Læsetid: 6 min.

Døden er ikke et tabu, den er bare noget virkelig lort

I forbindelse med dødsfald konfronteres man med en masse rituelle normer og traditioner, som gør døden endnu mere absurd, end den er i forvejen, siger forfatteren Tomas Thøfner, som sidste år mistede sin storebror. Hans essaybog 'Punktum' rummer en stilfærdig kritik af de uundgåelige semireligiøse praksisser, man som pårørende bliver udsat for
I forbindelse med dødsfald konfronteres man med en masse rituelle normer og traditioner, som gør døden endnu mere absurd, end den er i forvejen, siger forfatteren Tomas Thøfner, som sidste år mistede sin storebror.
26. marts 2009

For omtrent et år siden fik digteren Tomas Thøfner en opringning fra hospitalet. En sygeplejerske fortalte ham, at hans ældre bror var død. Det er tilbageblikket på lige præcis denne situation, som indleder Tomas Thøfners seneste essay Punktum, der handler om tiden op til og lige efter brorens død: "Telefonen ringede, og en sygeplejerske fra et hospital sagde at hun havde en besked fra min bror. Sådan hørte jeg det, men beskeden var ikke fra ham, men om ham. Han var død."

Forskellen mellem det Thøfner oplevede, og det som egentlig skete, anslås således fra starten. For at understrege både oprigtigheden og ærligheden, optræder der flere gange gennem teksten formuleringer som "Jeg tror, at", "Jeg mener, at" og "Så vidt jeg husker" i forbindelse med de mange erindringer. For for Thøfner findes der ikke én altoverskyggende sandhed, som forklarer hele den historie, han skriver:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu