Læsetid: 4 min.

Der er vrede i luften

Et upopulært svensk instrueret drama om et usympatisk ægtepar med en au pair fra Filippinerne, der savner sine egne børn, en stærk film om retsopgøret efter krigen i Bosnien, og en dårlig film, der ikke lader sig redde af gode skuespillere
Kultur
10. februar 2009
Den filippinske skuespiller Marife Necesito, der i -Mammoth- spiller au-pair i New York, er til premiere sammen med børneskuespillerne Sophie Nyweide (tv), Jan Nicdao (bagerst) og Martin Delos Santosposeiere i Berlin.

Den filippinske skuespiller Marife Necesito, der i -Mammoth- spiller au-pair i New York, er til premiere sammen med børneskuespillerne Sophie Nyweide (tv), Jan Nicdao (bagerst) og Martin Delos Santosposeiere i Berlin.

Axel Schmidt

BERLIN - "Buhhh!" bliver der råbt, da pressevisningen af den svenske instruktør Lukas Moodysons film Mammoth er færdig. Der er vrede i luften. Moodyson, der velfortjent blev berømt med de stærke film Fucking Åmål og Lilja 4-ever, har lavet sin første film på engelsk. Mammoth deltager i Berlinalens hovedkonkurrence. Som i flere af hans tidligere film står udsatte børn i centrum.

I hovedrollerne ses den amerikanske skuespiller Michelle Williams og mexicanske Gael García Bernal. De er det succesfulde new yorker-ægtepar Ellen og Leo. Hun er en rastløs kirurg, han er ophavsmand til et spille-website i millionklassen. Men han keder sig. De har en syvårig datter, som de ikke har tid til at være sammen med, da de arbejder for meget. I stedet tager deres filippinske au pair Gloria sig af datteren. Gloria har selv to små drenge hjemme på Filippinerne, som hun sender penge til. De savner deres mor, og hun savner dem. Da Leo tager på forretningsrejse til Bangkok møder han en anden verden, og ting begynder at ske.

Danskeren Marcel Zyskind er fotograf, og blandt de ledende producenter finder man Vibeke Windeløv. Zentropa har været med til at skaffe pengene.

Koldt pressemøde

Pressemødet efter filmen er tæt pakket, stemningen trykket. Moodyson og hans hold har formentlig hørt om den kølige modtagelse. En fransk journalist siger ligeud, at hun er skuffet over, at karaktererne ikke foldede sig mere ud og over den rosenrøde slutning. Lukas Moodyson siger lidt kort for hovedet, at det vil han ikke kommentere:

"Folk ser slutningen forskelligt, nogle opfatter den som et håb, andre som det modsatte."

En anden journalist formulerer det lidt anderledes. Han fremhæver, at svenskerens tidligere film har været mere eksperimenterende, mens han her ser ham gå en mere traditionelt fortællende vej.

"Jeg har haft brug for at skrige, og jeg har haft brug for at hviske. Denne gang havde jeg brug for at tale med en mere normal stemme, og jeg håber, at folk vil høre efter og forstå det, jeg siger," siger Moodyson og ser ud, som om han lige nu har brug for at skrige. Og løbe sin vej.

Filmtidsskriftet Variety skriver, at filmen er en blandet landhandel. "Mammoth er et godtudseende, lækkert instrueret, kontinenthoppende drama om forældre og børn, globalisering og afstanden mellem rig og fattig, men ender med for mange ensformige forklaringer og uden et følelsesmæssigt løft."

Kedelig underholdning

Filmen Storm er også med i hovedkonkurrencen. Instrueret på engelsk af den tyske instruktør Hans-Christian Schmid, og også her har Zentropa været medproducent. Det er en stærk film.

Hannah Maynard er anklager ved Krigsforbryderdomstolen i Haag. Hun fører sag mod Goran Druric, tidligere general i den serbiske hær. Han anklages for at have stået bag deportationen og senere mordet på bosnisk-muslimske civile i byen Kasmaj. Anklagemyndighedens vidne, Alens, forklaring hænger ikke sammen, og da han efterfølgende hænger sig, står Hannah på bar bund. Hun opsøger Alens søster Mira. Efter krigen i Bosnien har hun skabt sig et nyt liv med mand og barn i Berlin.

Mira kan fortælle, at Drurics grusomheder ikke stoppede i Kasmaj, men fortsatte på et hotel i den nærliggende by Vilina Kosa. Mira indvilger i at vidne mod Druric, skønt hun frygter for repressalier for sig og sin familie. Men Drurics forsvarere indgår en aftale med dommeren, og Hannah oplever retfærdigheden fordampe i den politiske rævekage. De fleste kritikere fremhæver Anamaria Marinca (Mira) som blændende. Hvad hun også er. I den rystende rumænske film 4 måneder, 3 uger og 2 dage fra 2007 spillede Marinca uforglemmeligt hovedrollen som Otilia, der hjælper sin veninde til en illegal abort i 1980'ernes Rumænien.

Men Variety kalder Storm for "kedelig underholdning" især på grund af en dialog, som bladet finder "enten kejtet, fortolkende eller simpelt hen unaturlig", og som "nogle gange lyder, som om den var direkte oversat fra tysk."

Den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung er af en helt anden opfattelse, men Schmid er jo også en landsmand.

Schmid "falder aldrig i gratismoralen og den naive filantropis fælde," skriver avisen og slutter sin anmeldelse:

"Storm er også historien om en skuffelse, en systembetinget fallit tilsat et kvantum håb - altså et blik på verden, som den er. Og det tæller."

Danskerne

Ingen nævner de to danske skuespillere Bent Mejding og Jesper Christensen. Deres roller er også små, men Mejding spiller dommeren med en myndighed, som havde han ikke lavet andet end at sidde i Haag siden 1990'erne. Og Christensen giver i en lille scene som verdensfjern retspræsident, forgabt i maleren Vermeer, en prøve på den ufrivillige komik, han mestrer så stærkt (bare tænk på ham som Nanas far i den 20 år gamle børne-tv-serie Nana), at publikum griner højt og nogle klapper, da han forsvinder ud af billedet.

Skuespilleren Jakob Cedergren gør det også udmærket som pr-agenten Otto i britiske Sally Potters hovedkonkurrence-bidrag Rage. Han kan dog ikke redde filmen fra at være dødssyg: 94 minutters close-up-interview med en række figurer omkring to mystiske mord i modebranchen. Det skal han ikke være ked af. For heller ikke Judi Dench og Steve Buscemi, ja, ikke engang Jude Law som transvestit, gør filmen værd at se.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her