Klumme
Læsetid: 2 min.

Den tredje mand

Den klassiske Orson Welles-film 'The Third Man' fylder 60 - og den er stadig værd at se
Orson Welles - her i 1982 - spillede Harry Lime i filmen -The Third Man- fra 1949, hvilket stadig regnes for én af hans vigtigste roller i en lang karriere. Orson Welles døde i 1985.

Orson Welles - her i 1982 - spillede Harry Lime i filmen -The Third Man- fra 1949, hvilket stadig regnes for én af hans vigtigste roller i en lang karriere. Orson Welles døde i 1985.

PIERRE GUILLAUD

Kultur
20. april 2009

LONDON - I disse dage er det 60 år siden, Carol Reeds filmatisering af Graham Greenes roman Den Tredje Mand havde premiere.

"Man skal være varsom med at sige, at en film er den bedste i historien. Men denne er i hvert fald på top 10-listen", siger filmkritikeren Paul Gamberchini, der har lavet en radioudsendelse om historiens bedste film for BBC.

Den Tredje Mand foregik i Wien i efterkrigstiden. Wien var dengang opdelt i fire zoner, helt på samme måde som Berlin.

På et besøg i byen får Holly Martins (spillet af Joseph Cotten) at vide, at hans ven, Harry Lime, er blevet dræbt af en lastbil.

Men Martins, der er forfatter, er mistænksom og kan ikke få historien til at gå op.

Det viser sig, at Harry, der smugler illegal medicin, har fingeret sin egen død.

Og der indledes en jagt på ham gennem byens kloakker, hvor Harry Lime til sidst dør.

Filmen er især kendt for sine replikskifter.

Orson Welles-replikken

Især Orson Welles berømte kukurs-monolog, der lyder sådan her:

"I Italien under Borgiaerne (en blodtørstig pavefamilie i det 15. århundrede, red.) havde de krig, terror, blods-udgydelse i 30 år, men de skabte Michelangelo, Leonardo da Vinci og renæssancen. I Schweiz har de haft broderkærlighed, fred og demokrati i 500 år. Og hvad har de opfundet? Kukuret!".

Sætningen var ikke med i det oprindelige manuskript. Den blev tilføjet af Orson Welles on location, da de manglede en replik," siger Paul Gamberchini. Han gør opmærksom på, at kukuret faktisk ikke er en schweizisk opfindelse.

"Det er lidt ironisk, men kukuret blev faktisk opfundet i Tyskland og ikke i Schweiz, men det er stadig en god replik," siger Gamberchini. Og filmen er fortsat populær.

"I Wien vises den dagligt, og det er vist den mest solgte dvd på Amazon," siger Gamberchini.

Blandt filmens største fans kan nævnes forhenværende statsminister Anker Jørgensen. I en tv-udsendelse om filmen for nogle år siden, konstaterede Anker, at Orson Welles replik var "verdenshistoriens mest interessante kulturpolitiske iagttagelse".

Anker gjorde dog retfærdigvis - og med slet skjult ironi - senere overtegnede opmærksom på, at "krig, mord og blodsudgydelser ikke er grundstammen i socialdemokratiets kulturpolitik".

Den Tredje Mand fik både en Oscar i 1950 og De Gyldne Palmer i Cannes i 1949.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her