Baggrund
Læsetid: 6 min.

Påskeæg for æggehoveder

Påsken er over os, og vi kan nyde de ekstra fridage med gækkebreve, påskeæg, påskeharer, påskelam, påskekyllinger, påskeliljer, påskefrokoster, påskebryg og påskequiz. Men hvor meget ved vi i det hele taget om den gule højtid og dens traditioner? Brillér med din viden eller tag ved lære her
Påsken er over os, og vi kan nyde de ekstra fridage med gækkebreve, påskeæg, påskeharer, påskelam, påskekyllinger, påskeliljer, påskefrokoster, påskebryg og påskequiz. Men hvor meget ved vi i det hele taget om den gule højtid og dens traditioner? Brillér med din viden eller tag ved lære her
Kultur
8. april 2009

Spørgsmålene

1) I modsætning til julen falder påskedagene som bekendt forskelligt fra år til år? Hvad er forklaringen?

2) Hvad fejrer vi i påsken?

3) Hvad kaldes dagene mandag, tirsdag og onsdag i påskeugen?

4) Hvorfor hedder det ’Skærtorsdag’?

5) Er påsken alene en kristen højtid?

6)Hvad betyder ’påske’?

7)Hvorfra stammer traditionen med at spise lam i påsken?

8) Hvad symboliserer lammet?

9) Og hvad symboliserer ægget?

10) I hvilken berømt Marx Brothers-film bestiller den ene af brødrene ustandseligt ’two hardboiled eggs’ ved hjælp af et båthorn? A) A Day at the Races, B) At the Circus, C) A Night at the Opera

11) Ingen påske uden gækkebreve, en tradition, som har udviklet sig fra en anden slags breve, kendt tilbage fra 1600-tallet. Hvad blev de kaldt?

12) I gækkebreve bruges rim og remser. Et velkendt rim begynder 'En vintergæk, en sommernar...'. Hvad lyder næste linie?

13) Mange mener at den første danske påskebryg var øllen Salvator, brygget i perioden 1890-98. Hvor blev den brygget? A) På Carlsberg B) På Tuborg C) På Thor

14) Kan vi risikere, at påskesnapsen med en alkoholprocent på ca. 40 kan fryse, når vi putter den i fryseren?

15) Hvad hedder det sted, hvor Jesus blev korsfæstet?

16) Hvem instruerede filmen The Passion of The Christ, fra 2004?

17) På hvilken gade i New York finder byens berømte Easter Parade sted? A) Broadway, B) Wall Street, C) Fifth Avenue.

18) Easter Parade er også en af filmhistoriens mest berømte musicals. Hvad kom filmen, hvor Judy Garland og Fred Astaire dansede og sang, til at hedde på dansk?

19) Hvilken rolle spillede Erik Paaske i den mindeværdige tv-filmatisering af Gustav Wieds Livsens Ondskab?

20) ’Påskekrisen’ kaldes en parlamentarisk krise, som begyndte med spørgsmålet om Flensborgs indlemmelse i Danmark og resulterede i, at kongen tilsidesatte demokratiske spilleregler og afsatte ministeriet Zahle II, uden at dette var blevet godkendt i Folketinget først. Hvilket år er vi i?

21) Påskedag, den 4. april, indgår man et kompromis. Friis bliver leder af et forretningsministerium Hans opgave bliver udelukkendeat udskrive nyvalg. Hvilket parti kommer til magten efter dette valg?

22) Den danske regering fik i marts 1948 efterretninger om, at Danmark var kommet i Sovjets søgelys. Det forlød, at et kup eller en sovjetisk invasion ville ske i påskedagene, mens de menige var på orlov. Hvem var statsminister?

23) Russerne kom som bekendt aldrig, men påskekrisen tvang Danmark til at vælge side i Den Kolde Krig. Hvornår blev Danmark medlem af Nato?

24) Hvad hed den røver, som blev benådet i stedet for Jesus?

