Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fede Brian på museum

Billeder af en afklædt - og overvægtig - irsk premierminister skaber debat og munterhed i Dublin
Kultur
7. april 2009

Kært barn har mange navne: Bri-Fo, 'Fat Fucker', 'Bri', kaldes den irske Taoisearch (premierminister red.) Brian Cowen.

Men i disse dage er den trivelige irske politiker ikke begejstret.

To - meget livagtige - portrætter af den irske premierminister er pludseligt - og helt uautoriseret - blevet hængt op på The Royal Hibernian Academy og et andet på The National Gallary. På det første ses en nøgen Cowen med sine underbukser i hånden og på det andet sidder den irske politiker på toilettet med et anstrengt udtryk i øjnene.

Selvom politiet straks fjernede de to billeder - der er malet af en irsk skolelærer Conor Casby - har regeringen krævet, at kunstneren tiltales.

Samtidig har det irske statsministerium - ifølge avisen The Irish Times - kontaktet flere internetfirmaer og servers, for at få fjernet billedet fra internettet.

"Det behager tydeligvis ikke Cowen at blive set nøgen," konstaterede avisen.

Men kunstkritikere ser anderledes på sagen.

Auktionshuset Sotheby's har tilbudt at købe billederne. Og kunsteksperter mener, at billederne blot er et udtryk for, hvad kunst bør være.

"Det er kunstnerens rolle at forstyrre samfundsordenen. Det betyder ikke, at al kunst er anarkistisk, men den skal stille spørgsmål, som kun kunstnere kan stille," siger Professor Anne Bamford fra University of the Arts, London. Hun fremhæver, at kunsthistorien er fuld af eksempler på billeder, der gjorde nar af den herskende klasse.

"Giuseppe Arcimboldos billeder fra det 16. århundrede, i hvilke kendte og magtfulde blev afbilledet som frugter, er et eksempel på kunst, der gjorde nar af de herskende," siger hun.

"Et andet eksempel er de karikaturer som den franske kunstner Honoré Daumier skabte i det 19. århundrede. Stor kunst udfordrer magthaverne. Det skulle ikke undre mig, om det er billedet af Brian Cowen, der bliver husket, når man om føje år ser tilbage til vor tid," siger Professor Bamford. Hun påpeger, at også de fleste børnerim oprindeligt var smædeviser om den herskende klasse.

"Brian Cowen er måske ikke Henrik 8., men tendensen er den samme. Og hvis man har en, skal vi sige, lidt ekstrem fysiognomi, så ved man, hvad man kan blive udsat for, hvis man går ind i politik."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her