Nyhed
Læsetid: 2 min.

Globalt bibliotek på nettet

Historiske genstande fra hele verden blev tilgængelige på internettet, da Unescoi mandags lancerede det digitale bibliotek,World Digital Library. Professor i historie kalder tiltaget for 'gennemgående fedt'
Historiske genstande fra hele verden blev tilgængelige på internettet, da Unescoi mandags lancerede det digitale bibliotek,World Digital Library. Professor i historie kalder tiltaget for 'gennemgående fedt'
Kultur
22. april 2009

Nu er det muligt for alle historisk interesserede at surfe gratis rundt blandt gamle manuskripter, kort, bøger, film og billeder fra hele verden.

I mandags lancerede Unesco nemlig hjemmesiden World Digital Library, hvis formål er at gøre kulturskatte fra biblioteker, arkiver og forskningscentre tilgængelige for alle forskere og undervisere.

Indtil videre rummer biblioteket omkring 1.300 stykker digitaliseret historisk arvegods, deriblandt et brev skrevet af Christoffer Columbus, et eksemplar af det første irakiske dameblad fra 1921 og en 100 år gammel optagelse af den franske nationalsang.

Bliver læst mere

Professor i historie Gunner Lind fra Københavns Universitet er positivt stemt over for det nye digitale bibliotek. Han har skrevet flere artikler om elektroniske udgivelser af historiske kilder og undervist studerende i research på nettet.

"Sådan et initiativ er gennemgående fedt for en historiker. Det frigør én fra de geografiske bindinger og gør det muligt at finde ting, som ikke står i Danmark. Undersøgelser viser også, at ting, der kommer på nettet, bliver læst mere end ting, der bare bliver trykt," siger han.

World Digital Library skriver, at deres side vil være præget af kvalitet frem for kvantitet, og den prioritering er en god idé ifølge Gunner Lind.

Han er nemlig vant til, at digitale versioner af komplicerede historiske dokumenter som regel ikke virker så godt på nettet som på tryk.

"Det plejer at være meget råt, hvor man har skannet massevis af tekster, som man ikke kan søge i. En samling love kan for eksempel have en masse fortegnelser og indeks, som holder op med at virke, når det ikke længere er tekst," siger han.

Tværkulturel forståelse

Det amerikanske Library of Congress, som er verdens største bibliotek, tog i 2005 initiativ til World Digital Library og står for næsten halvdelen af sidens materiale. De har blandt andet bidraget med adskillige landkort fra de seneste tre århundreder samt den første trykte version af Uafhængighedserklæringen fra USA.

Et af formålene med det digitale bibliotek er at fremme tværkulturel forståelse og udbrede indhold på nettet, som ikke er vestligt eller engelsksproget. Det kan godt blive svært ifølge Gunner Lind:

"Den ikke-europæiske kultur er dårligere dokumenteret i bogform end den vestlige. Der skrives og trykkes simpelthen meget mindre. Så selv om man siger, at nu begynder vi bare at skanne bøger, så vil skævheden blive reproduceret," mener han.

Unesco har samarbejdet med blandt andre Sverige, Kina og Ruslands nationalbiblioteker for at levere historiske dokumenter til siden, mens eksperter og kuratorer fra forskellige kultur-institutioner har beskrevet alle sidens billeder, kort, tekster og lydfiler og forklaret, hvorfor hvert enkelt bidrag skulle medtages.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her