Kommentar
Læsetid: 3 min.

Mere majonæse til journalisterne

Aviserne får invitationer til diverse pressemøder med efterfølgende middage. Her handlede det om Picasso, en workshop og en frokostinvitation til restaurant Dix-neuf, men også om Ole Knudsens gode råd til nye forlagsredaktører
Kultur
25. marts 2009

Vi på vores avis går som regel ikke til de mange pressemøder med efterfølgende spisning, som vi bliver inviteret til. Men da Christine Aby fra Maison de la France, det franske turistkontor i København, inviterede til en workshop i anledning af et Picasso-fremstød med en række repræsentanter fra forskellige provinser i Frankrig, så jeg pludselig mig selv takke ja i en mail.

Det foregik på den nystartede restaurant Dix-neuf på Højbro Plads, og jeg fik talt med både Beatrice de Vita fra turistkontoret i Antibes, som kunne sin Picasso udenad, og med Michel Fraisset fra turistkontoret i Aix-en-Provence, der forklarede, at der er to Picasso'er: Kunstneren og manden.

"Publikum interesser sige lige så meget for de kvinder, Picasso har haft, og for hans privatliv i det hele taget som for hans kunst," forklarede han.

Jeg valgte - tro det eller ej - at droppe frokosten på Dix-Neuf, dels af etiske grunde, men navnlig fordi jeg skulle videre til et andet arrangement.

Kniv og gaffel

Godt det samme, for hvis jeg var blevet, kunne man have kaldt mig kniv- og gaffeljournalist, betegnelsen for dem, der går til mange receptioner og pressemiddage. Det får man ikke Cavlingpriser for, men en masse godt at spise, og som regel kvitterer journalisterne ved at skrive noget pænt om det arrangement, som er anledningen til invitationen. Ikke at de har pligt til det, men man er vel høflig, og det ved indbyderne naturligvis alt om. En skamplet for vort fag!

Kommer i tanker om en illustrativ historie, der engang gik om journalisters trang til positiv særbehandling og opulente middage. Der havde været en konference af en eller anden art i Aalborg Hallen med spisning bagefter. En tjener blev kaldt hen til pressebordet af en journalist, som fandt, at der var lige lidt nok majonæse på bordet.

Den nordjyske tjener lod sin røst gjalde, så alle i salen kunne høre den.

"Mere majonæse til pressen!" brølede han.

Så var pressen karakteriseret og sat på plads.

Pingviner

Videre til en reception for Ole Knudsen, som fyldte 50. Den forventedes jeg ikke at skrive om, så det gør jeg. Ole Knudsen er udviklingschef på Gyldendal og 'vokset op i branchen' sammen med forlagets direktør, Stig Andersen, der i en tale havde denne rent ud fantastiske historie om sin ven og kollega:

Ole Knudsen var engang blevet overdraget at køre et læs levende pingviner ud til Zoologisk Have af en chauffør, som havde fået andre ting for. Stig Andersen havde senere samme dag mødt Ole Knudsen på Kongens Nytorv, vandrende i spidsen for pingvinflokken.

"Jeg troede, de skulle ud i Zoo," sagde han undrende.

"Der har vi været," sagde Ole Knudsen. "Nu skal vi i Tivoli!"

Mens gæsterne undrede på, om historien virkelig kunne være sand, tog fødselaren selv ordet og fortalte om den første udgivelse, han havde haft ansvar for som forlagsredaktør på Gyldendal. Alt gik såre fint ... indtil han fik det første eksemplar i hånden og opdagede, at han havde glemt at sætte forfatterens navn på forsiden. Derfor havde han dette gode råd til nye, unge forlagsredaktører: Husk altid forfatternavnet!

Lokumsbogen

Ole Knudsen og Stig Andersen var sammen på forlaget Aschehoug, som de fik banket op til noget stort ved at satse på biografier og erindringsbøger ud fra en ide om, at mange kendte danskere bar rundt på en virkelig god fortælling om deres liv, men blot manglede at skrive den - eller få den skrevet. Det hjalp de dem så med, og det gav oplag for enkeltes vedkommende i størrelsesordenen 100.000 eksemplarer, og dette blev billetten til en ansættelse på Gyldendal, hvor Ole Knudsen også sammen med en kammerat redigerer og udgiver Lokumsbogen, som indeholder helt ubr0ugelige oplysninger som f.eks. hvilke hunde, der er velegnede som selskabshunde. Den er også en salgssucces, idet der er en meget stor interesse for ubrugelige oplysninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her