Nyhed
Læsetid: 2 min.

Spansk arkitektur i frit fald

Barcelona er blandt de byer, hvor prestigefyldte bygningsværker bliver sat på standby. Spanien ser ud til at miste sin position som internationale arkitekters foretrukne byggegrund, og lige så hårdt går det ud over landets egne arkitekter
Bygningsværker som Frank Gehrys Guggenheim-museum i Bilbao har været med til at give Spanien ry som den moderne arkitekturs eldorado. Men nu er byggeboomet gået i stå, og bla. i Barcelona er ombygningen af Las Arenas sat i bero.

Bygningsværker som Frank Gehrys Guggenheim-museum i Bilbao har været med til at give Spanien ry som den moderne arkitekturs eldorado. Men nu er byggeboomet gået i stå, og bla. i Barcelona er ombygningen af Las Arenas sat i bero.

Rafa Rivas

Kultur
17. marts 2009

Med bygningsværker som Frank Gehrys imposante Guggenheim-museum i Bilbao har Spanien gennem de seneste årtier været kendt som landet, hvor moderne arkitekter får lov at boltre sig frit.

Men en lang række af landets mest prestigefyldte byggerier er nu blevet ramt af finanskrisen.

Senest har bygningsarbejderne forladt Norman Fosters tidligere partner Richard Rogers' ombygning af Barcelonas tyrefægterarena Las Arenas, skriver avisen The Guardian. Regningerne fra entreprenørerne er ikke blevet betalt, og der er ingen, der ved, hvad der nu skal ske med det halvfærdige indkøbscenter, som Las Arenas er ved at blive transformeret til.

Ligeledes i Barcelona er Norman Fosters ombygning af det gigantiske fodboldstadion Camp Nou blevet sat på standby, og projekter af Frank Gehry og Jean Nouvel er blevet aflyst.

Også i andre spanske storbyer bliver projekter på stribe udskudt eller aflyst. Alt sammen skyldes det, at en boligboble bristede sidst i 2008 som følge af finanskrisen. Det har betydet, at hundredtusinder af nybyggede boliger står tomme, og at priserne på bygningsarbejde nærmer sig nulpunktet.

Hård opbremsning

Udviklingen kommer ikke bag på Martin Keiding, der er chefredaktør for tidsskriftet Arkitektur DK og har boet flere år i Spanien.

"Jeg kender flere spanske arkitekter, og de har alle sammen fortalt, at byggeriet bremser hårdt op Der er blevet bygget sindssygt meget de seneste 30 år. Det har været ét langt byggeboom lige siden begyndelsen af 1980'erne, men nu ser det ud til at være slut," siger han og understreger, at det også står skidt til i Danmark, hvor store investeringsprojekter ikke bliver gennemført, entreprenører går konkurs, og arkitekter bliver fyret.

Men det går rigtignok hårdere for sig i Spanien end i resten af Europa, slår Martin Keiding fast. Han vurderer, at den bristede boligboble skyldes, at de spanske banker har opført sig lige så generøst som de amerikanske.

"Man har nok været vildere med at låne penge ud på et spinkelt grundlag end i andre europæiske lande. Bygherrerne har fået finansiering til nogle projekter, som måske ikke var så holdbare," siger han og påpeger, at det ikke kun er de store internationale navne, nedturen i den spanske byggebranche går ud over:

"Spanien har en solid tradition for arkitektur selv, og landet har befundet sig på et virkelig højt arkitektonisk niveau i årtier. Blandt fagfolk har spanske arkitekter været berømmet og beundret gennem mange år. Og finanskrisen rammer altså dem mindst lige så hårdt som Jean Nouvel, Norman Foster og de andre stjerner."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her