Baggrund
Læsetid: 2 min.

Højrefløj på stemmefiskeri

Den voldsomme Indiske kritik af Danny Boyles film 'Slumdog Millionaire', skyldes ikke blot filmen i sig selv, men har rødder i en stigende indisk anti-vestlig tendens, ført an af yderligtgående organisationer og politikere
Kultur
6. marts 2009

Slumdog Millionaire er en kærkommen anledning for indiske anti-vestlige grupper til at skabe opmærksomhed omkring deres sag, forklarer en række professorer og Indien-eksperter.

Anklagen om at den britisk instruerede film skulle være direkte krænkende over for fattige indere, er helt forkert, mener ekspert.

Kritikken har i de fleste tilfælde taget udgangspunkt i filmens titel, hvor ordet 'hund' indgår.

"Man kan umiddelbart godt forstå, hvordan kritikken er opstået, for ordet 'hund' har i århundreder været et yderst negativt ladet ord, der kun er blevet brugt om Bollywoods skurke," siger indisk-amerikanske Chitra Divakuruni, til New York Times.

Hun er forfatter og professor i litteratur. De folk, der protesterer mod filmen, har enten ikke set den, eller også har de ikke set i hvilken kontekst ordet bliver brugt, påpeger hun.

I filmen bruges ordet slumdog af en politimand, der tror, at filmens hovedperson har snydt i tv-quizzen 'Hvem vil være millionær.'

What can a slumdog possibly know, siger han.

"På dette tidspunkt i filmen er politimanden bestemt ikke en person, som publikum skal være enige med," påpeger Chitra Divakuruni.

"Siden Indien indtrådte som en økonomisk stormagt, har der været en stigende anti-vestlig tendens - specielt imod vestlig kultur," siger professor Amresh Sinha.

Hun underviser i film og medier ved en række amerikanske universiteter.

Yderligtgående grupper udnytter den kendte film til at promovere deres anti-vestlige sag, forklarer Amresh Sinha, der tvivler på, at der overhovedet havde været så stort et postyr, hvis filmen ikke havde haft så stor succes.

"Men hvis Slumdog Millionaire var blevet et kæmpe flop, ville der så overhovedet have været nogen protester i Indien," spørger hun.

Men det er ikke kun de yderligtgående grupperinger, der udnytter filmen til deres fordel. Også politikere bruger filmen som et eksempel på Vestens negative syn på Indien.

"Slumbeboerne udgør en meget stor del af den stemmeberettigede befolkning, og da der snart er valg i Indien, forsøger nogle politikere at fiske stemmer ved at give slumbeboerne ret i deres kritik af filmen," siger Amresh Sinha og fortsætter: "Filmen er en fantastisk anledning for de højreorienterede til at sikre sig stemmer blandt de fattigste af de fattigste, ved at påstå, at Vesten ser ned på dem. Det er en strategi, der på grund af Indiens tid som britisk koloni, sommetider virker."

Ikke første gang

"Da den canadisk-indiske instruktør Deepa Mehta havde premiere på filmen Water om fattige Indiske kvinder, opstod en lignende situation," påpeger lektor på CBS Mark Lorenzen, der er ekspert i Bollywood-film.

"Hun blev enormt hadet af den indiske religiøse højrefløj, fordi hun lavede film, der kritiserede hinduismens kvindesyn og måtte helt opgive at lave film i Indien, fordi der var så meget ballade."

Under indspilningerne blev der sat ild til filmkulissen, og Deepa Mehta måtte fortsætte indspilningerne et andet sted.

"Det er en typisk reaktion fra hindu-højrekræfterne i Indien," pointerer Mark Lorenzen.

"De bruger enhver lejlighed til at ophidse borgere omkring bevarelse af indiskheden og de klassiske familieværdier. Sandsynligvis er det også nogle af dem, der er involveret i hele balladen omkring Slumdog Millionaire," siger Mark Lorenzen.

"Generelt er det meget usmageligt, at disse grupper forsøger at føre værdikamp på slumbeboernes vegne, når de ikke tidligere har været særligt interesserede i at beskytte dem."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her