Klumme
Læsetid: 3 min.

Mæcenen arbejder med det ufornuftige

Flemming Skouboe er den lykkelige ejer af et par milliarder kroner, som han har tjent på vindmøllevinger, men nu vil han hellere arbejde med kultur og nye erkendelser
Kultur
29. april 2009

Der var demens og digtere på dagsordenen ved et arrangement forleden på IT-Universitetet i Ørestad.

Det nystartede forlag, Fænø Lighthouse, udgav sit første værk, Den anden frekvens, der består af en fagbog, en antologi med digte, en cd og en dvd. Alt sammen handler om den sygdom, som især rammer gamle, idet de får sværere og sværere ved at huske. Dermed rammer den også de pårørende som en belastning. Hver 10. dansker er på den måde ramt, og værket skal inspirere til en bedre kontakt, hvis man efter en hollandsk metode er i stand til at stille ind på den dementes frekvens. Derved kan pligtbesøg på plejehjemmet blive til inspirerende oplevelser, for der kan være poetiske kvaliteter i det, der kommer ud af den dementes mund. Sådan groft sagt.

Digteren Morten Søndergaard læste en af sine tekster fra bogen. Heri skildres et etårigt barn, som kæmper for at fremsige ord, og den glæde, det føler, da det virkelig lykkes - til fri sammenligning med den dementes kamp for at huske og forme sætninger.

En anden lyriker, Jørgen Leth, læste et digt, hvori han på poetisk vis sammenlignede med digterens mas for at finde de rigtige ord. Han, der ellers foretrækker tøj fra Armani, havde sjovt nok iført sig et par slidte cowboybukser. Det bemærkede man.

Blandt de øvrige bidragydere er forfatteren Merete Pryds Helle og rapperen Per Vers. Ældre Sagen og andre sagkyndige har sagt god for projektet og mener, at det er banebrydende.

Købte en ø

Til stede var også Flemming Skouboe, der først producerede glasfiberbåde, senere opbyggede han en stor virksomhed ved Kolding med produktion af vinger til vindmøller, LM Glasfiber, som i dag er verdens førende på området.

I 2001 solgte han hele molevitten og kunne trække sig tilbage med en formue, der har rundet de to milliarder. Selv siger han ikke så meget, idet han foretrækker at virke i det diskrete, og det er ikke pengene som sådan, der interesserer ham - de er jo blot nogle tal, hævder han - men de kan bruges til at sætte ting i gang.

Først købte han øen Fænø i Lillebælt, som han, siden han var barn, havde haft et godt øje til. Den har han indrettet til skovbrug, jagt og fiskeri, og der kan holdes konferencer.

Men siden har han kastet sig ud i kulturelle projekter. Ud over at have startet et forlag har han støttet oprettelsen af et teater i Kolding, som er en afdeling af Mungo Park, ligesom han driver det gastronomiske Henneby Kirke Kro. Han har også betalt for udgivelsen af samtlige Jørgen Leths film på dvd.

"Jeg har lyst til at beskæftige mig med det ufornuftige," siger han.

Skoleblads-venner

Fænø Lighthouse, opkaldt efter fyrtårnet på øen, startede han sammen med vennen Asbjørn Nors.

"Asbjørn og jeg lavede engang et skoleblad sammen. Fordelen var, at så havde vi styr på lærerne, som ikke turde gøre os noget, fordi de så risikerede at blive omtalt i bladet. For halvandet år siden mødte jeg igen Asbjørn, som var kreativ direktør på et reklamebureau i København. Vi blev enige om, at det kunne være hyggeligt at fortsætte samarbejdet fra dengang. Vi snakkede så om, at vi B. Andersens Maskinfabrik i sin tid også ville prøve at opfinde et nyt kulturelt medie. Faktisk havde vi ikke en eneste idé ud over en Jørgen Leth-film. At det så blev demens, vi startede med, var lidt af et tilfælde. Det viste sig nemlig, at vi begge havde oplevet at have pårørende med den sygdom".

Den 'maskinfabrik', mæcenen Flemming Skouboe henviser til, er et bogtykt, multikulturelt kulturtidsskrift, som billedkunstneren Kenn André Stilling for mange år siden startede. Om de kommende projekter, hvad det så bliver, siger Flemming Skouboe:

"Vi vil gerne afdække det oversete eller finde nye vinkler på forskellige ting".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her