Læsetid: 5 min.

Imod naturen

For nylig kom den første seriøse biografi om forfatteren Flannery O'Connor, som også optræder i et andet nyt, fyndigt værk, der gennemgår 350 års litteratur skrevet af kvindelige amerikanske forfattere, og som har afledt spørgsmålet: Hvorfor kan kvinder ikke skrive 'Den Store Amerikanske Roman'?
For nylig kom den første seriøse biografi om forfatteren Flannery O'Connor, som også optræder i et andet nyt, fyndigt værk, der gennemgår 350 års litteratur skrevet af kvindelige amerikanske forfattere, og som har afledt spørgsmålet: Hvorfor kan kvinder ikke skrive 'Den Store Amerikanske Roman'?
12. marts 2009

Flannery O'Connor modsætter sig biografisk behandling. Hun døde af lupus (en tuberkuløs hudsygdom, der rammer væv, fortrinsvis hud, led, nyrer, slimhinder og nervesystem, red.) i 1964, kun 39 år gammel, og bortset fra hendes skriveri skete der ikke meget i hendes liv.

Hun er født og opvokset i Georgia og rejste i slutningen af 1940'erne nordpå for at begynde på Iowa Writers' Workshop, men sygdommen tvang hende få år senere til at rejse hjem igen, og hun tilbragte dermed hovedparten af sit voksenliv på familiegården i Milledgeville med sin kværulantiske mor. Her gik hun i kirke, skrev og tog sig af sine berømte påfugle.

"Med hensyn til biografier," har hun selv engang sagt, "vil der ikke komme nogen om mig af den simple grund, at et liv brugt mellem huset og hønsegården ikke bliver til særlig interessant læsning."

Men dér tog hun altså fejl, selv om det dog tog 45 år før det, New York Times kalder den første "seriøse" biografi om hende, skulle udkomme, Flannery: A Life of Flannery O'Connor af Brad Gooch (i 2002 kom biografien Flannery O'Connor: A Life af Jean W. Cash, men til en noget lunken modtagelse).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Hvorfor kan kvinder ikke skrive 'Den Store Amerikanske Roman'?"

------------------

Måske af nøjagtig samme grund som at kvinder ka' ha' svært ved at benytte bodegaens pisrende ????