intelegendte mand, der for ham uheldigvist er født kongelig.

Ja det er faktisk direkte synd for dem, at de er tvunget til at leve det liv som de skal. jeg mener ikke det er et demokrati værdigt at man tvinger børn til at skulle leve et liv som de gør, tænk vi pejer finger af indvandre børn for at deres mor og far aceptere hvem de nu skal gifres med og for at bestemme hvad de vil gøre med deres liv mens vi samtidigt har et land hvis styreform er baseret på precist dette grotæske faktum.

nej der er også en hel humanistisk viklen der pejer imod kongehuset exisens,

Vi gør faktisk vold mod de børn i deres opvækst.

Niels B. Larsen

"Begge prinser bliver af befolkningen opfattet som to forkælede, talentløse playboys"

Det er i realiteten vel også præcis, hvad de er.

Leve republikken!