
Selv om den italienske ministerpræsident, Silvio Berlusconi, har kontrol med størstedelen af landets medier, kunne han ikke forhindre, at Rupert Murdochs tv-station Sky Italia i denne uge sendte filmen Shooting Silvio.
Filmen handler om en ung italiensk mand, der får sig selv overbevist om, at Berlusconi er verdens ondeste mand, og derfor bør slås ihjel. Berlusconis politiske støtter var ikke sene til at sende en byge af kritik efter både filmen og Rupert Murdoch.
"Filmen er en ode til volden og en utvetydig opfordring til voldelige handlinger mod ministerpræsidenten," sagde Berlusconis partifælle Beatrice Lorenzin til den italienske avis La Repubblica.
Hun blev i samme avis bakket op af en anden partifælle Francesco Casoli.
Udøvelse af censur
Han pointerede, at det "i en tid som denne med jordskælv og finanskrise, virkelig er dårlig smag at vise en film af denne slags, som kun udbreder had mod Berlusconi."
Oppositionen afviste beskyldningerne som latterlige, og anklagede kritikerne for at ville udøve censur.
Murdoch stod i forvejen ikke på god fod med Berlusconi, fordi han for nylig snuppede en af Berlusconis mest kendte tv-værter over på sin digitale kanal Sky Italia.
Udsendelsen af Shooting Silvio gjorde ikke deres forhold bedre, men ifølge den italienske avis La Repubblica kunne Murdoch ikke undlade at sende filmen, da den var en del af en større mediepakke, som stationen havde lovet at sende.
Populær genre
Det er ikke første gang der laves film om attentater mod regeringsledere. I 2007 udkom den danske film AFR om mordet på Anders Fogh Rasmussen begået af hans homoseksuelle elsker, ligesom filmen Death of a President i 2006 bogstaveligt talt placerede George Bush i skudlinjen.
"De kontrafaktiske film er populære, fordi de spekulerer, og konspirationsteorier og spekulationer om, hvad der kunne være sket, er næsten altid mere spændende end virkeligheden," forklarer filmforsker Peter Schepelern fra Københavns Universitet.
"F.eks. er konspirationsteorierne om, hvad der skete med John F. Kennedy og Elvis jo langt mere farverige end virkeligheden," siger Peter Schepelern og pointerer at der med de seneste film jo nærmest er opstået en hel lille præsidentskydningsgenre.
De kontrafaktiske fortællinger har længe været populære.
I den britiske film It Happened Here fra 1966 leger instruktøren Kevin Brownlow med tanken om, hvad der ville være sket, hvis englænderne havde tabt krigen til nazisterne.
Ligeledes forsøgte BBC i 1965 med filmen The War Game at beskrive, hvordan begivenhederne ville udfolde sig, hvis Sovjetunionen angreb Storbritannien med atomvåben.
Den voldsomme reaktion fra Berlusconis politiske støtter over Shooting Silvio skyldes muligvis også, at skuespilleren, der spiller Berlusconi, i den store attentatscene bærer en maske, der får ham til at ligne den italienske fascistiske diktator Benito Mussolini.