Nyhed
Læsetid: 2 min.

Blasfemianklaget forfatter går til modangreb

Forfatteren Nedim Gürsel har såret muslimers religiøse følelser, hævder en tyrkisk domstol, der bliver bakket op af styrelsen for religiøse anliggender. I et åbent brev anklager Gürsel nu premierminister Erdogan for ikke at leve op til sine egne løfter om kunstnerisk ytringsfrihed
Kultur
28. april 2009

Tyrkiet har det stadig svært med ytringsfriheden. Den 5. maj begynder en retssag imod forfatteren Nedim Gürsel. Han står anklaget for at have såret muslimers religiøse følelser med sin seneste roman, Allahs døtre. Strafferammen er op til to års fængsel.

Nu har Gürsel, der regnes for en af Tyrkiets vigtigste nulevende forfattere, skrevet et åbent brev til premierminister Recep Tayyip Erdogan. I brevet, der blev bragt i det tyrkiske dagblad Milliyet og i oversættelse i den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung, imødegår forfatteren anklagerne og opfordrer Erdogan til at gå ind i sagen.

Allahs døtre foregår ligesom Salman Rushdies De sataniske vers i tiden omkring grundlæggelsen af Islam. Og på samme måde som i romanen, der førte til en fatwa over Rushdie, optræder Muhammed som litterær figur, ligesom modstandere af profeten er en del af figurgalleriet. Da romanen udkom, indledte den tyrkiske statsadvokat en undersøgelse. I første omgang lykkedes det imidlertid Gürsel at overbevise myndighederne om, at hans bog ikke overskrider grænserne for ytringsfriheden.

Men nu har en tyrkisk domstol altså alligevel valgt at anklage Gürsel. Man holder sig blandt andet til en erklæring fra den tyrkiske styrelse for religiøse anliggender, der kalder romanen blasfemisk.

"Allahs døtre er blevet analyseret. Den indeholder formuleringer, der ikke blot er skeptiske, men kritiske, og som kan forstås som nedvurdering og latterliggørelse af Gud, den hellige profet, de hellige apostle, de religiøse principper, de hellige skrifter og den religiøse kultus," skriver styrelsen.

Hykleri

Selv konstaterer Gürsel i sit åbne brev til Erdogan, at styrelsen for religiøse anliggender ikke kan have læst bogen. Ellers ville de ikke komme med så absurde påstande, mener han.

Desuden hævder han, at styrelsen argumenterer for deres påstande med citater, der er taget ud af den sammenhæng, de oprindelig indgik i, og med direkte konstruerede citater, der aldrig har indgået i romanen.

"Når styrelsen for religiøse anliggender underskriver et forfalsket dokument uden at have læst min roman helt igennem - står så ikke også De til ansvar?" spørger Gürsel, der henviser til, at premierministeren er øverste ansvarlige for styrelsen.

Endvidere kritiserer forfatteren Erdogan for ikke at leve op til egne løfter i forhold til den kunstneriske ytringsfrihed.

Det er ikke mere end tre år siden, at de tyrkiske myndigheder opgav retssagen mod nobelpristageren Orhan Pamuk, der stod anklaget for at have fornærmet nationen med sine udtalelser om, at osmanniske styrker begik folkemord mod en million armenere og 30.000 kurdere under Første Verdenskrig.

Siden har Erdogan flere gange understreget, at Tyrkiet skam går ind for kunstnerisk ytringsfrihed og har lagt tidligere tiders skrappe censur bag sig.

"I dag hører Tyrkiet ikke længere til de lande, der stiller deres forfattere for en domstol," sagde han til eksempel, da han i 2008 uddelte den tyrkiske kultur- og kunstpris til den 81-årige journalist og forfatter Çetin Altan, der flere gange har været fængslet for sin kamp for demokratiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Here we go again. Stik mod al forventning er der stadig virkelig lavt til loftet i Tyrkiet.
Især i betragtning af at "Mein Kampf" åbenbart gik som varmt brød dernede, da den blev udgivet på tyrkisk....

Lennart Kampmann

Frihed er retten til at sige at 2+2=4. Alt følger fra dette.
(Orwell)

Lang vej for Tyrkiet til EU.

Med venlig hilsen
Lennart