25) De tre af evangelisterne skriver alle, at Jesus' sidste ord på korset, før han døde, var: »Min Gud, Min Gud, Hvorfor har du forladt mig?« Men en evangelist skriver, at hans ord var: »Alt er fuldbragt«. Hvilken evangelist er det?

26) Påske-haren er et førkristent symbol. Hvad symboliserer den?

27) Engang var Langfredag den mest dystre dag på året. Her måtte man absolut ikke forlyste sig. Man spiste det tarveligste, man kunne, og det var tit rugmelsgrød. Mange puttede dog honning på, fordi man mente, at man så slap for hvad? A) En dårlig høst B) Mavepine resten af året C) Gæld resten af året

28) Påske-øerne blev opdaget påskedag i 1722. Hvilket land tilhører øerne?

29) Den norske opdagelsesrejsende Thor Heyerdahl foretog vigtige antropologiske undersøgelser på Påske-øerne i 1955. Hvad hed hint berømte fartøj af papyrus, som førte ham til Stillehavet i 1947?

30) Påskeblomst! En dråbe stærk/drak jeg af dit gule bæger/og som ved et underværk den mig hæver/vederkvæger, skrev Grundtvig. Nævn tre påskeblomster.

31) Hvilke blomster er det, hun vil gå og købe og »bringe dem til én, som jeg har kær« i Ludvig Holsteins digt 'Det er i dag et vejr et solskinsvejr'?

32) Nævn tre populære påskesalmer.

33) I 1916 proklameredes Irland, der i 1800 var blevet indlemmet i Storbritannien, som republik, hvilket førte til den såkaldte påskeopstand. Derpå fulgte den irske uafhængighedskrig. Hvornår opnåede Irland sin uafhængighed?

34) I 1913 skabte han balletten Le Sacre du printemps (’Forårets helliggørelse’). Hvad hedder komponisten?

35) Flere komponister har komponeret Matthæuspassioner. Hvem skrev den, der første gang blev opført i Leipzig langfredag 1727?

36) Den anden atommarch fandt sted langfredag til påskedag. Den udgik fra Holbæk og sluttede på Rådhuspladsen i København, hvor kirkeminister Bodil Koch talte til 25.000 demonstranter. Hvilket år er vi i?

37) Hvilken dansk digter skrev på sit dødsleje følgende strofer? Udrust dig, helt fra Golgata/ løft højt dit røde skjold!/ Thi synd og skræk, du ser det ja/ angriber mig med vold/ Udstræk dit glavind i din harm/ mod dem, som trodser dig!/ Nedstyrt dem med en vældig arm/ fra lyset og fra mig!/ Da skal jeg, sikker ved din hånd/ ej frygte døden mer/ men ofre dig min frelste ånd/ på dens nedbrudte ler.

38) Hvad fejrer vi 2. påskedag?

39) Tidligere var 3. påskedag, tirsdag efter påske, også en helligdag i Danmark. Indtil hvornår?

40) Tidligere var Danmark så godt som lukket langfredag. Nu er biografer, værtshuse og lignende åbne også denne dag, der dog stadig er avisløs. Hvordan markeres det i dag, at langfredag for kristne er en 'sorgens dag'?

41) Nævn mindst seks af de tolv apostle.

42) Hvad kaldes den vej i Jerusalem, som Jesus blev ført ad til korsfæstelsen?

43) Den kristne nadver har sin oprindelse i det måltid, Jesus samlede disciplene om. Ved måltidet tog Jesus brødet, velsignede det og sagde: »Tag det og spis det, dette er mit legeme«. Hvilken dag foregik måltidet?

44) Judas, som forrådte Jesus, havde aftalt et særligt tegn med ypperstepræsternes garde. Da garden tog Jesus til fange, brugte Judas tegnet og viste dermed, hvem der var Jesus. Hvilket tegn?

45) Hvad fik Judas Iskariot af ypperstepræsterne for at forråde Jesus?

