Kommentar
Læsetid: 4 min.

Historiens vingesus

Det er spændende, men også lidt skræmmende at leve under historiens vingesus. Rasmussen II's sidste dage
Kultur
21. marts 2009

Er Fogh stadig i landet? Ja, se det kan man jo ikke vide noget om, her mandag formiddag, hvor man er gået ovenpå for at gøre klumme. Men han er blevet set for nylig på Nørrebro, så vi i fjernsynet. Joe, en vis kejtet charme har manden da, når han sådan viser sig i vindjakke - samme slags som en af mine, så jeg, nemlig den mørke, den der får børnene nede i børnehaven ved banen, som jeg tit passerer sammen med Molly, til at spørge, om jeg er togmand. Fiks tøjsmag, Anders, cool. Inden døre undlod han, da det nu var den multietniske og flerkulturelle arbejderklasse, han var på besøg hos, at bære slips til den hvide skjorte - med lidt vel meget flip - og den løsthængende, ret hippe habitjakke. Vidste man ikke bedre, kunne det godt virke, som om han kom lige fra en rask omgang speeddating på et mellemfolkeligt værtshus. Men han er jo da en gift mand, oven i købet snart bedstefar, så den slags tror vi ikke om ham. Nu han var inde på Nørrebro, benyttede han lige lejligheden til at købe en posefuld tomater hos en af de sjove grønthandlertyper derinde. Røde tomater, selvfølgelig. Den slags kender man godt, når man selv er ægtemand. Sådan at komme hjem med noget husligt, det er både hyggeligt og kan også gøre én populær.

"Her skal du se, Anne-Mette, jeg var inde på Nørrebro alligevel, så jeg har købt tomater med hjem. Vi kan vel lave en slags salat af dem?"

"Kan vi?" spørger Anne-Mette fra Marienborgs balsal, hvor hun i samme øjeblik modtager undervisning af en firskåren, svedig mandsperson. "Yes, we can," siger Anders Vindbøjtel, "tomatsalat. Det smager dejligt, Anne-Mette."

Men hun har altså ikke tid lige nu, lader hun forstå. Udover dansen har hun jo fået arbejde på et ugeblad, hvor hun besvarer spørgsmål fra læserne. Jeg har selv tænkt mig at skrive til hende. Kære Anne-Mette, vil jeg skrive, må jeg godt få dine dansesko, når du er vokset fra dem? Jeg vil nemlig også gerne være kendt, det er simpelthen så træls, at der aldrig er nogen, der lægger mærke til én. Men latinamerikansk, det vil jeg altså ikke. Det kendte jeg en engang, der dansede, han blev endda Jyllandsmester i det, og ham kaldte alle folk for Rhumpa de Pula. Det vil jeg ikke så gerne, at folk kalder mig - det forstår du godt, ikke? PS: Hvad synes du om min håndskrift?

God i medvind

Røde tomater på Nørrebro! Hvor dumme tror han, vi er, den jyske tranlampe! Joe, han er da sikkert flink nok, sådan privat, men de tomater, dem smider han sgu da bare i en skraldespand, når han kommer tilbage til Christiansborg, tænkte vi. Alle sammen. De var en stunt ligesom det meste af alt det, han har lavet i sine alt for mange år som statsminister. Mon han vil blive savnet? Det tror jeg sgu ikke. Han var god i medvind - det gælder jo, retfærdigvis, de fleste af os - men når Jesper Theilgård desværre må fortælle, at vejrudsigten lyder på endnu mere finanskrise, rækker Foghs mandhaftighed ikke til andet og mere end at forære de rige nogle flere lommepenge og så ellers stikke halen mellem benene.

Men hvad fanden, forgængeren var også en Rasmussen, og der står allerede en ny parat i kulissen, iført hele ti splinternye habitter - det må blive noget af et syn, når han kommer ud af skabet. Vi ved ellers ikke ret meget om Rasmussen III, men så alligevel: han kan drikke både snaps og fadbamser. Det kan Georg Metz, den helligpeter, ikke lide, men det kan jeg.

Jeg har ikke lyst til en gang til at blive regeret af en rigid forsager. Løkke Rasmussen er vist nok smugryger og han kan også lide rødvin - i det hele taget: i referatform virker han umiddelbart sympatisk.

Det med rødvinen udmønter sig i, at han af og til drikker en halv flaske inden han lægger sig til at sove på et hotelværelse. Det skal han ikke høre et ondt ord for - når bare det ikke bliver hver aften. I forskningsøjemed kunne det for resten være skægt at få opklaret, hvor han gør af resten af rødvinen? Hælder han den ud i håndvasken?

Noget levende i sengen

Det er spændende, men også lidt skræmmende at leve under historiens vingesus. Rasmussen II's sidste dage.

Så vi vender lige opmærksomheden et andet sted hen. Sker der ikke noget andet også, noget der er interessant, men ikke helt så farligt? Tjae. Veluddannede kvinder er begyndt at "vælge mænd fra" som de så originalt udtrykker det. Det fremgår af både Deadline i fjernsynet og af Politiken, og så må der være noget om det. Jo, for mens kvinders uddannelsesniveau er stigende, er mændenes tilsvarende faldende. Og selvom det altid er rart med noget levende i sengen, så gider de højtuddannede kvinder altså ikke, hvis fyren ikke engang har en Ph.d.

Spørgsmål: Anne Katrine Jutta Wedenfeldt Koxman v. Riddersballe, vil du tage tømrersvend Ole Jensen, som hos dig står, til ægte som livsledsager og bollekræ til døden skiller jer ad? Svar: Nej.

Hold kæft, det gider jeg overhovedet ikke "forholde mig til" - som det hedder i samme sprogbrug. Så tror jeg næsten hellere, jeg vil tage toget til København og snige mig ud på Nørrebro. Lige omkring Blågårds Plads vil jeg så stille mig på lur, for det tilfælde, at han dukker op igen. Skulle det ske, vil jeg gribe fat i hans vindjakke. Anders, din skidespræller, vil jeg sige til ham, jeg vil også have skattelettelse! Vi kan ordne det her og nu, som den ene vindjakketrold til den anden, vi gider ikke rode den næste Rasmussen ind i det. Bare stik mig tyve tusind.

Serie

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I øvrigt er det en ganske underholdene og morsom beskæftigelse i øjeblikket at se på de elektroniske udgaver af den småborgerlige presse. Det kan varmt anbefales!

De er ved at flyde over af artikler der er skrevet tidligere på dagen, hvor chefredaktørerne og en lang stribe af "eksperter" er rørende enige om at Anders Fogh Rasmussen er en havørn, og at Tyrkiet er et tegneseriehold.

Og lige pludselig står der ude i margen et telegram fra Ritzau fra 23:50, hvor man pludselig kan læse, at Tyrkiets premierminister Erdogan siger til tyrkisk tv, at han har talt i telefon med Anders Fogh og forklaret, at Tyrkiet har problemer med ham som Nato-chef, og at han i øvrigt mener, at Rasmussen er en båtnakkke!

Som Louis Armstrong I sin tid sang:

What a Wonderful World…