Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Læserne skriver

Debat fra dagens bogtillæg
Kultur
30. april 2009

Æstetikeren Karadzic

Paul Smith

Karadzics digte kan ikke læses som et politisk program, udtaler Slavenka Drakulic (Information den 23. april).
Jo, det er netop sådan de kan læses, jævnfør starten på digtet '...Til Izlet Sarajlic':

Omvend jer til min nye tro, folkemængde/
Jeg tilbyder jer hvad ingen før har haft/
Jeg tilbyder jer ubarmhjertighed og vin/
Den som ikke har brød vil brødfødes af lyset fra min sol
Folk, ingenting er forbudt i min tro/
Der er elskov og druk/
Og du må se mod solen så længe du vil/
Og dette gudehoved forbyder dig ingenting/
Åh adlyd mit kald brødre, folk, folkemængde

Som den slovenske filosof og psykoanalytiker Slovoj Zizek gør opmærksom på i Le Monde diplomatique (nr. 8, 2008, norsk udgave) beskriver disse verslinjer en præcis konstellation: "Det brutale og obskøne kald om at ophæve alle forbud og nyde i et permanent destruktivt orgie. Freuds navn for et sådant gudehoved som 'forbyder dig ingenting' er superego, og dette begreb er afgørende for at forstå ophævelsen af moralske forbud i dagens etniske vold."

Zizek fortsætter: "Hvis den almindelige definition på krig er 'videreførelse af politik med andre midler', så kan vi sige, at det faktum, at Karadzic er digter, er mere end et tilfældigt sammentræf: Den etniske rensning i Bosnien var videreførelsen af (en type) digtning med andre midler." (Zizeks kursivering)

Til sidst: "I stedet for det militært-industrielle kompleks havde vi i post-Jugoslavien det militært-poetiske kompleks, personificeret af tvillingefigurerne Radovan Karadzic og Ratko Mladic."

Den norske artikel kan læses i sin fulde længde på www.lmd.no

Er Napoleon Storegrisen?

Niels From

Dem 16. april bragte Information en bagsideartikel om T.S. Eliots pinlige afvisning af Animal Farm/Kammerat Napoleon. En anden tilgang til den spektakulære underskov omkring værket kunne være følgende: Har Animal Farm et forlæg i folkeeventyrene?

Jeg husker fra min barndom - omkring 1945 - en bog i Pelle Haleløs-format (mest tekst, næsten ingen billeder) med titlen Storegrisen, om en stor forædt orne, der opkaster sig til diktator over et ikke nærmere beskrevet land. Diktatoren elimineres dog til slut, idet en fattig dreng trænger sig frem til Storegrisen under en større officiel begivenhed, slår ham tre gange over ansigtet med en pilekvist og råber: "Kvivit kvivit skindet er mit." Så revner grisens menneskelignende, ham og et kæmpesvin vælter ud, flygter gennem mængden og bliver aldrig set siden.

Det er, hvad jeg kan huske, desværre hverken ophav, forlag eller nationalitet.

Skulle der være nogle af Informations læsere eller litterater, som ligger inde med supplerende oplysninger, må I meget gerne sende dem til nielsfrom@webspeed.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her