Baggrund
Læsetid: 3 min.

Køb bøger i stedet for smarte trusser!

Sandheden skal man høre fra fulde folk
Kultur
19. marts 2009

Meget tit tænker jeg: København er blevet for smart, det er ikke kun dårligt med den finanskrise. Lad luften fise lidt ud, dele af byen er blevet for trendy og cool, folk har for mange penge, og det udhuler dem. Vi kan ikke se os selv for rigtige vaner. Kig for eksempel på det nye Vesterbro, fra Gasværksvej og op til Enghave Plads, plus sidegaderne. Kig på Kødbyen og al den hype, der er. Det er, som om København er blevet en 3D-udgave af et modemagasin, en virkeliggørelse af Wallpaper eller Euroman/Eurowoman.

Island i Jylland

Den er også gal i Århus faktisk. Som en forfatterkollaga sagde til mig, efter vi havde undervist på Testrup Højskole og var på vej til banegården i en taxa: "Der er noget Island over Århus." Det var vel at mærke før, krisen fik Island i knæ, og hun mente det ikke på en god måde. Der er noget oppustet dyrt over Århus, der er for mange, der går i lækkert og lidt for nyt tøj, og alle går med de samme designermærker. På den led er Århus et lille smart sted, ligesom Island var. Men egentlig også ligesom København er - det er måske bare tydeligere i Århus, fordi byen er mindre. Da jeg boede i midtbyen i Århus købte jeg dagligvarer ind i Føtex i Guldsmedegade, og den blev kaldt score-Føtex, fordi alle så overdrevet skarpe og moderigtigt selvbevidste ud, når de handlede der. Score-Føtex er spot on smart. Der signaleres simpelthen for meget sådan et sted.

Signalværdi

I det hele taget kan man blive træt af, at man skal gå så meget op i, hvad man signalerer. Store dele af erhvervslivet skubber rundt på varm luft og såkaldt rigtige værdier og strategier. Teenagepiger dasker rundt på strøget som reklamesøjler for Dolce & Gabbana, og på Bang & Jensen på Istedgade sidder vi alle med næsten-identiske Vibskov-tørklæder, modebriller og helt nye MacBooks og tjekker trendy sites ud.

Folk vil se sig selv og ses i de rigtige omgivelser. Det er vigtigt at komme til de rigtige arrangementer, at signalere, at man har fingeren på pulsen, at have adgang til de rigtige netværk.

Jeg kommer til at tænke på det her, fordi jeg talte en slags dunder til en forsamling for nogle uger siden. En fredag aften sidst i februar var jeg vært ved oplæsningsarrangementet Piratoplæsning #5 på det gamle kollegium Regensen ved Rundetårn. Fægtekælderen - selvfølgelig har man en fægtekælder på Regensen - var fyldt med mennesker, som gerne ville høre nyskrevet dansk litteratur. Der har været stuvende fuldt alle de gange, jeg har arrangeret piratoplæsninger i København. Der er en stor interesse for at høre oplæsninger lige nu, og det er fantastisk. Det er jeg vildt glad for!

En djævlesk ide

Anyway, jeg talte dunder, da jeg skulle runde oplæsningerne af og kom til at tænke over, at der var kommet så mange mennesker, fordi de synes, det er smart at komme til piratoplæsningerne. Eller de kommer selvfølgelig, fordi de gerne vil høre oplæsningerne, men også fordi det er smart og hype - den djævelske idé fløj i mig. Og så syntes jeg pludselig, at det var for galt, at der sælges så latterligt få digtsamlinger, men jeg kunne jo samtidig se, at alle de her unge og smarte og velbjærgede mennesker gerne ville have den fede litteratur, og så blev jeg ærgerlig over det og foreslog, at de skulle droppe de smarte vaner og købe nogle bøger i stedet for at købe alt det lækre tøj, de havde taget på. De skulle ikke komme, fordi det her var trendy, de skulle komme for litteraturens skyld. Og også bruge penge på dén, hvilket mundede ud i noget, som vel blev aftenens motto: "Køb bøger i stedet for smarte trusser!"

Jeg ved ikke, hvorfor det var trusser, der skulle stå for skud, måske var jeg blevet for beruset og kåd, og så er det ting som trusser, der dukker op i hovedet på en. Men mon ikke en digtsamling og et par smarte trusser ligger nogenlunde i samme prisleje?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stefan Kjerkegaard

God klumme og god pointe; Mads ; - )

Et par fede bukser koster over en tusse, imens en digtsamling, som er langt mere trendy, i hvert fald trendy i længere tid end bukserne, koster et sted mellem 150 og 200 kroner. Det er en god forretning, faktisk, især i disse krisetider.

A'propos signaler:

Noget/nogle kræfter "ønsker" åbenbart at: " Det skal gå ud på at signalere at man har mange penge" .

De kræfter har imidlertid et dillema ( løsningen af en ligning, hvor det optimale nås ): På den ene side skal det jo ( nærmest naturligvis ) være dyrt at signalere at man har mange penge ( og flere end de fleste andre ) - på den anden side må det ikke kun være så få ( der har råd til det ), at det vækker udbredt og voksende modvilje.

Så de kræfter må altså også samtidigt tilstræbe at det ikke bliver SÅ dyrt endda, at udsende sådanne signaler -faktisk må de tilstræbe at det bliver så billigt som muligt - for forbrugerne: At signalere at man har flere penge end de fleste andre :-)

'Verden er kæntret med [smarte] trusser om rattet'.
På med bomuldstrussen, læs digtsamlinger og vær smart alligevel!

Denniz Bertelsen

Jeg forstår sådan set godt din pointe, men blev alligevel en smule overrasket og forvirret da du udbasunerede ovenstående til Piratoplæsningen.

Et eller andet sted svarer det til at en galleri-ejer stillede sig op til en fernisering, og brokkede sig over at alle de indbudte kom i lækre jakkesæt/kjoler m.m. i stedet for at have penge til at købe hans udstillede kunst.

Jeg er dog enig i din pointe om signalværdier. Digtsamlinger har lidt mistet sin signalværdi, fordi folk sjældent besøger hinanden, og meget sjældent kan man derfor flashe sin bog-reol fuld af lækre bøger og lyrik.
Derimod kan man i disse Facebook/Twitter-tider flashe at man bestemt har tænkt sig at komme til seje arrangementer, og man kan oven i købet håbe på at blive tagget på billeder fra arrangementet. Så er lykken gjort og man er herre sej! Oven i købet for ingen penge.

Men pas på med selvmodsigelsen, for på den ene side vil du gerne have mange med til arrangementerne, men på den anden side skal det helst være folk der er REAL omkring lyrik. Kan man virkelig bedømme det ud fra folks påklædning? Jeg kan ikke.