Baggrund
Læsetid: 2 min.

Voldsom indisk kritik af Oscar-vinder

Filmen 'Slumdog Millionaire' har sideløbende med sin succes ved Oscar-uddelingen, været under skarp kritik i Indien
Kultur
6. marts 2009
Rubina Ali Qureshi, som spiller med i -Slumdog Millionaire- blev båret gennem et af Mumbais slumkvartere efter filmen vandt otte oscars. Men antivestlige organisationer forsøger at bruge filmen som anledning til kritik af Vesten og til at fiske stemmer blandt Indiens fattigste.

Rubina Ali Qureshi, som spiller med i -Slumdog Millionaire- blev båret gennem et af Mumbais slumkvartere efter filmen vandt otte oscars. Men antivestlige organisationer forsøger at bruge filmen som anledning til kritik af Vesten og til at fiske stemmer blandt Indiens fattigste.

Indranil MUKHERJEE

En lang række indiske grupper og organisationer har i den seneste tid langet kraftigt ud efter filmen Slumdog Millionaire for at være stærkt fornærmende over for beboere i de indiske slumkvarterer.

Den ottedobbelte Oscar-vindende film om en ung dreng fra et slumkvarter i Mumbai fik langt fra en lige så positiv modtagelse i Indien, som den gjorde i resten af verden. Ved premieren blev filmplakater revet ned, der blev lagt sag an mod producenten, og man måtte politibevogte de biografer, der viste filmen.

En forening for beboere i slumkvarterer har demonstreret over, at ordet 'hund' indgår i filmens titel.

"Det er en krænkelse af menneskerettighederne, at kalde folk der bor i slumkvarterer, for hunde," siger foreningens leder Tateshwar Vishwakarma til Indo-Asian News Service. Han proklamerede samtidigt, at foreningen ville brænde et billede af filmens britiske instruktør, Danny Boyle, i 56 forskellige slumkvarterer. Vishwakarna indgav også en officiel politianmeldelse af filmen. Ordet 'hund' er i Indien et meget voldsomt skældsord.

Domstole ind i sagen

Den indiske aktivist Nicholas Almeida er også utilfreds med filmen og har indgivet en klage til myndighederne.

"Filmen skaber had til fattige indbyggere i slumkvarterer hos etablerede mennesker og kapitalister," sagde han til nyhedsbureauet Press Trust of India og pointerede at filmen også var yderst æreskrænkende.

En dommer i Mumbai besluttede efter kritikken at iværksætte en undersøgelse, der skal afgøre, om der er hold i anklagerne. Men det var ikke kun de fattige slumbeboere, der ikke kunne lide filmen.

Manuskriptforfatter på filmen, Simon Beaufoy forklarer, at man ikke skal lægge alt for meget i titlen.

"Det var bare et ord jeg opfandt. Det var ikke min hensigt at såre nogen," siger han. Det er ikke første gang, at vestlig kultur er løbet ind i problemer i Indien. I 2007 valgte den amerikanske skuespiller Richard Gere at give den indiske skuespillerinde Shilpa Shetty et kys på kinden i fuld offentlighed, hvilket er noget, man absolut ikke gør i Indien. Kysset resulterede i blandt andet i voldelige protester og afbrænding af fotografier af de to skuespillere.

Slumdog Millionaire har premiere i dag i biografer over hele landet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her