Læsetid: 4 min.

Døden fik ikke det sidste ord

I går udkom det første af i alt tre værker, som Jakob Ejersbo efterlod sig ved sin død i 2008. Det var forfatterens udtrykte ønske, at trebindsværket, som han selv betragtede som sit hovedværk, skulle blive den litterære offentlighed til del. Selv nåede han aldrig at følge udgivelsen til dørs
Ejersbo. I juli 2008, blot en uge før sin død, talte Jakob Ejersbo for sidste gang i telefon med sin forlægger Johannes Riis. Sammen planlagde de udgivelsesrækken på Ejersbos tre sidste værker. Det er den plan, der trådte i kraft i går med udgivelsen af -Eksil-.

Ejersbo. I juli 2008, blot en uge før sin død, talte Jakob Ejersbo for sidste gang i telefon med sin forlægger Johannes Riis. Sammen planlagde de udgivelsesrækken på Ejersbos tre sidste værker. Det er den plan, der trådte i kraft i går med udgivelsen af -Eksil-.

Annett Bruhn

2. april 2009

Den 10. juli 2008 døde en af dansk litteraturs mest lovende stemmer. Måneders strålebehandling og kemoterapi var ikke nok til at redde Jakob Ejersbo fra den kræftknude, der havde sat sig på hans spiserør og endte med at gøre ham tavs. Han blev 40 år.

Men døden fik ikke det sidste ord. Til det sidste kæmpede Jakob Ejersbo for at færdiggøre, hvad han selv betragtede som sit livs værk. Et opus på 1.600 sider, der skulle handle om forholdet mellem Vesten og Den Tredje Verden og udgøre et fornemt punktum for hans forfatterskab, der begyndte med brevromanen Fuga i 1998 og nåede en foreløbig kulmination med udgivelsen af den laurbærkronede kollektivroman Nordkraft i 2002 om narkomiljøet i hans egen hjemby Aalborg.

Ejersbo havde skrevet på historien om Den Tredje Verden siden sin tidligste ungdom, og manuskriptet var så godt som færdigt, da han i 2007 fik konstateret kræft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu