Nyhed
Læsetid: 3 min.

Det litterære væksthus vakler

Med sine smalle lyrikudgivelser og det legendariske Hvedekorn har Borgens Forlag været dansk litteraturs væksthus. Men efter et katastrofalt regnskabsår og en halvering af medarbejderstaben er både lyrikken og tidsskriftet i fare
Kultur
12. marts 2009

Inger Christensen, Klaus Rifbjerg, Peter Laugesen, Michael Strunge, Pia Tafdrup, Morten Søndergaard, Mette Moestrup, Palle Sigsgaard og mange flere. Listen er lang over de forfattere, der har debuteret i det litterære tidsskrift Hvedekorn.

Men efter et katastrofalt dårligt årsregnskab skal Borgens Forlag, der udgiver tidsskriftet, have vendt et millionunderskud til overskud. Ledelsen har allerede halveret medarbejderstaben fra 22 til 11 medarbejdere. Det kan meget vel betyde, at Hvedekorn snart udkommer for sidste gang. Og også forlagets lyrikprogram er i farezonen.

Særligt den skønlitterære redaktion på Borgen er blevet ramt af nedskæringerne. Den er skrumpet fra tre stillinger til en enkelt deltidsmedarbejder.

Redaktionschef Marie Vinter er en af de redaktører, der er blevet fyret. Hun har stået for en stor del af forlagets lyrikudgivelser og har været ankermand på Hvedekorn. Spørger man administrerende direktør for Borgens Forlag, Niels Borgen, er det imidlertid ikke sikkert, at Marie Vinters arbejdsopgaver vil blive delt ud til andre.

"Vi ikke taget stilling til, hvad der skal ske med lyrikken endnu. Det er noget, vi vil snakke med de enkelte forfattere om. Meget mere vil jeg ikke sige. Det er jo ikke særlig sjovt for forfatterne at skulle læse om i avisen, uden at vi har været i kontakt med dem først," siger Niels Borgen, der heller ikke kan love, at Hvedekorn får lov at fortsætte: "For tidsskriftet gælder det samme som for lyrikken. Vi har ikke afgjort noget endnu. Men det er jo et tidsskrift, der får tilskud fra kulturministeriet. Så min holdning er, at vi vil se på regnskabet og så vurdere, om det eventuelt kunne lade sig gøre at køre det videre. For det er et meget traditionsrigt tidsskrift, så vi skal lige have tænkt os grundigt om, før vi gør noget ved det."

Rum for unge digtere

Litteraturkritiker ved Weekendavisen Lars Bukdahl er den nuværende redaktør for Hvedekorn, der blev stiftet under navnet Klinte tilbage i 1920, og som siden kom til at hedde Vild Hvede, før det fik sit nuværende navn: "Hvedekorn er et tidsskrift med et særligt ransagende, nysgerrigt blik til den unge lyrik. Det er en institution i dansk litteratur. Nu er institutioner ikke nødvendigvis interessante eller levende. Men det forunderlige ved Hvedekorn er, at det har formået at holde sig levende som stedet, hvor så godt som alle store digtere har debuteret. Dets primære mål har hele tiden været at være et rum, hvor unge digtere bliver set og læst og redigeret," siger Lars Bukdahl, der mener Danmark ville blive snydt for mange store digtere, hvis Hvedekorn forsvandt:

"Der ville ikke være det her første sted at blive mødt og læst, som digtere har brug for, før de bliver bogmodne. Og den eneste måde at blive bogmoden på i dette kongerige er forunderligt nok at debutere i Hvedekorn."

Den vurdering understøtter Mai Misfeldt, der er anmelder ved Berlingske Tidende og oldermand i Litteraturkritikernes Lav.

"Det ville være katastrofalt, hvis de dropper Hvedekorn. Tidsskriftet er det sted, man som ung, endnu ikke udklækket digter kan få sine tekster prøvet af. Sådan et rum er der brug for i dansk litteratur," siger hun.

Og det samme kunne man sige om lyrikudgivelserne, mener Mai Misfeldt. De tæller ikke alene etablerede forfattere som Benny Andersen og Peter Laugesen, men også yngre digtere som Maja Lee Langvad og Peter-Clement Woetmann.

"Borgen har altid været villige til at tage chancer og satse på noget, som endnu ikke var en overskudsforretning. Det har betydet, at unge digtere har fået en chance. Det har været et kvalitetsmærke. Før i tiden var det jo også altid Borgen, man debuterede på som digter. I de senere år synes jeg nu, forlaget har givet lidt køb på den position, og det ville virkelig være ærgerligt, hvis de helt mistede den," siger Mai Misfeldt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lene Asp Frederiksen

På den anden side, hvis danske forlag ikke længere tør binde an med at udgive "smal litteratur", fordi den ikke sælger - og købmændene må tænke på bogsalg, mens vi andre tænker på litteraturen - så kan man lige så godt brænde Hveden nu - det er trods alt bedre end at så og ikke...

Anne-Louise Bosmans

Jeg synes, det er svært, at læse Niels Borgens svar som andet, end at de ikke kan udgive lyrik længere, men at han ikke vil sige det, fordi de endnu ikke har underrettet forfatterne. Og ih hvor har han ret, at det ville være rart, hvis os forfattere med manuskripter liggende brændt inde på Borgen fik besked som de første.