Læsetid: 2 min.

Hul igennem Rhône-Rhône

Det gælder om at sno sig i smalhalsen - både landskabeligt og økonomisk
Der er altid genvej at skyde, selv når det ser allermest ufremkommeligt ud, som her over Rhônes løb ved den sydfranske by Donzère. Broen ér faktisk passabel for cyklister.

Der er altid genvej at skyde, selv når det ser allermest ufremkommeligt ud, som her over Rhônes løb ved den sydfranske by Donzère. Broen ér faktisk passabel for cyklister.

Jens Bo Nielsen

28. april 2009

Rundtosset rinder Rhône. Fra Genèvesøen løber floden nærmest stik syd 100 km, hvorefter den knækker skarpt og løber nye 100 km mod nord og vest og rundt om byen Lyon, hvor den opsamler sin biflod Saône, inden den skvulper sydpå mod Middelhavet.

I denne snurretur får Rhône kantet sig igennem drabelige tinder i Jurabjergene og Alperne. Rhône er derfor god at holde sig til for den cyklist, der ikke har hang til at trampe over enhver bjergtop inden for synsvidde.

Men hvis man - som min husstand gentagne gange har gjort - finder på at forårscykle fra Genève og ned til Middelhavet, hvordan undgår man så at gøre alle Rhônes svingture til sine egne? Vi har prøvet forskellige genveje, men er endt oppe i højere højder end fornuftigt ud fra årstidens temperatur og nedbør.

I år opdagede vi fidusen: Man skal følge med Rhône så længe, den løber mod syd fra Genève. Og lige dér, hvor den drejer mod nord - i småbyen Saint Genix-sur-Guiers - skal man insistere på at trampe videre mod syd, langs vandløbet Bièvre. På 10 km er man igennem byerne Aoste og Les Abrets og skal bare have lårkraft til et pas i beskedne 548 meter over til floden Eure, der er biflod til Isère, der er biflod til - rigtigt gættet - Rhône. På den måde laver man hul igennem: Rhône-Rhône. Sparer flere hundrede km og får i tilgift megen landskabelig skønhed. Sikke et tilbud!

Krise-menuer

Der er flere tilbud at få på ruten. Den økonomiske nedtur har fået franske gæstgiverier til at ydmyge sig. "Kom ind og hør om priser billigere end de skiltede," skriver hoteller på opslag. Spisesteder lokker med menu crise - krisemenu. Ærligt talt, det sidste synes min husstand nu må stikke underligt i halsen.

Men spares må der selvsagt, hvor det er muligt. Tidligere bestilte vi en kop dejlig varm te, når vi sent på eftermiddagen nåede frem til vores overnatningssted. Efter middagen læskede vi os med kaffe og avec. Uha, på den samlede regning løb de udskejelser let op i mere end 20 euro. Det går jo ikke længere - i tider som disse.

Så uden for byen Vaison-la-Romaine indkøbte vi i 'Electro-Etablissement Brando' for 16,50 euro en thermoplongeur - en dypkoger, som fint kan stikkes ned i en cykelflaske, når bare flasken er af aluminium. Te-breve og pulverkaffe fås til spotpris i ethvert supermarked. Plus en hel flaske god amerikansk bourbon på tilbud. Skål og velbekomme. Aften efter aften.

Midt i en krisetid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu