Baggrund
Læsetid: 2 min.

Stormester med Hårspænde

Et møde med et usædvanligt kinesisk skaktalent
Et møde med et usædvanligt kinesisk skaktalent
Kultur
26. februar 2009

BEIJING - I den sydlige del af Beijing, kun få minutters gang fra Himlens Tempel, ligger China Qi Yuan, et træningscenter for det store lands elitespillere inden for fire grene af hjernesport: go, bridge, kinesisk skak og klassisk skak (som vi i Vesten kender spillet).

Skakspillerne holder til på tredje sal i den velbevogtede bygning. Her har Information fået lejlighed til at møde den snart 15-årige Hou Yifan, en af de mest spændende skikkelser i det internationale skakliv.

Hou Yifang opnåede sidste år som den yngste kvindelige spiller nogensinde at blive udnævnt til stormester. Overraskende var det ikke. Blandt de mandlige stormestre, hun allerede har nedlagt på sin vej, er prominente navne som englænderen Nigel Short, inderen Krishnan Sasikiran og spanieren Francesco Vallejo Pons.

Den tid er forbi, hvor etablerede mandlige mestre - bevidst eller ubevidst - regnede med en walk-over, når de ved begyndelsen af en runde gav hånd til pigen med hårspændet.

Gennem årtier har jeg haft lejlighed til at møde vidt forskellige personligheder inden for skakkens verden, men jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at eftertænksom beskedenhed har været et fællestræk for skikkelser som eksempelvis Garry Kasparov eller Bobby Fischer. Man kan tværtimod være fristet til at mene det modsatte: Uden et buldrende ego er det svært at nå til tops i det særlige hierarki, hvor ens præstationer måles i gevinster, remiser og ratingtal.

Til OL som 12-årig

Men Hou Yifang er en undtagelse. Hun er ydmyg på en meget indtagende måde. Hun svarer på et noget tøvende, men velovervejet engelsk på mine spørgsmål om karriere og ambitioner. Hun var blot 12 år, da hun første gang blev udtaget til det kinesiske kvindehold ved skak-OL i Torino 2006, hun var 13, da hun den følgende sommer vakte opsigt ved at vinde det kinesiske mesterskab for kvinder. Og hun var fyldt 14, da hun i september 2008 via en højst overraskende semifinalesejr over inderen Humpy Kunero kæmpede sig frem til finalen i kvinde-VM, som hun dog tabte med den mindst mulige margin til den 24-årige russer Alexandra Kosteniuk: 1.5-2.5.

Det hører med til historien, at Hou Yifang for længst har overfløjet Kosteniuk i ratingtal. FIDE's liste over verdens stærkeste skakkvinder har gennem den sidste snes år haft det ungarske skakfænomen Judit Polgar på førstepladsen - den indtager Polgar stadig med 2.693, mens Humpy Kunero er nummer to med 2.621, og Hou Yifan med sit aktuelle tal på 2.571 allerede ligger på tredjepladsen. Hun demonstrerede sidste år, at hun sagtens vil kunne passere Koneru, mens der endnu er et stykke vej op til Polgar, som desuden har gjort det til et princip ikke at deltage i begivenheder, der udelukkende er forbeholdt kvinder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her