Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ringforlovelse

Vi ville introducere noget, der kunne blive en ny trend, en ring-forlovelse, som aldrig skulle følges op af et bryllup, men sådan skulle det ikke gå
Kultur
8. april 2009

Bøgen er sprunget ud i Paris. Det kan jeg bevidne, for vi har lige været der. Ligeledes kan jeg bevidne, at de parisiske politibetjente, nogle af dem, har fået rulleskøjter på, så de kan reagere hurtigt, når nogen råber "Fang tyven!" Vi så en tre-fire af dem stå og småsnakke en dejlig aprilaften foran Pompidou-centret. De håbede vel, at nogen ville stjæle et eller andet, så de kunne suse af sted på skøjterne.

Vi boede i en lånt lejlighed i Belleville, et gammelt arbejderkvarter i den nordvestlige bydel, med udsigt lige ned til Eiffeltårnet, hvorved vi hver morgen kunne forvisse os om, at det rent faktisk var Paris, vi var i, tilmed "in the springtime," som det hedder i den sang, Maurice Chevalier har udødeliggjort.

Vi skulle ellers forloves. Mere romantisk kunne det ikke være. Min nye veninde havde spontant undfanget ideen, og hvad kunne man gøre andet end sige ja til et godt tilbud, når kemien syntes i orden, selvom det ved første ørefang (verbal nyskabelse) forekom en smule kitschet. Ikke bare forloves, men ringforloves. Det raffinerede var, at det ikke var med henblik på senere at blive gift. Vi skulle ringforloves og lade det blive ved det, en moderne måde, som kunne gå hen at blive trend. Lidt for sjov og lidt i alvor. Også en måde at undgå vor tids mange skilsmisser på og gøre forventningens glæde langvarig.

En yndig tid

Ikke som i tidligere tider, hvor det skam var en hundrede procent alvorlig sag at blive ringforlovet. De unge par startede med at gå lange ture med hinanden i hånden, og når de havde gået længe nok, kunne de gå skridtet videre og lade sig ringforlove, hvilket var en prøvetid forud for ægteskabet. Typisk varede en ringforlovelse i tre år, før frieriet kunne sættes i værk. Var man først forlovet med ring, var ægteskabet næste lige så sikkert som penge i banken. Akja, det var en yndig tid. Otto Brandenburg har sunget smukt og flot om ringforlovelse i den sang, der hedder "Buena Sera".

Vi havde det også yndigt. Veninden havde lige været i Spanien i en uge med sin datter og sin mor, og imens havde jeg passet hendes kat og hund ude i hendes hus. Den aften, de skulle komme hjem ved midnat, pyntede jeg stuen med flag og blomster, skrev velkommen og lagde et A4-ark med søde ord i hendes seng, hvorefter jeg - efter at have affodret dyrene - drog hjem til mig selv. Arket skulle hun finde og overraskes glædeligt over, når hun slog dynen til side. Dagen efter erfarede jeg, at hendes mor den nat havde sovet i hendes seng. Det var ikke just ventet, men jeg tror, at hendes mor blev glad for de søde ord.

I Vanløse

Vi slentrede langs Seinen og så eller genså nogle af de attraktioner, der er i byernes by. Vi tog op til Sacre Coeur, og Place du Tertre på Montmartre, og vi var inden for på Rodin-museet og i Parken udenfor, hvor de største og mest spektakulære skulpturer er placeret. Men i Tuilerierne mistede veninden sin mobiltelefon, og vi tilbragte lang tid med forgæves at lede efter den. Den eftermiddag skulle vi være ringforlovet, men da vi kom ned til guldsmeden ved Pont Neuf, belærte han os om, at man ikke bare sådan lige kunne få et sæt forlovelsesringe. Der skulle tages mål, og de skulle bestilles hjem, hvilket vanskeligt kunne nås i de få dage, vi var i byen. Altså gik vi ind i latinerkvarteret, hvor flere små butikker solgte ringe, men ingen af dem, vi besøgte, havde to ens.

Vi var også på loppetorvet, hvor vi fandt frem til cafeen Chez Louisette, der ligger gemt væk allerinderst inde. Her finder man altid en midaldrende sangerinde, der synger Edith Piafs sange, mens gæsterne vugger med eller ligefrem danser. Vi købte en cd - coveret lovede fransk jazz, og der var da også en indspilning af Muscat Ramble med Boris Vian. Men franskmændene vil hellere synge en sang om bebop end selv levere varen.

Alt sammen meget parisisk, men summa summarum: Ingen forlovelse i denne omgang. Måske i næste uge i Vanløse. Der skal de have udmærkede ringe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her