Læsetid: 7 min.

Feteret digter - og folkemorder

Den tidligere serberleder Radovan Karadzic er tiltalt for krigsforbrydelser. Men i sit hjemland, Serbien, er han en prisbelønnet digter, og nu udgives han også i Slovakiet. Kan en stor forbryder være en stor kunstner? Kan litterær kvalitet forenes med moralsk og ideologisk afstumpethed?
Krigsforbryderen. Manden bag nogle af de værste massemord og massakrer i nyere europæisk historie, Radovan Karadzic, som han blev kendt, da han var bosnisk serbisk leder i 1990-erne. Her i selskab med den bosnisk serbiske militære chef, Ratko Mladic.

Krigsforbryderen. Manden bag nogle af de værste massemord og massakrer i nyere europæisk historie, Radovan Karadzic, som han blev kendt, da han var bosnisk serbisk leder i 1990-erne. Her i selskab med den bosnisk serbiske militære chef, Ratko Mladic.

23. april 2009

Manden med de brændende Balkan-øjne og kunstnermanken - den krigsforbrydersigtede Radovan Karadzic - miksede poesi og folkemord under krigen i Bosnien.

Nu har han fået udgivet en digtsamling i den Slovakiske Forfatterforenings tidsskrift, og den udgivelse har affødt kontrovers, for kan man udgive en krigsforbydersigtets tekster, og kan disse have digteriske kvaliteter? Det vender vi tilbage til.

I 12 år var han på fri fod som verdens mest eftersøgte krigsforbryder. Først i juli 2008 blev han omsider udleveret af det Serbien, hvor han i vide kredse har været dyrket som folkehelt i årevis. Også blandt serbiske indvandrere i Danmark hyldes han stadig som en helt, hvis man skal tro skuespilleren Slavko Labovic, talsmand for Den Serbiske Forening.

Vi kender ham som Karadciz, Radovan Karadzic, de bosniske serberes politiske leder under krigen i Bosnien 1992-95, bagmanden bag massemord på 12.000 civile under Sarajevos belejring og fremfor alt manden bag massakren i Srebrenica i 1995, Europas blodigste siden Anden Verdenskrig, hvor 8.000 muslimske mænd og drenge blev skudt ned med koldt blod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er jo sejrherrerne der skriver historien om en konflikt, hvor der oprindeligt var tre parter. Gud ved hvor den serbiske befolkning i landsbyerne omkring Vukovar er blevet af, nåh - de holder nok en lang ferie et eller andet sted.

De magtfulde der opretholder de økonomiske strukturer i verden som forårsager elendighederne tillader sig så derefter at udtrykke forargelse.

--------

Først pisser man på folk - og derefter siger man at de stinker.

Det er meget i samme retning som de "gode" blandt tyskerne ( påfaldende ofte fra den tyske adel ) - der udtrykte forargelse over nazisternes ugerninger - ugerninger som blot var følger af netop de klassesamfundsforhold, som jo især den tyske adel selv ønskede bevaret.

"Kan litterær kvalitet forenes med moralsk og ideologisk afstumpethed?"

Sikken dog et fjollet spørgsmål - tag lige og læs "Rejse til Nattens Ende" af Celine, så er svaret forhåbentlig indlysende klart : Ja !

En pæn del af verdenshistoriens største kunstnere var, som personer, afstumpede, egoistiske og generelt ubehagelige at omgås ( og jævnligt også på det politiske plan) - der er absolut ingen sammenhæng.

Spørgsmålet oser af romanblads-sentimalitet - jeg havde forventet bedre fra "Information".

Det er vel iøvrigt de færreste som checker forfatterens moralske og ideologiske standpunkter, før de læser bogen selv ? Det håber jeg da.

Jens Thorning

Hvordan kunne en deprimeret enspænder som Brahms skrive så smuk musik?

HVordan kunne forfatteren J. P. Jacobsen skrive så indfølende om "Marie Grubbe", når vi ved, at han næsten ingen kvinder kendte livet igennem?

Ifølge filmen "Shakespeare in Love" henter skuespilforfatteren inspiration og energi til dramaskrivningen i erotikken - så kan vi straks bedre forstå det hele!

Proletariatets Tidsalder er her! Ned med enerne!

Bare fordi man er kunstner eller kunstelsker er
man ikke nødvendigvis et pænt menneske.

Nogle af de fineste kunstværker i f eks Italien er udført på bestilling af fyrster og lejetrops-anførere i middelalderen - folk med blod på hænderne og god smag for kunst.

God kunst betyder ikke , at også kunstneren er et godt menneske. Hvis man læser "sin kunsthistorie", så er der en del store kunstnere, der som mennesker var aldeles ulækre i enhver henseende.

nino petrovic

Goddag, jeg har lige talt med den skribient der har skrevet artiklen og han var flink nok til at indrømme at artiklens form har været lidt utydeligt. Karadzic er fra Montenegro, ikke Serbien. Han var leder af de bosniske Serbere, aldrig af Serbiens Serber, og han er slet ikke populær i Serbien, tværtimod. Da han blev anhold af sikkerhedsstyrkerne i Beograd var der op mod 4000 mennesker der demonstrerede imod det. I en by hvor der bor 2,5 millioner er det ikke særligt imponerende.... Endvidere har han aldrig vundet noget pris fra hverken SANA eller andre serbiske intelektuale foreninger. En anden ting som artiklen skriver om er belejring af Sarajevo. Jeg kender flere fra byen som har mistet både familien og venner, og disse folk blev dræbt af muslimske militser som overtog byens områder hvor de civile Serber boede under krigens start. Slobodna Bosna, som er muslimernes avis, har selv skrevet om 800 serbiske civile som blev myrdet brutalt i de den første uge af krigen. Så intet er så sort-hvidt som artiklen fremstiller det. Angående kunsten synes jeg at alle har ret tilo at udgive deres værker, det fik Hitler også, ikke?Vh