Læsetid: 2 min.

Kloakmesterens syn på rotter

Kaj har levet godt med rotter i et langt liv, og engang kom han i diskussion med en, der stod midt på gaden, om, hvem der skulle flytte sig. Han mente, det måtte være nemmest for rotten
1. april 2009

Rotter! Vi ser dem sjældent, kun nogle gange på film, når instruktøren vil skabe uhygge. Forfatteren Henrik Stangerup beskrev en mand, der gik i panik ved tanken om det mylder af rotter, som er under vore fødder. Er Indiana Jones ikke også stødt på dem i underjordiske grotter?

Kaj er ikke bange for rotter. Han bor på Tomsgårdsvej i Københavns Nordvest-kvarter, har arbejdet med kloakker i et halvt århundred og er stadig aktiv på nedsat tid.

"De sætter bøfferne på bordet hjemme hos mig," siger han.

- Hvordan det?

"Jeg har jo levet af dem".

Kaj Have Clausen er født på landet, har arbejdet med landbrug, jord og beton og i fængselsvæsnet. Da han er ordblind, og ikke ville på skolebænken på en teknisk skole, blev han lidt ved et tilfælde kloakarbejder og senere kloakmester med eget firma. Han interesserer sig for danmarkshistorie og ved, at det kloaksystem, København har i dag, blev grundlagt under Christian den Fjerde.

- Hvad bliver der egentlig af al den afføring, der forsvinder ned i toiletterne i løbet af et døgn? Det må jo være ufattelige mængder?

"Det bliver udledt gennem rør til rensningsanlæg, hvor det grove, vat, papir, og den slags først bliver siet fra. Resten havner i store bassiner ude ved Lynetten for Københavns vedkommende. Når det er renset, bliver det ledt ud i havet. Jeg plejer at sige: Du skal ikke gå i Øresund og vaske dig, for så sviner du vandet til. Du skal gå under bruseren, for der kommer du ind under Københavns Kommunes rensningsanlæg."

Rotte på ryggen

- Hvordan vil du karakterisere rotten?

"Rotten er et dejligt dyr. Frygten for den er overdrevet. Men det er også rigtigt, at de kan komme helt op i toiletterne, men jeg har aldrig oplevet det. Ligesom mennesker, der arbejder med slanger og krokodiller, har jeg vænnet mig til dem. Men vi skal selvfølgelig være glade for, at vi har rævene, som hellere tager rotter end ænder og gæs."

- Er du blevet bidt?

"Nej, men jeg stak engang fingeren ned i et rottehul, og da mærkede jeg de hår, en rotte har ved snuden. Jeg trak hurtigt fingrene til mig."

- Din bedste rottehistorie?

"Vi havde en mand nede i en brønd ved Søborg Hovedgade, og pludselig begyndte han at råbe. Han havde fået en rotte ned på ryggen. Vi fik ham op, fik handsker på og fjernet rotten. Det så et par ældre damer, og de så helt forkerte ud i hovederne."

"Der var også en stor, bøvet murer, som vi sendte ned for at ordne bunden i nogle store brønde. Jeg skal love for, at han kom op i en fart ligesom sådan en raket, da han pludselig var blevet omgivet af rotter. Vi plejede at skræmme dem væk ved at slå med en stor hammer. Den lyd kan de ikke lide. Jeg glemmer heller aldrig en rotte, der stod midt på Studiestræde en tidlig morgen. Den og jeg diskuterede, hvem af os der skulle flytte sig."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu