Læsetid: 4 min.

Autentisk havregrød: lavet på Opa

Spørgsmål. Immuniserer det en bog for en bestemt type kritik, hvis bogen signalerer, at udgangspunktet er selvbiografisk? I denne uge er Sandkassen mest et spinatbed over Julia Butschkows 'Apropos Opa'
Apropos. Julia Butschkows -Apropos Opa- har fået meget opmærksomhed, og anmeldelserne er skiftevis positive og helt overstrømmende. Især er man imponeret af forfatterens evne til at skrive om de helt tunge emner med en ordknap lethed.

Apropos. Julia Butschkows -Apropos Opa- har fået meget opmærksomhed, og anmeldelserne er skiftevis positive og helt overstrømmende. Især er man imponeret af forfatterens evne til at skrive om de helt tunge emner med en ordknap lethed.

Sigrid Nygaard

5. marts 2009

Julia Butschkows Apropos Opa, der udkom sidste fredag, har fået megen opmærksomhed. Der har været interviews i Berlingske og Information, Apropos Opa er månedens bog i Politikens virtuelle læseklub, anmeldelserne er skiftevis positive og helt overstrømmende. Især er man imponeret af forfatterens evne til at skrive om de helt tunge emner med en ordknap lethed. Hør bare Mai Misfeldt i Berlingske Tidende, hele seks stjerner:

"At få den historie frem i lyset: At ens farfar var medskyldig i 4.300 jøders død, og at ens farmor blev voldtaget af russiske soldater, mens lille far så på i klapvognen, er voldsomt. Men måske var tavsheden værre! Det er en traumatisk historie Julia Butschkow, født 1978, tager op. Men hun gør det suverænt, stilsikkert behersket, med fornemmelse for, hvornår der bare skal stå to linjer på en side, for at det er nok."

For Klaus Rothstein i Weekendavisen er der endda tale om et gennembrud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg læste med interesse din klumme, Tue, som har mange gode pointer omkring litteratur, som befinder sig mellem det fiktive og det autobiografiske rum. Men jeg må sige, at jeg i tilfældet Butschkow ikke er enig med dig. Nu citerer du min anmeldelse, og når citatet står uden kontekst, kan det se ud som om den, der tales om er Julia Butschkow selv. At det altså var for hende, det var vigtigt at få sandheden frem, og at det er hendes, endelig i lyset fremdragende sandhed, jeg roser! Det er det ikke. Min pointe er, som det senere fremgår i anmeldelsen, at det netop er revnende ligegyldigt. Fordi historien her ikke henter legitimitet i det virkelige liv, ved undtagen ét sted at henvise til, at der er en sammenhæng mellem forfatterens familie og romanens. Jeg tænkte denne lille markering som en måde hvorpå forfatteren siger: ’jeg kryber ikke udenom, at skammen også har været en del af min familie, men dette er ikke bare min historie, det er ikke mit jeg, der skal stille sig foran den’. Og netop fordi jeg under min læsning virkeligt ikke interesserede mig for om det nu var sket i Butschkows familie eller ej, eller om den anorektiske kunstner var Gordon Inc eller Claus Beck-Nielsen, fordi dette var mig totalt underordnet, så oplevede jeg heller ikke at være ufri i min mulighed for at udøve kritik. Nu var jeg positiv, og ja, man kan diskutere om 6 stjerner var en for meget (et trættende system), men hvis romanen havde været dårligt skrevet, så havde jeg ike set det som noget problem at skrive det. Jeg synes heller ikke at det biografisk antydede gør, at jeg stiller færre krav til sammenhængen i teksten, og jeg har ikke læst historien, som om vor kvindelige fortæller udelukkende tager angstpiller pga. farfars fortid. Det synes jeg på ingen måde teksten giver belæg for, og jeg undrer mig over, at du mener, at man som kritiker pga. det autentiske materiale, ikke skulle kunne kritisere det, hvis man faktisk syntes, det var konstrueret til at gå O P op.