Interview
Læsetid: 2 min.

Skal man grine eller være bange?

Forfatteren Erling Jepsen glæder sig til 'Kærestesorger', lytter til Rammstein og synes næsten, han burde forbyde sin datter at se 'X Factor'
Forfatteren Erling Jepsen glæder sig til 'Kærestesorger', lytter til Rammstein og synes næsten, han burde forbyde sin datter at se 'X Factor'
Kultur
16. marts 2009

Erling Jepsen har skrevet succeser som Kunsten at græde i kor og Frygtelig lykkelig. Nu har han forladt forlaget Borgen sammen med sin forlægger, Jacob Stærmose, og leder efter et nyt forlag til sin nye roman. Men der bliver også tid til at se sig om i tidens kulturtilbud.

- Hvad ser du frem til at opleve på kultursceneni næste uge?

"Jeg glæder mig til Nils Malmros' film Kæreste-sorger. Han er en af de danske instruktører, jeg følger med størst interesse. Han har et projekt, der minder lidt om mit eget. Nemlig at forsøge at rekonstruere, hvad der skete engang, og få det til at handle om noget, andre kan spejle sig i."

Narrer de unge

- Hvad vil du se i tv?

"Jeg har en datter på 10 år, så jeg er tvunget til at se X Factor. Jeg er meget betænkelig ved det program, og jeg synes næsten, jeg burde forbyde min datter at se det. Programmet narrer de unge mennesker. Det stiller i udsigt, at hvis man bare vinder et tv-program, så bliver livet helt anderledes. Det tror jeg ikke, det gør. Hvis man vil være god til f.eks. at spille musik, kræver det, at man lærer håndværket og tager ud og får erfaring med spille. Det er uhyggeligt, at så mange tror, de er født til at være stjerner, og bare venter på at blive opdaget."

- Hvilke aviser, tidsskrifter eller magasiner vil du orientere dig i?

"Jeg har allergi over for tryksværten, som aviserne bruger, så jeg skal ryste aviserne ud af vinduet 5-10 minutter, før jeg læser dem. Derfor følger jeg mest med på internettet."

- Hvilken billedkunstner, synes du, er spændende eller nyskabende i øjeblikket?

"Jeg gik en tur med min gode ven Christian Jungersen i torsdags, og vi kom forbi en bar, hvor de havde en serie billeder af kunstneren Peter Carlsen. Udstillingen hed Villys Verden. Det var en form for satire, som jeg godt kan lide, hvor man ikke rigtig ved, om det er kønt eller grimt - om man skal grine eller være bange."

- Hvilken musik lytter du til for tiden?

"Jeg er meget støjfølsom, så jeg sidder faktisk meget af tiden med ørepropper i. Men jeg kan jeg godt lide at blive blæst ud af noget heavy metal. Det kunne være tyske Rammstein. Så ligger jeg på gulvet og laver nogle udstrækningsøvelser eller slapper bare af med lukkede øjne."

- Den seneste bog, du har læst?

"Vejen af Cormac McCar-thy. Det er en smuk skildring af et far/søn-forhold. Det er noget, jeg altid bliver berørt af."

Ikke godt forløst

- Hvilket teaterstykke har du senest set?

"Jeg har set The Playboy of the Western World på Det Kongelige Teater. Et spændende stykke, synes jeg, men ikke rigtig godt forløst."

- Seneste udstilling, du har set?

"Det var Kara Walker på Gl. Strand. Det er en amerikansk kvinde, der laver silhuetklip om slavetiden og arbejdet i bomuldsmarkerne. Det var mere udstillende, end det var undersøgende. Kunstnere, der har en tydelig mening om noget og gerne vil fortælle os andre om den, bliver hurtigt lidt trættende. Jeg foretrækker nogle, der er usikre på, hvad de mener."

Med jævne mellemrum spørger Information en aktuel kultur-person, hvad han/hun vil opleve snart og har oplevet for nylig

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her