Nyhed
Læsetid: 2 min.

Google risikerer spærring efter piratdom

Hvis The Pirate Bay kan dømmes for medvirken til piratkopiering, kan det samme ske for Google. Det mener Advokatrådet samt dansk ekspert i søgemaskiner.'Vrøvl', siger repræsentant fra underholdnings-industrien
Kultur
21. april 2009

Søg efter 'filetype:torrent gran torino' på Google, og få straks den populære søgemaskine til at fortælle dig, hvor du kan hente en ulovlig kopi af Clint Eastwoods nye film, Gran Torino. Dommen over The Pirate Bay, der faldt i fredags, gik på, at websiden i sig selv ikke har delt ulovlige filer, men har medvirket aktivt til, at andre gør det. Google gør det samme, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for den populære søgemaskine, pointerer medlem af Advokatrådets it-udvalg, Jacob Krag Nielsen.

"Man kan ikke afvise, at der spærres for adgangen til Google, for den medvirker også til ulovligheder, fordi søgemaskinen kan finde ulovlige filer," siger han til dr.dk/nyheder.

It-ekspert Mikkel Svendsen er enig. Han har stor erfaring inden for udvikling af søgemaskiner og har bl.a. har haft ansvaret for udviklingen af søgemaskinen Eniro.

"The Pirate Bay er blot en søgemaskine, hvor man kan finde 'torrent'-filer, og disse filer indeholder så henvisninger til, hvor bidder af ulovligt kopierede filer findes," forklarer Mikkel Svendsen i en klumme på it-hjemmesiden ComOn.

"Google er på samme måde som Pirate Bay en søgemaskine. I modsætning til Pirate Bay kan man dog søge efter mange forskellige filtyper på Google - ikke bare torrentfiler. Men torrentfiler, det kan man skam også finde på Google. Faktisk kan man finde mange flere end på Pirate Bay," forklarer Mikkel Svendsen, der mener, at det ville være hyklerisk, hvis der ikke bliver anlagt sag mod Google.

"Google er en endnu større trussel for dem, end The Pirate Bay nogensinde har været."

Vidtløftige fortolkninger

Marketingdirektør for pladeselskabernes brancheorganisation IFPI Jesper Bay kan ikke se sammenhængen mellem Google og The Pirate Bay-dommen.

"Både bagmænd og hang-arounds (står) klar med vidtløftige fortolkninger. Som f.eks. at en konsekvens af dommen skulle være, at også Google, YouTube m.fl. skal lukkes. Det er selvfølgelig noget vrøvl," skriver han på sin blog på Jyllands-Postens hjemmeside.

Forskellen er ifølge Jesper Bay, at de andre sider i modsætning til The Pirate Bay samarbejder med rettighedshaverne om at fjerne eller blokere adgangen til copyright-beskyttet materiale.

"Mange kunstnere og pladeselskaber har f.eks. allerede aftaler med YouTube om betaling, hver gang deres musik bliver spillet," siger han.

Ny lovgivning

Jacob Krag Nielsen fra Advokatrådet pointerer, at en del af problemet ligger i, at den danske lovgivning på området halter bagefter. Advokat-rådet anbefaler derfor kulturminister Carina Christensen at nedsætte et udvalg, der kan komme med forslag til en ny lovgivning.

"Problemet i dag er måden, retssagerne kører på. Typisk er det ikke den egentlige krænker, man straffer, men internetudbyderen," forklarer Jacob Krag Nielsen og tilføjer, at det ligeledes er uhensigtsmæssigt, at lovgivningen ofte også rammer unge enkeltpersoner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, den dfanske lovgivning halter bagefter den amerikanske. Men aldrig aldrig skal USA's globale korporationer inden for underholdnings-industrien bestemme, hvilken lovgivning, vi skal have i Danmark. Og aldrig aldrig skal den amerikanske copyright lovgivning overføres til Danmark - fair use begrebet er de facto afskaffet i USA.

Mere generelt er det korrekt at Google også medvirker til at gøre ophavsretbeskytttet materiale tilgængeligt offentligt.

Google risikerer spærring efter piratdom

Ha ha... Det er præcis det der allerede har været tale om her på inf. i en anden tråd.

Jeg tror nu ikke på at de kan spærre google ;-)

Klaus Vink Slott

Selvfølgelig vil google ikke bliver spærret, så ville IFPI jo lige pludselig genere en masse almindelige menesker. De ville få meget svært ved at argumentere for deres spærring og få en masse menesker imod sig. Nu er det jo kun nogen få der deler filer, det går ud over.

I øvrigt er/var pirate-bay ikke nogen sælig god torrent-søger. Jeg har længe benyttet google i stedet, den giver bedre resultater. Sidst ville jeg hente "Steal this film" forsøgte jeg forgæves med Pirate Bay, men fik ingen resultater.

Men det var måske fordi den ikke er ulovlig at hente, at den ikke passede på PB?

Google m.fl. bliver hverken spærret eller får anlagt sag imod dem, ganske enkelt fordi sider som Myspace, Facebook, Google/Youtube m.fl. har en hær af advokater, der nok skal finde på at genere en vis industris advokater, begrave dem i sags-akter og juridiske dokumenter op i halsen, så sagerne mod f.eks. Google m.fl. kan vare flere år.

Kristian Møller Jørgensen

ved ikke om det er artiklen der drejer Jesper Bays ord, men det fremstår men han skærer youtube og google over en kan, og frikender dermed google. Men så vidt jeg forstår betaler de ikke royalties til pladeselskaberne hver gang der søges på torrents. I mine øjne kommer han i denne artikel lidt for let udenom det problem.

Jesper Bay er en dinosaurus, der ikke har opdaget at tiden er udløbet.

Jeg citerer Bays JP-blog her: "(...) En konsekvens af dommen skulle være, at også Google, YouTube m.fl. skal lukkes. Det er selvfølgelig noget vrøvl alene af den grund, at disse tjenester til forskel fra The Pirate Bay samarbejder med rettighedshaverne om dels at kompensere dem økonomisk for brugen af deres ophavsretsligt beskyttede indhold (mange kunstnere og pladeselskaber har fx allerede aftaler med YouTube om betaling, hver gang deres musik bliver spillet), dels fjerner (adgangen til) indhold, som rettighedshaverne ikke ønsker at have liggende på de pågældende sites."

Dette bekræfter min (og Kristian Møller Jørgensens) kritik: Jesper Bay modargumenterer ikke, hvorfor Google ikke skal pålægges at fjerne muligheden for at søge specifikt efter torrent-filer.

Jesper Bay skriver, at en konsekvens af dommen skulle være lukning af Google - det lyder på mig dybt manipulerende. Hvem ville dog gå ind for det?