46)Hvem var den første, der talte til Jesus, efter at han var steget op fra de døde?

Svarene

1) Påsken falder altid den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det blev besluttet på kirkekonciliet i Nicæa i år 325. Dvs. at datoen bliver tidligst 22. marts og senest 25. april.

2) Jesus’ opstandelse. Denne indtræffer ifølge legenden på påskedag, som altid er en søndag.

3) Blå mandag, hvide tirsdag og askeonsdag.

4) Dagen hedder Skærtorsdag, fordi Jesus vaskede disciplenes fødder og gjorde dem rene - også kaldet ’skær’.

5) Påsken var oprindelig og er stadig også en jødisk højtid, der skal fejre jødernes udvandring fra Egypten til det forjættede land. Før denne var det en nomadefest, hvor man fejrede forårets komme og kvægets frugtbarhed.

6) Påske eller som det hedder på hebraisk, pesach, betyder ’forbigang’ og er en reference til den dødsengel, der som den tiende og sidste plage slog alle førstefødte egyptiske børn ihjel.

7) Fra den jødiske påske, hvor hver familie slagtede et lam. Lammet blev tilberedt og spistes med usyret brød og urter. Lammets blod blev smurt på dørstolperne for at holde døden væk.

8) Lammet symboliserer offerlammet og dermed en uskyldig, der dør.

9) Frugtbarhed. Faktisk er påskeægget ældre end Påsken, og er altid blevet opfattet som symbol på helhed, frugtbarhed og genfødsel, og både kineserne, perserne og de gamle egyptere gav hinanden dekorerede æg ved særlige lejligheder.

10) A Night at the Opera.

11) Bindebreve, som indeholdt vers. Fæstnet til eller vedlagt var en silkesnor fuld af knuder. Tanken var, at modtageren skulle løse knuderne, og hvis ikke det kunne lade sig gøre, var personen ’bundet’ til at holde et gilde, give et kys eller hvad det nu måtte være.

12) ... en fugl foruden vinger.

13) Bryggeriet Thor i Randers.

14) I en almindelig dybfryser på minus 18 grader er svaret nej.

15) Golgatha.

16) Mel Gibson.

17) C: Fifth Avenue

18) Forår i luften.

19) Den trivelige redaktør Heilbunth, formand for Ædedolkenes Klub.

20) 1920

21) Venstre, ministeriet Niels Neergaard, der sad frem til 1922.

22) Hans Hedtoft.

23) 1949.

24) Barabas.

25) Johannes.

26) Haren er valgt, fordi den i hedensk tid blev anset for frugtbarhedsfremmende og således passer med forårets komme og nyt liv. Nogle mener således at haren var gudinden Eostre, og hende fejrede man netop ved forårsjævndøgn. Det engelske ord for ’påske’, easter, kommer af navnet på Eostre.

27) Mavepine resten af året.

28) Chile.

29) Kontiki

30) Lilje, krokus, erantis

31) Hyacinter.

32) Ifølge kristendom.dk er de populæreste »Påskeblomst, hvad vil du her?«, »Som forårssolen morgenrød« og »hil dig frelser og forsoner«.

33) Irland fik under navnet ’Den irske fristat’ sin fulde uafhængighed i 1922.

34) Igor Stravinskij.

35) J. S. Bach.

36) 1961

37) Johannes Ewald.

38) Dagen efter påske mindes man i den danske folkekirke som den dag, hvor to af disciplene på deres vej til Emmaus møder den opstandne Kristus.

39) Indtil 1770.

40) Der flages på halv stang.

41) Peter, Andreas, Jakob den Ældre, Johannes, Filip, Bartholomæus, Thomas, Matthæus, Jakob den Yngre, Tadæus, Simon og Judas Iskariot.

42) Via Dolorosa.

43) Skærtorsdag.

44) Et kys.

45) 30 sølvpenge.

46) Maria Magdalena.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her