Baggrund
Læsetid: 1 min.

En stædig rad

Grundighed og flid var et særkende for den tidligere kulturminister, Ebbe Lundgaard, som er død, 64 år
Kultur
25. marts 2009

Det kom som sn stor overraskelse for mange, da det radikale folketingsmedlem, Ebbe Lundgaard, blev udnævnt til kulturminister i Poul Nyrup Rasmussens regering i december 1996, og kulturfolket tænkte straks: 'Endnu en kulturminister, som ikke har begreb om kultur'. Helt uden kulturel indsigt var han imidlertid ikke, idet han var rundet af et liv som højskolemand. Han, der var cand. mag. i engelsk, fransk og tysk, nåede at blive forstander for såvel Brandbjerg Højskole som folkehøjskolen i Skælskør, hvor han også kom i byrådet.

Da han i 1997 fremlagde sin store, kulturpolitisk redegørelse for Folketinget, var den forsynet med dette citat fra forfatteren Villy Sørensen:

"Kun hvor enhver er sig selv, kan alle stå sammen."

Grundighed og flid

Den handlede for en stor del om danskdansk identitet og kulturens betydning over en bred kam, men gav også løfter om blandt andet en styrkelse af biblioteksvæsenet og Statens Kunstfond samt bevarelse af kulturarven. Som minister var han imod den høje statsstøtte til teatrene, museerne og musikskolerne og ville lægge det ud til regionerne selv at betale noget mere, hvis de ville opretholde kulturinstitutionerne. Han var kun kulturminister i godt et år og nåede ikke at sætte markante fingeraftryk på kulturpolitikken.

Det var også en stor overraskelse, da han i 1998 blev formand for FDB og dermed chef for 19.000 medarbejdere. Straks ville han sætte en verserende moderniseringsplan i stå, dog blot for at gennemføre sine egne ideer, og det lykkede ham at rette op på økonomien i den store koncern. Grundighed og flid var hans særkende, og han brød sig ikke om, når nogen kaldte ham hidsig. Det handlede mere om en stædighed,

I 2007 meldte han sig ud af de radikale, fordi han ville have en periode uden politisk engagement. Han døde af en kræftsygdom, 64 år gammel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I 2007 meldte han sig ud af de radikale, fordi han ville have en periode uden politisk engagement.

Øh. hva be har? Han meldte sig da under Ny Alliances faner! Det har da været omtalt overalt.