Magtens top 100 (del III)

Nedtællingen mod den mest magtfulde i dansk kunst er begyndt
Kultur
24. april 2009

Kriterierne er enkle: hvor meget kan vedkommende gøre for en kunstner eller et værk. Desto tættere på en kanonisering desto højere en placering.

79. Jytte Dresing, kunstsamler og mæcen, ejer blandt andet Damien Hirst-værkerne på Arken, har doneret meget til museet i Ishøj og til Louisiana og har mange vigtige værker i egen samling, blandt andre af Hockney.

78. Hanne Nielsen, videokunstner, kurator og medlem af kunstrådets billedkunstudvalg

77. Sophia Kalkau, kunstner og formand for skulptørerne i Akademirådet og med i Statens Kunstfonds billedkunstneriske legat og indkøbsudvalg foruden et eftertragtet medlemsskab i kanonudvalget.

76. Jan Falk Borup, kunstner og stifter af Aarhus.nu og Kunsten.nu samt medlem af et hav af udvalg og bestyrelser, en central figur i Østdanmark.

75. Vibeke Vibolt Knudsen, førsteinspektør på Statens Museum for Kunst, står for indkøb af samtidskunst samt forskning og har stor indflydelse på museet og i særdeleshed X-rummet og Kobberstiksamlingen.

74. Bosch og Fjord, Rosan Bosch og Rune Fjord har med deres virksomhed sat sig tungt på erhvervslivet og det offentliges brug af kunst.

73. Torben Zenth, ejer og grundlægger af Kopenhagen.dk, der er den centrale nerve i formidlingen af dansk samtidskunst.

72. Sys Hindsbo, kunstner og formand for Charlottenborg, har blandt andet været præsident for Det Kongelige Akademi for De Skønne Kunster og formand for Statens Kunstfonds billedkunstneriske udvalg.

71. Lars Schwander, fotograf og grundlægger og leder af Fotografisk Center og pioner på området, har fået mange verdensnavne til Danmark, sidder med i diverse juryer, har udgivet talrige bøger og har et tungt internationalt netværk.

70. Ole Faarup, kunstsamler, formand for Det Danske Kunstsamler Selskab, har en enorm tilstedeværelse på den internationale kunstscene og er nærmeste rådgiver for Christian Gehter på Arken.

Listen er et resultat af samtaler med en lang række aktører i kunstbranchen, hvor et bruttoudvalg på 300 personer er vurderet i forhold til følgende parametre: netværk, anerkendelse, økonomi og gennemslagskraft

Kunst ved Jeppesen

Seneste artikler

 • Stressstreger

  23. september 2010
  Det bedste ved udstillingen er heldigvis Daniel Milans streg. En helt tynd sort krimskrams tilsat brede tykke sorte strøg. Det ser enerverende ud, fordi han kun tegner bevægelsen og skyggerne, og når man koncentrerer sig, får man øje på, at det er døde mennesker eller bizarre motiver med døde dyr og opstemte mennesker, han har tegnet...
 • Billige grin

  19. august 2010
  Moderne kunst for arabere er ligesom mavedans for danskere. Det er muligt, at vi alle har maver, men ve de egyptere, der skal tage imod den første danske mavedanserdelegation på kulturel udvekslingsrejse
 • Utopien nærmer sig

  19. august 2010
  Som en del af et projekt, der skal bringe utopien tilbage på kunstscenen, har kunstneren Goodiepal længe ført krig mod Det Jyske Musikkonservatorium, der fyrede ham i 2008. Krigen har ført ham verden rundt med en forelæsning om computerkunst, men dog ikke tættere på forsonende ord fra konservatoriet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her